2009. július 23., csütörtök



Egészség az EU-ban – A betegbiztonságnak elsőbbsége van





Az egészségügy az EU-ban egy olyan téma, amelyet minden állam maga szabályoz. EU- szinten csupán néhány terület van, amelyet minden EU tagállamra egységesen szabályoznak. Ez vonatkozik a betegbiztonságra is., Itt van néhány olyan projekt, amelyeknek EU szinten jobbításokat kell hozniuk az európai betegek számára.

A betegbiztonságot a WHO úgy definiálja, mint a betegek megóvását a felesleges károsodásoktól vagy potenciális károsodásoktól az egészségügyi ellátással összefüggésben. Becslések abból indulnak ki, hogy az EU tagállamaiban a kórházba beutalt betegek 8-12 %-ánál fordulnak elő közbejött események a kezelés alatt. Így pl. az EU-ban kb. minden huszadik kórházi beteget, ez évente 4,1 millió beteg, érint egy terápiával kapcsolatos fertőzés.

Biztonsági standardok a betegre

A betegbiztonság javítására EU-szinten jelenleg több projekt van.
Az egyik, amelyet jelenleg előkészítenek, az Európai Tanácsnak egy ajánlása célzott intézkedésekről, melyeket a tagállamok nemzeti szinten együttesen, vagy az Európai Bizottsággal megtehetnek, hogy a betegek biztonságát javítsák. Ennek az ösztönzője volt egyebek között Angliából, Franciaországból és Spanyolországból való vizsgálatok, amelyek súlyos közbejött eseteket mutattak a betegek kezelésében. Igy az adatokból kitünt, hogy Angliában 1999-ben az orvosi készülékekkel közbejött eseményeknél legalább 400 beteg halt meg vagy sérült súlyosan és közel 10 000 beteg szenvedett súlyos mellékhatásokban gyógyszerek nyújtása után. Egy másik tanulmány szerint 2005-ben Spanyolországban a kórházi betegek 9,3 %-ánál fordultak elő olyan közbejött események, amelyek 42,8 %-át elkerülhetőnek soroltak be. Egy 2007-ből való tanulmány azt igazolta, hogy Franciaországban egy hétnapos megfigyelési időszakban a sebészeti osztályok 55 %-ában és az egyéb osztályok 40 %-ában lépett fel legalább egy közbejött esemény. E közbejött események 35,4 %-át elkerülhetőként sorolták be.

A betegbiztonság javítása ajánlásának a célja, hogy az EU polgárokat védje az elkerülhető kezelés okozta károsodásoktól és egyidejűleg erősítse az EU polgárok bizalmát az egészségügyi rendszerek biztonsága iránt az EU-ban. Ezért ebben az ajánlásban felhívják a tagállamokat, hogy

- nemzeti stratégiákat és programokat alakítsanak ki a betegbiztonságra, ill. ezeket támogassák,
- a betegeket informálják és vonják be a betegbiztonságba,
- hozzanak létre átfogó hibajelentő rendszereket,
- a betegbiztonságot integrálják az egészségügyi szakmák képzésébe és továbbképzésébe.


E projekt keretében a nemzeti államoknak un. oktató- és jelentő rendszereket ajánlanak. Egyidejűleg az EU szinten operatív intézkedéseket kell tenni:

- közös definiciók és indikatorok fejlesztését,
- az információk és bevált eljárások cseréjét a betegbiztonság terén,
- annak a vizsgálatát, hogy hogyan lehet fenntartani egy együttműködést tartósan a tagállamok között

Jelenleg még csak egy javaslatról van szó egy ajánlásra, amelyet azonban ezév júniusában a Minisztertanácsban meg kell vitatni és azután ajánlásként ki kell adni a tagállamoknak.

Betegmobilitási irányelvek

Egy másik projekt, amelynek a betegbiztonságot kell fejlesztenie, a tervezett mobilitási irányelv. Az EU szerződés szerint a betegeknek joguk van egészségügyi szolgáltatásokat egy másik tagállamban igénybe venniük és hazájukban megkapniuk a költségek térítését. Mégis mindig bizonytalanság uralkodik, hogy ez a jog hogyan érvényesül. Erről Androulla Vassiliou egészségügyi biztos asszony azt mondja, hogy „ezzel a javaslattal egyértelműen meg fogják állapítani, hogy a betegek hogyan tudják gyakorolni jogukat a határokon túlnyúló egészségügyi ellátásra és egyidejűleg jogbiztonságot kell teremteni a tagállamok és az egészségügyi szolgáltatók részére. Az egészségügyi ellátás minőségét és biztonságát az egész Unióban biztosítani kell és fejleszteni kell az együttműködést az egészségügyi rendszerek között, tekintettel a speciális kezelésekhez való jobb hozzáférésre.”

Ebben az irányelvben az a különleges, hogy nemcsak az egészségügyi szolgáltatások határokon túlnyúló igénybevételét szabályozza, hanem azt is megállapítja, hogy a betegek arra hagyatkozhatnak, hogy egy másik tagállamban a minőségi és biztonsági standardokat rendszeresen ellenőrzik és azok bevált orvosi eljárásokon alapulnak. Ehhez Dr. Gerald Bachinger bécsi betegügyvéd (betegjogi képviselő) megjegyezte, hogy „ ez a tervezett mobilitási irányelv egy hátsó kapu, aminek az EU számára lehetővé kell tennie, hogy mind a járóbeteg mind a fekvőbeteg ellátásban egységes minőségi és biztonsági standardokat vezessen be és ezek betartását ellenőrizzék is.”

Betegbiztonság és minőség posztgraduális tanfolyam

A bécsi egyetem posztgraduális központja 2009. októberétől betegbiztonság és minőség az egészségügyben tanfolyamot kínál. A négy szemeszter tartama alatt a résztvevőknek ismereteket közvetítenek a betegbiztonság és hibamenedzsment területéről. Az elméleti ismereteket több gyakorlati modullal egészítik ki. A tanfolyam nemcsak orvosok felé irányul, hanem minden az egészségügyben tevékenykedő személy és szakma iránt. A végzőket arra kell képesítenie, hogy az egészségügy minden területén olyan felelősségteljes pozíciókat vállaljanak, amelyeknél a biztonság és a minőség követelmény.


Ausztriában egy új brosúra informál a betegjogokról

A viszonylag jól kiépített betegjogok ellenére Ausztriában ezeket gyakran kevésbé ismerik és ezért a betegek és hozzátartozóik nem eléggé veszik figyelembe. Ezeknek a hiányosságoknak a kiegyenlítésére a Betegjogok Európai Napján, április 18-án megjelent a „Betegjogok és gyógyszerek” újonnan átdolgozott brosúra. Ez központi információkat nyújt a betegjogokról Ausztriában, valamint kapcsolati adatokat és címeket. Ezen kívül foglalkozik és világosan megválaszolja azokat a legfontosabb és leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a betegek feltesznek.

A brosura lehívható a www.pfizer.at alatt vagy papírformában ugyanitt díjtalanul megrendelhető.


Medical Tribune,

Nincsenek megjegyzések: