2009. május 7., csütörtök



ZEITGEIST MOVEMENT


Részlet a recept- és nyomtatódili megértéséhez:

1. A fogyasztás ciklikusságának szükségessége


A monetáris rendszerben alapvetően három különböző szerep különböztethető meg: a munkaadó, a munkavállaló és a fogyasztó.A munkavállaló munkabérért vagy fizetésért feladatokat végez a munkaadó számára, míg a munkaadó javakat vagy szolgáltatásokat értékesít a fogyasztóknak profitért, mely a fizetés egy másfajta besorolása.Ugyanakkor, a munkaadó és a munkavállaló mindketten fogyasztóként működik, hisz a megkeresett fizetésükért a megélhetésükhöz szükséges javakat és szolgáltatásokat vásárolnak.A javak és szolgáltatások ilyen módú értékesítése állandósítja az egész rendszert, így biztosítva a munkaadó és munkavállaló számára a további pénzkeresést és ebből következően a további fogyasztást. Elengedhetetlenül szükséges a fogyasztás állandó körforgása, mely a rendszert működteti. Ha a fogyasztás akármikor leállna, az egész rendszer összeomlana.


Ennek két súlyos következménye van a társadalomra nézve:


1. Semmilyen előállított termék élettartama nem lehet hosszabb, mint amennyi elfogadható a szükséges 'fogyasztási körforgás' fenntartásához. (A nyomtatók máris ilyenek.)


Más szavakkal, mindennek el kell romlania megfelelő idő múlva azért, hogy folytatódhasson a gazdaságot működtető pénzügyi körforgás. Ezt a jellemvonást értelmezhetjük tervezett elavulásnak.


A tervezett elavulás lényegében a hatékonyság szándékos visszafogása, hogy a szóban forgó termék megfelelően gyorsan tönkremenjen.


Ez egyrészt tervezett azáltal, hogy a gyártók beidőzítik termékeik tökremenetelét, gyakran hamarosan a jótállás lejárata utánra, másrészt közvetett módon, ahol a termelésben a profit érdekében kiskapukat használnak olcsó alapanyagok és hanyag tervezés formájában, ami azon nyomban rossz minőségű terméket eredményez, melynél a tönkremenetel csak idő kérdése.

A második következmény, hogy folyamatosan új termékek és szolgáltatások bevezetésére van szükség, tekintet nélkül annak hasznosságára, ami egyben vég nélkül termeli a hulladékot. ( Szép példa az őrült receptújítási görcs, ami teljesen felesleges.)

E két tényező eredménye több mint elfogadhatatlan, mert nem csak a elavuló termékekhez szükséges erőforrásokat használja nemtörődöm módon, pazarolva az emberi energiát és az anyagokat, de a könnyelmű pocsékolás és a szennyezés is, mely ezek eredménye, megdöbbentő méretű.Más szavakkal, a hulladék szándékos mellékterméke az ipar folyamatos működéséhez szükséges ciklikus fogyasztásnak.


****



Az a véleményem, hogy az általam (is) bírált jelenlegi OEP akció a fenti rombolás tökéletes leképezése.Magamtól talán nem vettem volna észre, de olvasva azonnal rádöbbentem a lényegre.

Paranoid dolog lehet, de egyebek között nagyon jót tesz egy sertésinfluenza vírus elszabadulása olyankor, amikor a madárinfluenza nem jött be, és nem lehet oltóanyagot eladni. Vagy csak idióta ingyenreklámokkal, térítésmentesen osztogatva.Márpedig a vállalkozásnak piac kell. Ha bedugul, újra kell teremteni a keresletet.Mi van, ha éppen ez folyik...


Nézzétek meg a filmet.

Nincsenek megjegyzések: