2009. július 20., hétfő


Egészségügyi reformtervek a gazdagok pénzéből – USA


Az ellenzéki republikánusok rendkívül heves ellenállást mutattak a kedden előterjesztett reformkoncepcióval szemben, amely az egy millió dollár fölötti éves jövedelemmel rendelkezők személyek esetében 5,4%-kal növelné az adóterheket. Ez a republikánusok szerint teljességgel elfogadhatatlan. Ezzel a csúcskeresettel rendelkezők adóterhei az Egyesült Államokban már 45%-ra növekedne.

A demokraták más jól keresőknek is mélyebben a zsebébe nyúlnának: egy százalékkal növelnék azoknak a pároknak az adóterhét, akik együttes éves jövedelme meghaladja a 350 ezer dollárt. A gazdagok adóterheinek növelésével 10 év alatt közel 544 milliárd dollár válna realizálhatóvá.

Az Obama által beharangozott egészségügyi reform költségei egy kongresszus által készített tanulmány szerint körülbelül 1,04 billió dollárt tennének ki. A demokraták elképzeléseit Obama többek között azért is támogatja, mert jelenleg mintegy 46 millió embernek nincs egészségbiztosítása az Egyesült Államokban és az elnök ezt a számot drasztikusan csökkenteni kívánja.

Obama az egészségügyi reform terén célzottan új kommunikációs csatornákra – Internet, Twitter és Facebook – helyezné a hangsúlyt, melynek célja, hogy minél több személyt be tudjanak vonni az egészségügyi reformért folyó küzdelembe.

Egy a USA Today/Gallup által készített reprezentatív felmérés szerint időközben az amerikaiak mintegy 56% tartja elfogadhatónak az egészségügyi reformot az idei évben. Csupán 33% azoknak az aránya, aki határozottan ellenzi ezt. Obama reformterveivel a egyedül a republikánus választókat nem képes meggyőzni, mivel jelenleg közel 71%-uk tartja elfogadhatatlannak az elnök koncepcióját. A megkérdezettek arra a kérdésre adott válasza alapján, hogy az egészségügyi reform körül kialakult viták során kit tartanak hihetőbbnek, Obama és a demokraták 33%-kal csupán a második helyre kerültek. Az amerikaiak 45%-a az orvosokat és a kórházak vezetőit tőlük hitelesebbnek tartják. (VN)

Forrás:

ÄrzteZeitung: http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/?sid=558032


Nincsenek megjegyzések: