2009. május 1., péntek


A svéd recept

Ahogy hallom, illetve olvasom otthon tetőfokára hágott a hülyeség a receptekkel kapcsolatban. Erről olvashattok sokat az „igaz nem igaz” blogban. Ebben blogban a kolléga különböző országok receptjeit is bemutatta. Innen jött az ötlet, hogy én is csatlakozom és megmutatom, hogy néz ki egy recept itt Svédországban.


Kétféle recept létezik egy „vanlig (szokványos)és egy skärskilda (különleges) úgy, mint nálunk régen a piros, meg a fekete recept. Régi szép idők! A pirosra (ha össze nem keverem) csak felfirkantotta az emberfia a beteg nevét, címét meg a gyógyszert, aztán rányomta az osztályos pecsétet, ami csak úgy a fiókban hevert. Aláírás és kész. A feketére írtuk a kábszer tartalmú, vagy más erősebb gyógyszereket. Pontosan így van itt is a kétféle recepttel. A skärskilda-ra írjuk az altatókat, nyugtatókat, egyéb erős hatású gyógyszereket. Erre kell írni az összes benzodiazepin készítményt, beleértve az Rivotrilt, Xanaxot stb. A receptek egy évig érvényesek.


Szerepel rajtuk a beteg neve és person nummerje (személyi száma). Más nem. Ebből minden megtudható a betegről. BNO kódok és társai nem kellenek. A szokványos receptre 2 db gyógyszer írható, a különlegesre csak egy.

1, A szokványos recepten a munkahely azonosító kódja (szám és vonalkód szerepel). Így jön a nyomdából, nem helyben nyomtatódik rá. Ezen kívűl a felíró orvos neve, munkahelye, munkahelyi telefonja és a kézjegye. Pecsét nincs. Jobb oldalon vannak kis négyzetek, ezekben jelölheti az ember, hogy nem cserélhető generikumra, hogy támogatással írja-e fel, vagy anélkül. Itt jelölhető meg, hogy hány alkalommal válthatja ki a beteg a felirt gyógyszert és mennyi időnek kell eltelnie két kiváltás között. Ezeket betűvel kell írni.


Ez egy nagy találmány, mert egyrészt nem kell a betegnek állandóan receptért mennie (igaz inkább csak be szoktak telefonálni a recepcióra, hogy mit kérnek és a megfelelő díj fejében ki is postázzák nekik.) Másrészt megcsinálhatom, hogy csak egy heti adagot (ha van ilyen kiszerelés) írok fel és hetente kell mennie kiváltani . Öngyilkosságra hajlamos vagy gyógyszerfüggő betegeknél előnyös ez a megoldás.


2, a különleges recepten bal oldalon felül megjelölhetem, hogy mennyi időn belül kell megtörténnie az első kiváltásnak. A gyógyszer hatóanyagtartalmát és mennyiségét nem csak számmal, hanem betűvel is ki kell írni. Ugyanúgy én határozom meg hányszor válthatja ki és milyen időközönként. Ezek a receptek sorszámozottak és dokumentálják, hogy melyik sorozatot kaptad meg. Erre a receptre már nem elég a munkahely kódja és a kézjegyed, hanem egy névre szóló kis etikettet kell ráragasztani, ami az orvos saját, recept írásra jogosító kódját és munkahely kódját tartalmazza. Ez helyettesíti a pecsétet. A bibi evvel csak az, hogy simán levehető a receptről és másikra ragasztható. Ha nekik jó nekem is. Ugyanezt az etikettet kell felragasztani újabban a tp-s nyomtatványra is. Szükség esetén pl. ha egy betegnek kifogyott a gyógyszere és a recept csak később érne oda postán, telefonon is szoktunk gyógyszert rendelni neki. Ilyenkor elég ha bediktálom az én felíró kódomat és a munkahelyi kódot és már mondhatom is mit adjanak ki neki. Persze ilyenkor csak a legkisebb kiszerelést kapja. Na azért, ez sem túl biztonságos módszer, mert bárki akinek adtam már a kezébe ilyen etikettet tartalmazó receptet, simán használhatja a kódomat. Amikor egy orvos megkapja a legitimizátióját a Socilastyrelsentől, akkor kap egy ilyen recept felírásra jogosító kódot.


Az etikettek A4 méretű lapokra vannak felapplikálva, így kapjuk kézbe. Csak lehúzok egyet és ragasztom a receptre. Megszokták rendelni az osztályra az orvosoknak, de magad is sorban állhatsz érte a patikában. Mostanában persze egyre több helyen az E-receptet használják, ami a felírás után azonnal megjelenik Svédország össze patikájában. Ezt a programot pénzért lehet használni 1000 SEK/ orvos./év Sajnos a mi jelenlegi ősrégi számítógépes rendszerünk nem kompatibilis vele.


Itt pedig a receptek:



Nincsenek megjegyzések: