2009. július 24., péntek


Amerikai szakember az új influenzáról és a gyógyszeripar befolyásáról


H1N1, új influenza, vírus, fertőzés, járvány

Az új influenza tényleges veszélyessége nem indokolja a kór körüli felhajtást, az ellene kifejlesztett oltóanyagok pedig kizárólag a gyógyszeripar érdekeit és hasznát szolgálják - vélekedik egy amerikai kutató a Der Spiegelnek adott interjúban.

A német hírmagazinban megszólaló Tom Jefferson orvos, a Cochrane Collaboration égisze alatt, számos kollégájával együtt évek óta figyeli és értékeli az influenza témakörében megjelent összes tanulmányt. Őrült dolognak tartja, hogy influenza-szakértők évről-évre újabb és újabb katasztrófák jóslatával árasztják el a világot, az általuk vázolt forgatókönyvek egyre komorabbak. Mindazonáltal a mai napig egyetlen jóslat sem vált valóra.

"Mi lett például a madárinfluenzából, amelybe állítólag millióknak kellett volna belehalniuk? - kérdezi Jefferon. - Semmi.

Ám a szakértők csak tovább jósolgatnak. Néha az az érzésem, hogy kifejezetten sóvárognak egy világméretű járvány, pandémia után."

A jósok csoportjához tartozik szerinte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppúgy, mint a virológusok, az egészségügyi hatóságok, a gyógyszeripar. E gondolat, a fenyegető világméretű influenzajárvány körül egész gépezet épült fel az utóbbi években - és tőle rengeteg dolog függ: nagy pénzek, befolyás, karrierek, egész intézmények - állítja az amerikai szakember.

Különösnek találja, hogy a WHO az elmúlt hónapokban módosította saját, a pandémiát meghatározó definícióját. A meghatározásból egyszerűen törölte azt a kritériumot, amelynek értelmében csak magas halálozási aránnyal járó betegség okozhat világméretű járványt.

"Csak ezután lett a sertésinfluenzából pandémia" - teszi hozzá Jefferson.

Aggasztónak tartja, hogy bár az influenzaszerű fertőzéseknek mindössze 7 százalékát okozzák influenzavírusok, és a fennmaradó hányadban megbetegedő emberek egy nem lebecsülendő része szintén meghal, a kutatók módszeresen alábecsülik a nem valódi influenzavírusok (mintegy 200 féle) jelentőségét. Hogy miért? Mert rhinovírusokkal, RS-vírusokkal és a többi kórokozóval nem lehet nagy pénzeket keresni, sem tudományos karriert csinálni - állítja az amerikai tudós. Az influenzavírus ellen viszont van oltóanyag, és vannak gyógyszerek - ezek mögött pedig ott vannak a gyógyszeripar hatalmas pénzei.

Jefferson nemcsak tévesnek, de veszélyesnek is tartja, hogy az orvostudomány szinte kizárólag az influenzára és annak kórokozójára összpontosít. Példaként hozza fel a SARS (atípusos tüdőgyulladás) esetét, amely egy meteor gyorsaságával érkezett, világszerte számos ember halálát okozva. Kiváltója egy, a kutatók számára teljesen ismeretlen coronavírus volt. Honnan jött ez a vírus? Hová tűnt? Vagy esetleg ma is itt van közöttünk? Ezekre a kérdésekre a mai napig nem tudjuk a választ - szögezi le Jefferson.

A kutató értelmetlennek találja az utóbbi években divatba jött védőoltást az influenza ellen. Szerinte a megelőzés leghatékonyabb - és legolcsóbb - módja a rendszeres kézmosás. Az iskolás gyerekeket például rá kellene szoktatni arra, hogy rendszeresen, akár minden tanóra után mossanak kezet. A repülőtereken pedig több száz mosdókagylót kellene fölszerelni, és kötelezni az érkező utasokat a kézmosásra. Aki ezt elmulasztja, azt azonnal lekapcsolhatnák a vámosok - a vízben oldott láthatatlan festékanyagnak köszönhetően.


http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/viral/influenza/?article_hid=130000


h1n1.jpg

H1N1 vs TBC


http://mediq.blog.hu/

A világ egyik legjobb statisztikusa, Hans Rosling, akinem TED előadása is emlékezetesre sikeredett, nagyon fontos videót közölt. Egy kiragadott adatsor:




fertőzés egészségügy videó

statisztika

13 nap alatt

H1N1 Tuberkulózis
Halálos áldozatok száma 31 63 066
Hírek száma
253 442
6 501




Azaz a médiának hatalmas szerepe van ebben az egész hisztériában.

És a TED videó:




,,,,,

Nincsenek megjegyzések: