2009. május 30., szombat



Egy svéd orvos, akinek tele lett a hócipője és lelépett

Igen érdekes blogot találtam. Még nem volt időm átolvasni, csak bele-bele néztem, de azt hiszem lelkes olvasója leszek.A blog írója megelégelvén a svéd módit az USA-ba költözött és jelenleg ott dolgozik.Érdekes lesz végre látni, mi is volt a baja a svéd egészségüggyel egy svéd orvosnak. A blog indító posztja itt olvasható :

Hello mindenki!


Már jó ideje gondolkozom azon, hogy oszthatnám meg a tapasztalataimat a sürgősségi ellátásról, a sürgősségi orvosról, valamint a szakma fejlődéséről.Többször nekikezdtem már különböző cikkeknek de egymás után a kukában landoltakBeláttam hogy nem megy ez olyan könnyen,aztán egyszer csak megszületett blog ötlete a nyáron ...párbeszéd ez jó lesz nekem!Egyenes kérdések, gondolatok, tapasztalatok...El kell ismernem, hogy nem olvasok blogokat, mindenesetre meglátjuk.


Orvos hiány?


Ma olvastam pár sort az SVT weboldalán a svéd „orvoshiányról” és arról, hogy ugyanakkor a svéd fitaloknak külföldi orvosegyetemeken kell tanulniuk a helyhiány miatt.Akkor lehet majd igazán orvoshiányra számítani amikor a mostani 40-sek nyugdíjba vonulnak. A megoldás a létszám növelése a hazai orvosképzésben.Sajnos a média nagyon alulinformált, ami a valós helyzetet illeti.


Egy orvos képzése a szakorvossá válásig legalább 12 év. Az orvosképzés csak egy alapképzés, ami Svédországban 5.5 év, ezután kötelező másfél év rezidensképzés majd a szakorvos képzés további 5 év.


Már évek óta kritizálják a megyéket amiatt, hogy nem biztosítanak szakorvosképzést annak érdekében hogy eredményesen lefedjék a jövő szakorvos igényét és hogy időnként még AT (rezidens) helyből is túl kevés van, ami szintén egy gyenge pontja a rendszernek.


Szóval nem sokat számít, ha növelik a hallgatói helyeket, ha a végzősöknek nincs lehetőségük rezidens és szakorvos képzésre a jövőben.A legfontosabb mégis a szakorvos állás kérdése. Ha az önkormányzat nem tudja felvenni a harcot a konkurenciával a fizetés és egyebek terén, akkor a specialista tovább áll. Az elmúlt évtizedben a svédországi orvosok 10%-a Norvégiába költözött! Emellett nővérhiány is van- tízezernyi nővér hagyta el a szakmát és más területen kezdett el dolgozni.


Szóval a képzési helyek számának emelése, a rezidens és szakorvos képzés rendezése nem sokat segít, ha utána nem tudunk megfelelő munkafeltételeket biztosítani. (Én New Yorkban csináltam a szakorvosi képzésemet és 3 éve Fairbanksban, Alaszkában dolgozom) A munkakörülmények és a fizetés a munkáltató erőforrásaitól függnek


Szóval, felszólítás a médiának! Ne az orvoshiányról írjanak! Ez igazából pénzhiány!


Megfelelő fizetéssel és körülményekkel lehet orvost és személyzetet szerezni. Az erőforrás hiány és a meglévők hibás felhasználása azt eredményezi hogy az orvosok és az egyéb személyzet eltünnek. Jó feltételekkel azonban más országokból is csábíthatunk, orvosokat Svédországba ,elvégre mi mégiscsak annak a nagy közös munkaerőpiacnak a szereplői vagyunk, amit EU-nak hívnak, de ezt az SVT riportjában nem túl előnyős megoldásként állították be...de lehet, hogy ez csak én értelmezésem.


Végül eljutottál ide? Ebben az esetben üdvözöllek a blogomon. A folytatás a sürgősségi ellátásra és a sürgősségi orvosra is kiterjed majd…



A blog maga itt olvasható.


Forrás: http://psycho.blog.hu/



Nincsenek megjegyzések: