2009. július 4., szombat


Egészségkassza : brutális bevételcsökkenés


Májusban tovább romlott az Egészségbiztosítási alap (e-alap) helyzete - derül ki az OEP által közzétett adatokból. Az időarányos előirányzattól való eltérés majdnem tízmilliárd forinttal gyarapodva már meghaladja a 38 milliárd forintot. Ebből a legnagyobb tételt a járulékbevételek - egyértelműen a válság hatását tükröző - elmaradása jelenti.


Májusban a tervezettnél 7,8 milliárd forinttal kevesebb járulék folyt be, az idén így ezen a soron már 31 milliárd feletti a hiány. Az ehónál azonban az áprilisig még meglévő hátralék szerény, 78 millió forintos pluszba fordult. A gyógyszergyártói befizetéseknél ugyanakkor a 14,8 milliárdos időarányos többlet májusra 11,8 milliárdra apadt.

A kassza a tervekhez képest a kiadási tételeknél sem igazán tudott megtakarítani. Érdemben - májusban - a gyógyító-megelőző ellátásokra költöttek kevesebbet (369 millióval) az időarányosan előirányzottnál. A működési kiadásoknál is spóroltak, gyógyszertámogatásra, gyógyászati segédeszközre viszont erőn felül költöttek.

A kumulált adatok szerint az első öt hónapban 11,1 milliárd forinttal többet adott ki az e-alap a tervezettnél a négyhavi 9,5 milliárd után.

Az adatokból jól látszik, hogy a kasszának esélye sincs, hogy az idei brutális bevételcsökkenést bármilyen módon képes legyen kompenzálni.



Nincsenek megjegyzések: