2009. május 16., szombat



A Medicare és a munkahelyi biztosítók összehasonlítása


A Commonwealth Fund országos összehasonlító felmérést végzett az Egyesült Államokban arról, hogyan vélekednek a betegek a hozzáférés és a költségek tekintetében a Medicare állami biztosítás és a munkahely által térített biztosítások esetében. A felmérés rámutatott arra, hogy az idős Medicare kedvezményezettek elégedettebbek az egészségügyi fedezetükkel, jobban hozzáférnek az ellátáshoz, és kevesebb problémával találkoznak a számlák fizetésénél mint a munkahelyi biztosítással rendelkező emberek. Az eredmények megerősítik azt az érvet, hogy a Medicare-hez hasonló állami biztosítás nyújtása a 65 éven aluli lakosság számára potenciállal bír az ellátáshoz való hozzáférés javításában és a költségek csökkentésében.

Az egészségügyi reformot érintő viták nagy része a körül forog, hogy nem volna-e járható út egy a Medicare-hez hasonló állami biztosítást rendelkezésre bocsátani a 65 éven aluli személyeknek is. Ennek fő előnye a költségek csökkentésben lenne, amit az ilyen jellegű biztosítás hatalmas vásárlóereje és hatékony közigazgatási megvalósítása tenne lehetővé.

A Commonwealth tanulmányban a kutatók a következő eredményre jutottak:

• A Medicare tagok jobban meg vannak elégedve biztosítási fedezetükkel. A kedvezményezetteknek csak a 8%-a értékelte közepes vagy gyenge osztályzattal biztosítójukat, szemben a munkahely által biztosítottak 18%-ával.

• A Medicare tagok könnyebben képesek elérni az orvosokat, és csak 10%-uk esetében nem fogadta el az orvos a biztosítást, míg a munkahelyen biztosított válaszadók esetében ez az arány 17%.

• A Medicare kedvezményezettek kevésbé panaszkodnak, hogy nem részesülnek a szükséges ellátásban. 12%-uk számolt be arról, hogy ellátás nélkül maradtak, pl. nem kapták meg a felírt gyógyszert vagy nem végezték el a szükséges vizsgálatot. A munkahely által biztosított betegek 26%-a tapasztalt hasonló költség vagy elérés problémát.

• A Medicare által biztosítottak betegebbek és szegényebbek, mégis kevesebb orvosi számlázási problémával találkoznak mint a vizsgált másik csoport.

Egy Medicare-szerű állami finanszírozású egészségbiztosítás, mely a magánmunkaadók által nyújtott biztosításhoz hasonló juttatásokkal szolgálna, építhetne a Medicare széleskörű ellátó hálózatára, hogy jobb ellátást és alacsonyabb költségeket ajánljon a munkáltatóknak és a 65 éven aluli egyéneknek. Egy ilyen állami biztosítás választási lehetősége nagy valószínűséggel növelné az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, csökkentené az adminisztratív terheket, fedezeti biztonságot nyújtana az embereknek, és talán nagyobb versenyt is előidézne mind az állami, mind a magán biztosítók között, ezzel is növelvén a fogyasztók szükségleteire való válaszadást. (SZL)

Forrás:

http://www.commonwealthfund.org/Content/Publications/In-the-Literature/2009/May/Meeting-Enrollees-Needs.aspx



Nincsenek megjegyzések: