2009. július 10., péntek



Munkaerőhiány

"Csaknem 4300 betöltetlen állás van a magyar egészségügyben - mondta a szakminiszter egy konferencián. Székely Tamás elmondta, hogy míg összesen 102 407 szakdolgozónak lenne munka, ezt ma 98 109 ember végzi el. Hozzátette, hogy ez az arány az elmúlt hét évben mit sem változott."


Akkor hiszem el, ha dupla fizetésért hirdetnek állásokat nekik.
Addig nincs hiány.


Giulio

MINDEN RENDBEN VAN. BIZTOS?

Riadó: vészhelyzet lehet a győri kórházban

A győri Petz-kórház az április elsejétől bevezetett új finanszírozási rendszer, illetve az egyéb gazdasági változások következtében éves szinten 1,63 milliárd forinttól esik el – ez a jelenleg (még) 1,8 milliárd forintos adósságot maga előtt görgető intézménynek kegyelemdöfés lehet. Keddi sajtótájékoztatóján a megyei elnök nyomta meg a riadógombot.


A Kórházszövetség országos tiltakozása után ezúttal a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat fenntartó megyei önkormányzat emelt szót a 2009. április 1-jétől bevezetett új finanszírozási rendszer ellen. Szakács Imre megyei elnök a sajtótájékoztató elején előre vetítette: kevesebb műtétre, ezáltal hosszabb várólistákra biztosan lehet számítani, de elképzelhető az is, hogy osztályokat is be kell zárni a győri kórházban. Ne feledjük: Győr-Moson-Sopron megye és a régió legjelentősebb kórházáról van szó.

Az olvasót ezúttal nem fárasztjuk a szakmában szentírásnak tekintett HBCS-kel , volumenkorlátokkal, az új rendszer lényege az hogy a győri kórház a tavalyi évhez viszonyított teljesítményének 70 százalékát kapja meg biztosan az OEP-től, a maradék összeget pedig „lebegtetett" forintértékben: ez azonban biztos bevételkiesést jelent számára.

Számítások szerint csak ez a tétel 934 millió forintos érvágást jelent éves szinten, ehhez jön még az áfa kulcs és a közüzemi díjak emelése, amivel összesen 1,63 milliárd forintos mínuszt írhat be a kórházi menedzsment az éves büdzsébe.

Hogy az összeget értelmezni tudjuk, még egy adat: a Petz-kórház kínkeservek árán (több száz fős elbocsátással) tudta 2 milliárd forint alá vinni a beszállítói tartozását, jelen pillanatban 1,8 milliárd forint a hiánya. Ehhez jön tehát az 1,6 milliárdos újabb elvonás.

Szakács Imre már most elnézést kér a betegektől, mert mint mondja, az önkormányzat által fenntartott kórház nem fog tudni mit tenni: biztosan csökkenteni kell a műtétek számát, emiatt pedig tovább nőnek majd a várólisták.

Most még nehéz elképzelni, hogy hová, ugyanis a térdműtétekre így is három évet kell várni, egy csípőprotézisre 1,5 évet; szürkehályog operációra pedig 873 beteg várja a kórházi behívóját...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Az ilyesmi persze csak itthon hír, a rutinosabb uniós polgár régen hozzászokott ahhoz, hogy nem jár minden ingyen, azonnal, és legmagasabb szinten, mint nálunk. mDe ott nem hazudoznak a pofájába politikai bérencek ökörségeket. Lehet, hogy itthon is át kellene térni az igazmondásra. Tudom, hogy nehéz, szinte lehetetlen, de nincs más út. A ló -zab híján- elpusztult.


Giulio

Nincsenek megjegyzések: