2009. július 9., csütörtök








EU munkaidő-irányelv – az új megfogalmazást kudarc fenyegeti

Az EU országok és az Európai Parlament tovább vitatják az EU munkaidő-irányelv új megfogalmazását. Egy ízben hajnali négy óráig tárgyalták mindkét oldal képviselői a reformot, mind a maxumális munkaidő szabályozását, mind a készenléti szolgálatok idejét. Kompromisszum mégsem jött létre.

Az Európai Parlament azzal a javaslattal ment bele a tárgyalásokba, hogy az opt-outnál állapodjanak meg egy 7 évig tartó átmeneti szabályozásban. Eszerint többé nem lenne eltérés a képviselők akarata szerint a maximális heti 48 órás munkaidőtől.

Az EU országok azonban nem mutattak készséget arra, hogy lemondjanak az 1993 óta érvényes kivételes szabályozásról, mert ezt a tagállamok több mint fele használja – mondta Csehország szociális minisztere. Jelenleg a kelet-európai ország benne van az EU tanácselnökségében. A 27 EU ország közül 15 számára az egyéni szerződéses munkaidőhosszabbítás egy fontos eszköz a rugalmas munkaidőkialakításra olyan területeken, mint az egészségügy vagy a tűzoltóság – mondta a cseh miniszter.

Nem történt előremozdulás a vitában a készenléti szolgálati időknek a munkaidőre való elszámolásában sem. Az Európai Parlament azt akarja, hogy a készenléti szolgálatokat alapvetően munkaidőként értékeljék. Az Európai Tanács amellett van, hogy csak azokat a fázisokat számolják a munkaidőhöz, amelyekben a munkavállaló ténylegesen ellátja feladatait. Az inaktív fázisoknak pihenőidőknek kellene számítaniuk. Ezt a merev álláspontot az Európai Parlament elveti, bár az Európai Parlament tárgyalásvezetője ellentmondást jelzett az inaktív idők flexibilis számíása tekintetében.

„Mi megegyezést akarunk, de nem minden áron” – kommentálta egy német szociáldemokrata európai képviselőnő a tárgyalások kimenetelét az Európai Parlament szempontjából. Vladimir Sipdla, az EU foglalkoztatási biztosa sajnálta a Parlament és a Tanács álláspontjának összeegyeztethetetlenségét. Mindkét oldal felelősségtudatára apellált, hogy végre megegyezésre jussanak.

Egy kompromisszum határideje április végén lejár. A képviselőnő szerint a delegációk addig nem tudnak megegyezni a közvetítő bizottság lezáró találkozásának időpontjában. A megbeszélések végleges kudarca esetén marad a jelenleg érvényes munkaidő-szabályozás.

Nincsenek megjegyzések: