2009. július 3., péntek


Fuzárium-toxin: több termékét visszavonta a Tortellino Kft. és a Diamant is
2009.07.01.

A Tortellino Kft. több, 2009. szeptemberig fogyasztható tortellini, ravioli és lasagne termékét zárolta, illetve kereskedelmi partnereivel zároltatta a fogyasztók egészégének védelme érdekében, az alapanyag toxinszennyezettsége miatt.


A Tortellino Kft. közleménye szerint június 26-án a Diamant International Malom Kft. jelezte, hogy az általa a Tortellino Kft. felé leszállított tészta ipari durumdara tétel az élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin eltérést mutatott, ezért a társaság azonnal hatósági bevizsgálást kért. A Tortellino Kft. saját hatáskörben az előírásoknak megfelelően az érintett lisztet, illetve az abból készült termékeket azonnal zárolta, és a kereskedelmi partnerekkel a már kiszállított termékeket zároltatta.

img_3697-copy-4.jpg

Tortellini Pasta

A zárolás érintette egyebek mellett az 500 és a 250 grammos sajtos, sonkás, gombás, és tricolor tortelliniket, az 500 és 250 grammos sonkás raviolit, valamint az 500 grammos lasagnét.

A társaság a közleményben hangsúlyozta, hogy a zárolás csak és kizárólag a leírt termékekre vonatkozik, egyéb és a fentiektől eltérő fogyaszthatósági idővel gyártott termékek az üzletek polcain továbbra is elérhetők és biztonsággal fogyaszthatók. A zárolás alatt lévő termékek vizsgálata folyamatban van, amelynek eredményéről a vásárlókat a társaság tájékoztatni fogja a cég. Az érintett termékek közül a leírt fogyaszthatósági idővel esetlegesen megvásárolt termék(ek)et a vásárlás helyén visszaveszik, árát visszatérítik.

A Tortellino Kft. hangsúlyozza, hogy cégük az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos előírásokat eddig is és a továbbiakban is a legkövetkezetesebben betartja. Visszarendelte az üzletekből a durumbúzából készült, 1 kilogrammos simaliszt termékeit a Diamant MALOM Kft. is fogyasztóvédelmi, megelőzési okokból.

A cég közleményében hangsúlyozza: a lépésre azért volt szükség, mert nem lehet kizárni, hogy a 2009. november 28-i és 2009. december 15-i szavatossági dátummal ellátott termékeik nem felelnek meg a malom minőségi elvárásainak. A társaság arra kéri a fogyasztókat, hogy vigyék vissza az áruházakba az érintett durum-termékeket.

A Diamant két, különböző fogyaszthatósági idejű egy kilogrammos durumlisztjét már a múlt hét végén bevonták, mert a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során. Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára akkor elmondta: a fuzáriumgomba egyik, a termékekben most fellelt toxinja, a don (dezoxinivalenolnak) fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz gondot – hányást, hasmenést –, azonban a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik.

A Cerbona már korábban bevonta egyes termékeit.



Nincsenek megjegyzések: