2009. május 14., csütörtök



Német kötelező betegpénztárak betegadatokat adtak el magánbiztosítók részére


A német kötelező betegpénztárak esetében újabb adatvédelmi botrány van kilátásban. Az értesülések szerint ugyanis Peter Schaar, szövetségi adatvédelmi biztos, feljelentést volt kénytelen tenni, mivel legkevesebb két esetben sor került betegadatok magánbiztosítók részére történő értékesítésére. Az üggyel kapcsolatban az Oldenburgi és Aurichi ügyészség az IKK Weser-Ems ellen folytatott nyomozást.

Schaar nyilatkozata szerint egy magánbiztosító társaság a betegek adatait arra használta fel, hogy részükre – a magánbiztosító állítása szerint a betegek kötelező biztosítójának megbízásából – célzottan kiegészítő biztosítást kínáljon fel. A magánbiztosító társaság a telefonon megkeresett személyek rákkal, fogaival, gyomorpanaszaival stb. kapcsolatos adatait gyűjtötte össze és rögzítette.

Schaar egy azzal kapcsolatos aggodalmának is hangot adott, hogy vélhetően más kötelező biztosítók is hasonló módon együttműködnek magán biztosítókkal. Az adatvédelmi biztos a pénztárak adatvédelemmel szemben tanúsított magatartását büntethetőnek tartja, mivel azok a betegeik adatait fizetség ellenében szolgáltatta ki.

Angela Merkel az üggyel kapcsolatban a következőket nyilatkozott a Berlinben második alkalommal megrendezésre kerülő fogyasztók napján: a jövőben a személyes adatok reklámozási céllal történő felhasználását elvileg már csak az érintett személy beleegyezésével kell lehetővé tenni, amivel egyúttal kivételeket is kilátásába helyezett, amit a Dialogmarketing-Szövetség, a dialogmarketing vállalatok esetében a legnagyobb országos szintű összefogás Európában, üdvözölt. A CDU/CSU frakció közismerten kivételeket követel a beleegyezéssel kapcsolatban olyan esetekben, ha az adatok forrása nyomon követhető. VN.



Forrás:


Ärzteblatt: http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/36545/Zeitung_Krankenkassen_verkauften_Patienten-Daten.htm

Berliner Morgenpost: http://www.morgenpost.de/politik/article1091979/Krankenkassen_verkaufen_geheime_Patientendaten.html?service=Mobile

Nincsenek megjegyzések: