2009. május 3., vasárnap


A mexikói mutáns influenza (Naponta frissített tartalom)

Eddig 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban a WHO laboratóriumai, ezen belül a halálesetek száma változatlanul 20, ebből 19 mexikói és egy egyesült államokbeli - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi székhelyén.

A WHO statisztikái rendre elmaradnak az egyes országok által megadott adatoktól a H1N1 vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, de szakmailag megbízhatóbbak. A WHO vasárnap déli adatai szerint 506 volt azoknak a mexikói betegeknek a száma, akiket megerősítetten a H1N1 fertőzött meg. Néhány órával korábban ez az adat 397 volt.

Spanyolország: hirtelen emelkedés

Spanyolországban vasárnap délutánra a korábban közölt 20-ról 40-re emelkedett a bizonyítottan az új H1N1 vírusban megfertőződött betegek száma. A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint ezzel Európában "messze" az ibériai országot sújtja leginkább a járvány. Vasárnap csak hat beteget kezeltek kórházban, a többiek már hazamehettek - fűzte hozzá közleményében a tárca, kiemelve, hogy mindegyik fertőzött személy szervezete kedvezően reagál a kezelésre.

Tizenhat beteg Nagy-Britanniában

Vasárnap már tizenhat volt azoknak a briteknek a száma, akik bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzavírussal fertőződtek, a szakminiszter szerint azonban a járványt a brit hatóságok kordában tartják, a betegek kezelése hatékony, és a kormány óv a "fölösleges riadalomtól". A legújabb fertőzést egy skót férfi szervezetében mutatták ki. Az illető előzőleg az amerikai Texas államban járt, és valószínűleg ott kapta el a "sertésinfluenzának" is nevezett - valójában a sertés-, a madár- és az emberi vírus jellemzőit vegyítő - kórokozót. Pénteken öt, szombaton két brit páciens leletében azonosították a H1N1 vírustörzset.

Az USA 30 államában 226 H1N1-esetet regisztráltak

Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak vasárnapi közlése szerint az országban eddig a H1N1-es vírussal való fertőződés 226 bizonyított esetét regisztrálták. Az amerikai járványügyi központok (CDC) nevű intézet közlése szerint a vírus már 30 szövetségi államban bukkant fel. A CDC korábbi adatai 160 bizonyított esetről és 21 szövetségi államról tettek említést. A kórnak egy halálos áldozata van az Egyesült Államokban. Az intézet egyik munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus inkább a fiatalabb korosztályt fertőzi meg, mint sem az idősebbeket. Az 50 éven fölöttiek közül nagyon kevesen fertőződtek meg - mondta Anne Schuchat telefonon újságírókat tájékoztatva.

Forrás: MTI

2009.05.03

A következő néhány nap sorsdöntő lesz a sertésinfluenza, vagy más néven újfajta influenza európai elterjedésében és annak mértékében. Ezt szombat este jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.

Mike Ryan, a WHO riasztásért és védekezésért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy egyelőre felelőtlenség lenne azzal riogatni, hogy az események úgy felgyorsulnak, hogy kicsúsznak az irányítás alól. Ryan azt mondta, hogy az amerikai földrészről érkezőkkel kapcsolatban eddig hozott intézkedések megfelelőek voltak.

A H1N1-es vírus leginkább az amerikai földrészen okozott fertőzéseket, elsősorban a kiindulási helyként számon tartott Mexikóban, ahol szombat esti adatok szerint bizonyítottan 443 fertőzés történt és 16 ember halt bele a kórba. Az Egyesült Államok 21 államában összesen 160 esetet regisztráltak, de hangsúlyozták, hogy szinte valamennyi fertőzés enyhe lefolyású. Az egyetlen haláleset, ami az USA területén történt, egy mexikói kisfiú volt, aki rokonlátogatásra érkezett Texasba.

Minthogy azonban a fertőzés jelenleg is terjed, a WHO továbbra is fenntartja az ötös fokozatú riasztását, ami azt jelenti, hogy a járvány bármikor világméretűvé válhat, tette hozzá Ryan.

Forrás: Hirszerzo.hu


Az Egyesült Államokban 160 embert fertőzött meg az új influenza. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint a legtöbb esetben a betegség lefolyása enyhe, és eddig csak egy amerikai életét követelte a vírus.

Mexikóban helyesbített az egészségügyi miniszter: bizonyítottan csak 16 ember halt bele az új influenzába, bár több áldozat tesztjének eredményére még várnak. A szakember szerint a járvány terjedése lassult, a mexikói helyzet stabilizálódik, mivel az elmúlt 24 órában nem halt meg újabb beteg. Európában már kilenc országban találtak fertőzöttet, itthon azonban továbbra sem.

Forrás: Magyar Rádió


2009.05.02

Mexikóban tizenhatra nőtt az igazoltan a H1N1 vírus miatt bekövetkezett halálesetek száma. Amerikában harminc, Kanadában 21 új esetet jelentettek, Ázsiában megtalálták a második fertőzöttet.

H1N1-esetek a nagyvilágban

Mexikó: 101 becsült halálos áldozat, közülük 16 igazolt haláleset
USA: 1 áldozat, 141 igazolt megbetegedés
Új-Zéland: 4 igazolt megbetegedés, 12 valószínűsített eset
Kanada: 35 igazolt megbetegedés
Nagy-Britannia: 13 megerősített eset
Spanyolország: 13 igazolt megbetegedés
Németország: 4 igazolt eset
Franciaország: 2 igazolt eset
Izrael, Costa Rica: 2 megerősített megbetegedés
Hollandia, Svájc, Ausztria, Dánia, Hongkong, Dél-Korea: 1 igazolt megbetegedés

Forrás: BBC

Mexikóban 15-ről 16-ra nőtt péntekre azon halálos áldozatok száma, akikkel bizonyosan az új, H1N1 jelű vírus végzett, a vírus által igazoltan megfertőződött betegek száma pedig elérte a 397-et. Még további 101 halálesetben tartják elképzelhetőnek, hogy az illető ebben a betegségben halt meg, míg korábban 176 áldozatnál gyanakodtak erre.

Bizakodó a mexikói miniszter

Jose Ángel Córdova egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a járvány elleni szigorú intézkedések már éreztetik hatásukat, és mint mondta, remélhetőleg hamarosan megfékezik a járványt. A vírus nem olyan agresszív, mint amilyennek először gondolták. A halálozási arány a madárinfluenza esetében 70 százalékos volt, ebben a járványban elmarad ettől - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban 30 újabb olyan esetet jelentettek pénteken, amelyben az illető bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzában betegedett meg, számuk így 118-ról 143-ra növekedett - közölte a betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC). Újabb öt amerikai államra terjedt ki a járvány az utóbbi egy napban, így már 20 államban van jelen. Újabb haláleset nincs.

Tanácskozott az amerikai kormány

Pénteken tanácskozást tartott az amerikai kormány a járványról. Barack Obama elnök ennek végeztével közölte, hogy derűlátó az egészségügyi hatóságok intézkedéseinek hatékonyságát illetően, mindazonáltal fel kell készülni a legrosszabbra is. Aggodalomra van ok, pánikra nincs - tette hozzá. A Fehér Ház szóvivője szerint arra számít, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő napokban felemeli a járvány miatti riasztás szintjét a legmagasabb, hatodik fokra, ami azt jelenti, hogy egyértelműen világjárvány van.

Pénteken már 433 iskola tartott zárva az Egyesült Államokban, négyszer annyi, mint szerdán. Ez 245 ezer diákot érint. Az Egyesült Államok a felére csökkentette mexikói viszonylatban közlekedő légi járatait.

Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC) egy magas rangú tisztségviselője szerint az új influenza nem tűnik olyan fertőzőképesnek, mint amilyen az 1918-as járvány, a spanyolnátha volt, amely több tízmillió ember halálát okozta a világon, és eltérők a jellemzőik is. A járvány valószínűleg enyhébb annál is, mint amilyennek nyolc nappal ezelőtti kitörésekor tűnt, mert sok enyhe esetet először nem vettek észre.

Betegek 14 országban

Jelenleg a világ 14 országában tartanak nyilván olyan betegeket, akik bizonyosan a H1N1 vírust kapták el. Mexikón kívül majdnem minden fertőzés enyhe, csak nagyon kevés beteg szorul kórházi ápolásra. A CDC egy másik tisztségviselője közölte, hogy az intézmény jól halad az új vírus elleni oltóanyag kifejlesztésében, noha annak befejezéséhez még hónapokra van szükség, addig pedig még sok új megbetegedés lesz az országban.

A betegek számát illetően Kanadában 21 újabb biztos esetet jelentettek pénteken, így számuk 55-re nőtt. A betegség mindegyikük esetében enyhe.

A dél-koreai egészségügyi hatóságok bejelentették szombaton, hogy az ázsiai országban is van egy beteg, aki megerősítetten az új influenzavírussal fertőződött meg. Egy 51 éves nőről van szó, aki nemrég járt Mexikóban, és kedd óta gyanús esetnek számított.

A nő állapota eközben javult, és lehet, hogy nemsokára kiengedik a kórházból. Ázsiában ő a második, mert nem sokkal korábban kiderült, hogy egy hongkongi szálloda egyik mexikói vendége, egy 25 éves férfi szintén a H1N1 jelű vírussal fertőződött meg. A fiatalembert elkülönítetten kezelik egy kórházban, állapota stabil. Miatta a szálloda több száz vendégét és alkalmazottját egy hétig vesztegzár alatt tartják.

A hongkongi eset miatt Kína úgy döntött, hogy felfüggeszti Mexikó és Sanghaj (Shanghai) közötti légi járatait, ugyanis a beteg mexikói fiatalember Sanghajon keresztül utazott Hongkongba.


Forrás:MTI/Origo

Nincsenek megjegyzések: