2009. július 9., csütörtök


Ausztria: Korrupció elleni törvény – szigorúan tilos ajándék vagy meghívás elfogadása


2008 óta egy szigorított korrupció elleni törvény van hatályban: a hivatalviselőknek azóta tilos ajándékokat elfogadni vagy meghívatni magukat. Az egészségügyben ez az eddig szokásos gyakorlatot teszi kérdésessé.

Prof. Zielinszki, a nemzetközileg ismert rákspecialista szerint, aki egy állami kutatási feladatot kap, az is hivatalviselő. És sok minden, ami eddig nem volt ritka, most neki és kollégáinak tilos. „Ez a törvény oly módon kriminalizál bennünket, ami nem lenne szükséges.” „Otthon van elég mit enni, nem hiszem, hogy egy büfével megvesztegethetők lennénk.”

Az új törvény bizonyos pánikot keltett az egészségügyben, mert nemcsak kis snackkekről van szó. Sokkal inkább olyan témákról, mint továbbképzések fizetése, kongresszusok és utazási költségek, ünnepi rendezvények és tudományos sponzorálás. Mindazon területek, amelyeken az ipar szorgalmasan a zsebébe nyúl. Ezáltal a kórházfenntartók és az egyetemek sok pénzt takarítanak meg.

Zielinski úgy becsüli, hogy az ő klinikáján egy orvosra évi 15000 euró esik kongresszusokra és továbbképzésekre, ez összesen 80 orvosra évente hatalmas összeget, 1,2 millió eurót tesz ki. Ezt az egyetem sohasem tudná megfizetni – mondja az onkológus.

De ki tudja ezt megfizetni? Ki fizeti az árát? „Az árat mindannyian fizetjük az emelt gyógyszerárakon keresztül” mondja Dr. Franz Piribauer, Public Health szakértő. „Nekünk nincs demokratikus ellenőrzésünk a mi eszközeink felhasználásáról a gyógyszeriparon keresztül és azok megbízott marketing- és lobby alvállalkozói felett.”

Nemzetközileg ez a vita már sokkal előbbre van, mondta Piribauer, aki nemrég Ausztriában megalapította a MEZIS kezdeményezést (az ételem magam fizetemnek a rövidítése).

A kis „köszönet”

De nemcsak a kutatók hivatalviselők, hanem a kórházi személyzet is a betegágynál és az ambulancián is a hivatalviselők fogalma alá tartoznak, legalábbis akkor, ha egy kommunális kórházban látnak el szolgálatot. Ami itt konkrétan tilos, az erősen függ az ajándék módjától és értékétől. Egy csomag kávé vagy egy csokor virág, mint egy különösen jó kezelés vagy ápolás elismerése, továbbra sem probléma – mondja Walter Geyer, a korrupció elleni államügyészség ügyésze. Mindenesetre, ha egy orvos a betegtől 1500 eurót kap egy borítékban – akár már előre – ez már érdekes az államügyészség számára. Mindenesetre kizárt, hogy minden problémás esetet a büntetőjogon keresztül oldjanak meg. „Az ilyen ügyeknek a szolgálati jogban átláthatóan és egyértelműen szabályozottaknak kell lenniük.”

Elvben sok esetben már régen ez az eset: az állami szolgálatban az ajándék bizonyos bagatell határokon túl a dolgozók számára mindig tabu volt.

Nagyobb átláthatóság és magasabb költségek

A Bécsi Kórházak Szövetsége (KAV) nagyon komolyan veszi a témát. A főigazgató 2008 októberében egy rendeletben szabályozta a továbbképzések, különleges szabadságok és szolgálati utazások kérdéseit. Osztályonként általában egy dolgozónak kell résztvennie egy rendezvényen és a know-howt továbbadnia a kollégáknak. Néhány kivételtől eltekintve a költségeket a KAV-nak kell vállalnia. „Tudjuk, hogy ehhez a továbbképzések költségét is emelni kell” – mondja a főigazgató. Kezdetben nagy volt az orvosok csalódása, az orvostovábbképzés végét jósolták. De más szakmai csoportok is attól féltek, hogy a közös kalapból számukra kevesebb marad a továbbképzésre. Most a főigazgató egy úgy átláthatósági rendeletet fog kiadni. A téma a harmadik eszközök, adományok és sponzorálások helyes kezelése.

A bécsi orvostudományi egyetem rektora is reagált az új törvényre és egy „korrupció ellenes irányelvben” világossá tette, hogy a dolgozóknak tilos ajándékokat és meghívásokat elfogadniuk. Az irányelv mindenesetre megengedi továbbra is a meghívásokat, ajándékokat és pénzadományokat az egyetemi klinikáknak vagy szervezeti egységeknek. Ez nem elégít ki mindenkit. A Transparency International korrupció ellenes egyesület tanácselnöke szerint „a megajándékozott természetesen pontosan tudja, hogy kinek kell hálásnak lennie”. Ehhez jön, hogy a jövőben az a döntés, hogy kinek szabad részt vennie, még jobban a hatalmas klinikai főnökök kezében koncentrálódik.

Átláthatóság a társadalombiztosításban

Az egészségügyi igazgatásban is az új törvény ismét erősebben felidézte a már régen fennálló szolgálati szabályokat. Pl. az Általános Balesetbiztosító Intézet munkatársait arra emlékeztette, hogy az ajándékokat – a csekélységeket kivéve – már a szolgálati jog alapján is vissza kell utasítani. A Felső-Ausztriai Területi Betegpénztár egy lépéssel még tovább ment. Pénzbeni ajándékokra nemrég egy szigorú nulla cent határ vonatkozik. A belső revízióban amerikai példa alapján egy „Compliance Officert” állítottak be, aki korrupció ellenes ügyekben jogilag felvilágosítja a kollégákat és kétes esetekben tanácsot ad.

Az új korrupciótörvény nyilvánvalóan mozgásba hozta a vitát. De sok bizonytalanságot is ébresztett. Igy pl. mint eddig is, a hivatalviselők fogalma nem világos. Nem egyszer a korrupciós államügyész sem tudja kötelezően megmondani, hogy ez alá esnek-e a pénztári orvosok vagy a magánkórházak alkalmazottai. Azt is vitatják, hogy hol vannak a bagatell határai. Eddig erről nincsenek ítéletek. Mindenesetre a politika már bejelentette, hogy egy törvénynovellában kiküszöböli a fennálló bizonytalanságokat.

A gazdasági- és kultúrlobbisták remélik, hogy „az osztrák vendégszeretet megmentésére” a szigorú utasításokat lazítani fogják. A Transparency International elnöke szerint ez egy nagy visszalépés lenne. Véleménye szerint „a szigorítás alapvető tendenciáját” mindenképpen meg kell tartani. Már régen nemzetközi standard, hogy a tisztviselők „takarmányozása” nem maradhat szankciók nélkül.





Nincsenek megjegyzések: