2009. július 29., szerda


Milliárdok kórházi

struktúraváltásra

Megkezdődött a kiemelt kórházak struktúraváltását támogató 75 milliárdos uniós pályázat társadalmi egyeztetése.


Miközben a kórházvezetők és az elemzők hetek óta az egészségügyi intézményrendszer összeomlásáról beszélnek, a szaktárca két, több tízmilliárdos uniós pályázata is megvalósulni látszik. A legnagyobb hazai kórházak épület- és műszaki modernizálását szolgáló 85 milliárd forintos Pólus pályázat nyerteseivel várhatóan már a jövő héten megkötik a finanszírozási szerződést, de napokkal ezelőtt elkezdődött a kiemelt kórházak struktúraváltását támogató 75 milliárd forintos uniós pályázat társadalmi egyeztetése is. Ez utóbbi a fekvőbeteg-szakellátás fejlesztésére irányul.

A kétfordulós pályázat első körében a bírálóbizottság dönt, majd végül a szakminiszter Az elnyerhető támogatás mértéke minimum 250 millió, maximum 5 milliárd forint. A pályázatra a kiemelt súlyponti és területi kórházak, valamint országos gyógyintézetek jelentkezhetnek, emellett ugyanebből a pályázati keretből 3 és 10 milliárd forint közötti támogatáshoz juthatnak az egyetemi klinikákhoz integrált megyei vagy városi fenntartású szakellátó intézmények is. Pályázni telephely-megszüntetésre, tömbösítésre, épületfelújításra, átépítésre, új épület létesítésére, gépészeti, energetikai fejlesztésekre lehet.

Az intézmények többsége több, egymástól távol lévő telephelyen, lepusztult épületekben működik, ami a szétszórtság miatt nem csupán pazarlást jelent, de akadályozza a magas színvonalú ellátást is. A több tízmilliárdos program célja a kiemelt kórházak megerősítése és ellátási kötelezettségük jelenleginél pontosabb meghatározása. Például, hogy egy adott kórház vagy szakrendelő milyen esetben irányíthatja át a beteget magasabb ellátást nyújtó intézménybe.

A kiemelt kórházak a speciális ellátáshoz szükséges épületkorszerűsítésre, gép-műszer beszerzésre. valamint a többek között a vezető halálokoknak számító szív- és érrendszeri, onkológiai és emésztőrendszeri megbetegedések korai felismerését és azonnali kezelését biztosító diagnosztikai és terápiás eszközök vásárlására is igényelhetnek támogatást. Szintén uniós forrásból fejleszthetik a kórházak az informatikai rendszerüket, például a digitális képarchiválást és a telemedicinát. - Örülünk minden pénznek, a rosszul és nehezen működő rendszerben ugyanis minden forintra szükség van - mondta Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki támogatja a kórházak közötti ésszerű átcsoportosítást, összevonást.

A kórházak struktúraváltását támogató pályázat egyébként a szakmai egyeztetések miatt éveket csúszott. Az Egészségügyi Minisztérium eredetileg 2007-re, majd tavaly év végére, később az idén februárra tervezte a kiírást. A struktúraváltás előzménye egyébként két évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor a parlament elfogadta az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényt, amely több ezerrel csökkentette a kórházi ágyak számát. A kórházi szerkezetátalakítást támogató pályázatokra a szaktárca három évvel ezelőtt állami forrásból 6,5 milliárd forintot különített el. A kórházak többek között az aktív ágyak leépítésével telephely-felszámolásra, osztályösszevonásra, megszüntetésre, az aktív ágyak átcsoportosítására a krónikus és járóbeteg-ellátásba, területi integrációra, valamint sürgősségi és ügyeleti ellátás korszerűsítésére pályázhattak. A kiírásra 200 intézmény jelentkezett, egy kórház átlagosan 21 millió forintot kapott ágyszámleépítésre, és valamivel többet az aktív ágyak átcsoportosítására a krónikus ellátásba. A pályázat eredményeként több mint négyezerrel csökkent az aktív ágyak száma.

(Forrás: Népszava)

Nincsenek megjegyzések: