2009. július 20., hétfő


Minősített orvosi

szolgáltatást ígérnek

2009. július 19.

A Magyar Praktizáló Orvosok Szövetsége egy közelmúltban közzétett értesítése szerint a Dimenzió Egészségpénztárral összefogva megalakították a Törzs Praxis Kört. Az ahhoz csatlakozó orvosok alap célkitűzése a betegközpontú gyógyítás, a minőségi orvosi szolgáltatások folyamatos fejlesztése.

A praxis kör alakulásról szóló információk többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon még napjainkba is sokkal rosszabbak az egészségügyi és a születéskor várható élettartam mutatói, mint az uniós átlag.


Vagyis: a magyar férfiak nyolc, a nők hat évvel hamarabb halnak meg, mint más uniós országok állampolgárai. A rák miatt bekövetkezett elhalálozás 1,8-szor gyakoribb nálunk, mint máshol, a szív- és érrendszeri betegségek miatti veszteség háromszorosa az uniós átlagnak. A mértéktelen alkoholizálás miatt kialakuló krónikus májbetegségek okozta halálozás pedig hétszer gyakoribb Magyarországon. Nálunk 70 százalékkal több a magas vérnyomásban szenvedő beteg, a felnőtteknek több mint a fele túlsúlyos, illetve elhízott. A nők nyolc, a férfiak hét százaléka diabéteszes, és a cukorbetegek aránya az elmúlt három évben a korábbi másfélszeresére emelkedett. Számszerűen ez azt jelenti, hogy tavaly a regisztrált betegek létszáma 22 százalékkal gyarapodott. Ez a statisztika önmagában uniós rekordot jelent.


Fenyegető egészségügyi adatok


A balti országok kivételével nálunk a legtöbb az ischaemiás szívbeteg és az ilyen okból bekövetkező elhalálozások száma, és legtöbb öngyilkosság is nálunk történik évente. A kontinens halálozási listáján első helyen állunk az emésztőszervi rákfajták miatt bekövetkezett halálozások statisztikájában is. Csaknem kétszer annyian halnak meg tüdőrák miatt, mint az uniós átlag, és kiugróan magas a vastag- és végbélrák miatti halandóság is. A praxis kör alapítói úgy vélik, hogy "Központi szándék híján a pozitív változásoknak nyoma sincs. Nem érdemes tovább tétlenül nézni a válság hatását, az egészségügyi szolgáltatások egyre nehezedő hozzáférését, ezért civil kezdeményezés indul az egészségügyi szektorban, ezért alakul meg a Törzs Praxis Kör" - indokolják a megalakulás okát. A kör tevékenységéhez az anyagi hátteret a Dimenzió Egészségpénztár biztosítja.


Ennek köszönhető, hogy az indulásnál a körben részt vevő praxisoknak nem jelent külön anyagi terhet a csatlakozás. Induláskor száz önkéntesen belépő orvos írta alá a körhöz való csatlakozást Budapesten. Belépő nyilatkozatukban vállalták, hogy munkájuk során megfelelnek az ISO-EMI minőségirányítási rendszernek, azaz hónapokon belül minősített szolgáltatást nyújtanak betegeiknek. Tervek szerint összesen 500 háziorvos auditálása várható. Magyarországon egyébként tízezer szervezet dolgozik minőségbiztosítási rendszerben.


A kör alapítói szerint az általuk működtetett rendszerben gyorsabban gyógyul a beteg. Ennek igazolására hivatkoznak egy fővárosi, tanúsítvánnyal rendelkező kórház eredményeire, miszerint a korábbi 7,63 napos betegápolási idő a rendszernek köszönhetően 4,56 napra csökkent. Ehhez a rendszerhez csatlakozó orvosok mindegyike vállalja, hogy saját praxisában a kör többi orvosa által is alkalmazott szakmai protokoll előírásai alapján végzik majd a gyógyító munkát. Ennek segítségével megállítják az egészségügyi szolgáltatások színvonalának a további csökkenését és betegközpontúvá, minőségivé teszik az ellátást a saját körzetükben.


Minden betegre külön figyelnek


A körhöz csatlakozó orvosok vállalják, hogy betegeik jobb információja érdekében rendelői tájékoztató anyagot készítenek, amely tartalmazza az elérhetőséget, rendelési időn kívül azt is, hogy az adott praxis betege, ha igényli, milyen OEP-támogatáson kívüli szolgáltatásokat vehet igénybe. Továbbá az orvos vállalja a személyre szóló gyógyszer-kísérőlap elkészítését, amely tartalmazza a beteg által szedett gyógyszerek pontos adagolását, mellékhatásait stb., továbbá informál a leggyakrabban előforduló betegségekről és a szervezett szűrőprogramokról. A praxis kör megalapítói állítják: az általuk követett "egészségügyi minősített rendszerben a tájékoztatók segítségével nemcsak időben felismerhetőek a betegségek, hanem a betegközpontú, színvonalas ellátás miatt gyorsabban gyógyulnak a betegek". Ezzel a tevékenységgel a beteg érezheti, hogy törődnek vele, odafigyelnek a problémáira, az orvos pedig egyszerűbben, hatékonyabban, ésszerűbben végezheti a munkáját. "A plusztájékoztatók segítségével ő maga is felismerhet időben olyan betegségeket, olyan tüneteket, amikkel eddig nem kereste háziorvosát. Az eredmény egzakt számokkal is mérhető. Például, ha a Törzs Praxis Kör szűrési mutatója javul, ha többen mennek el méhnyakrák- vagy éppen emlővizsgálatra: a körzet jobb adatokkal, mögöttük pedig megnyert emberi életekkel büszkélkedhet" - érvel megalakulásuk megalapozottsága mellett a praxis kör.


Lóránth Ida


Forrás: Magyar Orvos

Nincsenek megjegyzések: