2009. július 8., szerda


Kritikus tömeg

Nem vagyok szakértő, de az utóbbi hónapokban jól érzékelhetően felgyorsult a válságtünetek számának és súlyosságának növekedése egyebek között az egészségügyben is. Gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol rend lenne, vagy a jogállamiság feltételei ( kiszámíthatóság, felkészülési lehetőség, jogkövetés lehetősége ) adottak lennének.


A kontroll durva, dilettáns, és kapkodó. Ha van egyáltalán. A tárca és az OEP képtelen követni saját maga ámokfutását jogalkotási téren. Mondjuk vonalkód.:-)


Össze-vissza faragják. Szóval az ilyen elszabadult szituációkban szokott jönni egyszercsak egy nagy bumm. Meg nem mondom hol, mikor, de már a kertben van. Nem ártana kikukucskálni.


MINDEN RENDBEN VAN

Az egészségügyi tárca államtitkára erre reagálva közölte: minden kórházra igaz, hogy az áprilistól érvényes új finanszírozási rendszerben nincs kifizetetlen teljesítmény. A változtatás lényege, hogy áprilistól a tavalyi összteljesítmény 70 százalékáig a tavalyinál több, 150 ezer forintos alapdíjat kapnak, e fölött a havonta elosztható források függvényében a 30 százalékos teljesítményt változó díjjal fizetik ki. Az adatokból az is kitűnik, hogy a Jósa András Kórház tavaly év áprilisához képest az idén áprilisban kevesebb beteget látott el - vázolta Vojnik Mária. Emlékeztetett arra: a kormány még februárban döntött arról, hogy 13 milliárd forintot zárol a gyógyító-megelőző kasszában. Ez a szám azóta nem változott, holott az Egészségbiztosítási Alap bevételi oldala csökkent.

"A kiadási oldalon nincs további megszorítás" - szögezte le az államtitkár. Hozzátette, hogy az előző fél évben a 470 kórház közül 370 intézmény ugyanannyival több finanszírozást kapott, mint tavaly, és ezen intézményi körbe tartozik a nyíregyházi kórház is. Az Egészségügyi Minisztérium abban érdekelt, hogy a tisztességesen jelentő kórházak mindenképpen megkapják az ellátásokért járó összeget - közölte.


Forrás: STOP/MTI

Most nézzük a valóságot:


Főigazgatói utasítás

Válságkezelési intézkedési terv

a 2009. áprilisától kezdődően megváltoztatott finanszírozási rend

kedvezőtlen hatásainak csökkentésére



Az 58/2009. (III. 18.) Korm. rendelettel módosított 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet/ módosította az E-Alapból történő finanszírozási rendet, mely szerint mind az aktív, mind a járóbeteg ellátásban meghatározott mértékű fix és részben lebegő finanszírozás történik a 2009. április 1. utáni teljesítmény elszámolása során.A menedzsment a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján modellszámítást végzett, melynek eredménye, hogy az előző évi havi bevételekhez viszonyítva jelentős – havi 50-70 mFt-os - bevételkiesés következik be. A Kórház enek megfelelően kénytelen módosítani üzleti tervét, és a likviditási egyensúlyának fenntartása érdekében az alábbiakat rendelem el:


1. Aktív fekvőbeteg osztályra 2009. július 13-tól területen kívüli beteg felvétele a sürgősségi betegellátás kivételével csak előzetes Főigazgatói vagy távollétében orvosigazgatói engedély után történhet (a területen kívüli befogadási szabály szerint (63/2007. (III. 31.) Kormányrendelettel módosított 217/1997. (XII. 1.) Kormányrendelet). A területen kívüliség korlátozása értelemszerűen a rehabilitációs és a krónikus osztályokra nem vonatkozik. Az ellátási területen kívülről felvett betegek listáját az informatikai osztály naponta elkészíti és a Főigazgatót tájékoztatja.


Felelősök: osztályvezető főorvosok, informatikai osztályvezető

Határidő: 2009. 07. 13-tól folyamatosan további intézkedésig


2. 2009. július 13-tól teljes körű létszámstoppot rendelek el minden munkáltatói területen, új munkavállaló felvétele kizárólag az engedélyemmel történhet.


Felelősök: főigazgató , igazgatók, HR ov.

Határidő: 2009. 07.13-tól folyamatosan további intézkedésig


1. Elrendelem, hogy 2009. július 1-től minden munkáltatói jogkör gyakorló folyamatosan ellenőrizze a szükséges munkaidő mértékét és túlmunkát kizárólag fontos különlegesen fontos érdekből rendelhet el. Az ellenőrzése terjedjen ki a munkaviszonyban és az egyéb foglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatottakra is. A túlmunka elszámolásának a KSZ 21. §-a szerinti munkaidő intervallum figyelembevételével történhet. A túlmunka elrendelése kizárólag előzetesen és írásban történhet a munkáltatói jogkör gyakorló által. Írásbeli elrendelés nélkül túlmunka díjazás nem számolható el.


Felelősök: munkáltatói jogkör gyakorlók, HR osztályvezető


2. Továbbképzéseken, szakmai rendezvényeken való részvétel 2009. július 1. követően kizárólag előzetes engedéllyel biztosított a KSZ rendelkezéseinek megfelelően. Ha a rendezvényen a munkavállaló évi rendes szabadsága terhére kíván részt venni, akkor figyelemmel kell lennie arra, hogy a Zrt. betegellátási feladatai elsőbbséget élveznek, valamint be kell tartania a szabadságolási terv előírásait. A munkavállaló távolléte nem akadályozhatja a Zrt. betegellátó tevékenységet, nem eredményezhet terápiás átcsoportosítást. A fenti követelmények megsértése felelősségre vonást von maga után.


Felelősök: igazgatók, osztályvezető főorvosok, egyéb munkáltatói jogkör gyakorlók

Határidő: 2009. július 07-től folyamatos


3. Elrendelem, hogy 2009. július 1-el az osztályos kereteket 20%-kal csökkentsék.

Ennek tervezését a júliusi keretek megállapításánál már figyelembe kell venni, ennek megfelelően módosítani kell a tervalku keretszámait is, melyet 80%-os szintre kell beállítani.


Felelősök: főigazgató, gazdasági igazgató, orvosigazgató, ápolási igazgató, fejlesztési igazgató, osztályvezetők

Határidő: 2009. július 07-től folyamatos


4. A Zrt. súlyponti szerepéből adódóan elsődlegessége a folyamatos akut ellátásnak van, az elektív ellátást programozottan kell végezni 2009. július 1-től kezdődően az adott szervezeti egység anyagi lehetőségei figyelembevételével.Pótkeret biztosítására kizárólag csak bizonyítottan megnövekedett akut betegellátás vagy járvány esetén van lehetőség. Pótkeret engedélyezésére kizárólag a főigazgató távollétében az orvosigazgató jogosult.


Felelősök: igazgatók, osztályvezetők, keretgazdák

Határidő: 2009. július 07-től folyamatos


5. Utasítom az osztályvezető főorvosokat, hogy a jogszabályban előírtak szerint továbbá a hatvan napon túli előjegyzések esetén várólistákat állítsanak fel és azokat napra készen vezessék.


Felelősök: orvosigazgató, osztályvezetők

Határidő: 2009. július 07-től folyamatosan



És így tovább 4 oldalon, qrva kemény megszorításokkal, olyan igazgatóval, aki nem most jött a falvédőről. Szóval nyugodjon meg mindenki, az államtitkár nem hazudik. Minden rendben van. Pénz dögivel.


Giulio

http://giulio.freeblog.hu/

TÖRD A KERÍTÉST GIULIO BARÁTOM!




" Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek?

Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, és ezért jó volt az is amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az üggyel. Az ügy igazával, mert meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek.

Vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak. Elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet szolgálsz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben.

De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz
"

/Márai Sándor/



Nincsenek megjegyzések: