2009. május 4., hétfő


Speciális bőrmikroszkópot adtak át Szegeden

A bőr elváltozásai az eddiginél pontosabban diagnosztizálhatók, a betegségek korábban felismerhetők a speciális bőrmikroszkóp, az úgynevezett SIAscope segítségével, melyet a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján adtak át a napokban.

A szakavatott bőrgyógyász számára sokszor már az anyajegy szabad szemmel történő vizsgálata árulkodik a jó- vagy rosszindulatúságról. Gyakori eset azonban, hogy az elváltozásról csak speciális bőrmikroszkóp, úgynevezett dermatoszkóp segítségével dönthető el, hogy el kell-e távolítani. Az utóbbi években a számítógéppel összekötött dermatoszkópok megjelenése jelentősen növelte a vizsgálatok diagnosztikus pontosságát, még korábbi felismerést téve lehetővé. A számítógéppel összekötött dermatoszkópok legújabb generációja, az úgynevezett SIAscope, egy speciális szoftver segítségével ábrázolja a bőr különféle struktúráit, ezzel az anyajegyek vizsgálatára kiválóan alkalmas. Emellett a készülék segítségével a bőrön a napfény káros hatásai következtében kialakult eltéréseket is ki lehet mutatni. Egy ilyen speciális készülék mostantól - Magyarországon elsőként - Szegeden elérhető.

A bőrdaganatok, így a melanoma is, az egyik legegyszerűbben felfedezhető, kiszűrhető és megelőzhető daganatok, korai felismerés esetén pedig jól gyógyíthatók. A megelőzés legfontosabb eszközei a bőr rendszeres önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés.

A melanoma kialakulásának valószínűsége nagyon sok tényezőtől, de elsősorban az adott egyén genetikai tulajdonságaitól és a környezeti behatásoktól (például a napfény ultraibolya sugárzásától) függ. A családban előforduló bőrdaganat, sok vagy furcsa kinézetű anyajegy jelenléte a bőrön, a világos bőr- és hajszín, a sok napozás (beleértve a szoláriumozást is) mind-mind növelik a melanoma kialakulásának esélyét.

A rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a melanoma malignum gyakorisága fokozatosan, évente 3 százalékkal növekszik, és az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett. Napjainkban élete során átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanoma, de előzetes becslések szerint 2010-re már ötven közül egy emberben diagnosztizálják majd a betegséget.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján az utóbbi néhány év során az újonnan felfedezett melanomás esetek száma minden évben 150 körül mozgott, és a kilencvenes évekhez viszonyítva jelentősen növekedett. A melanoma a fiataloknál is jellemző: a 20-30 éves korosztályban a leggyakoribb rosszindulatú daganat, a 25-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. Életmódunk változása - több napfény, szolárium, stresszes élet - jelentősen növeli e bőrdaganat rizikóját.

Nincsenek megjegyzések: