2009. május 31., vasárnap



Nem találtak összefüggést az ellátás minősége és költsége között


A Health Affairs szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az egészségügyi ellátás minősége nem függ össze az ellátás költségével. A tanulmányban a Dartmouth College és a Harvard University kutatói a krónikus betegségben szenvedő Medicare kedvezményezettek egészségügyi számláit elemezték. A vizsgálatok a terminális ellátásban részesülő betegek utolsó két évére terjedtek ki 2172 meg nem nevezett kórházban. A betegek három gyakori betegség egyikében szenvedtek: szívroham, tüdőgyulladás vagy vértolulásos szívelégtelenség.

A National Institute on Aging által támogatott tanulmány az általános minőségmutatókat kórházonként vizsgálta és nem regionális szinten. A kutatók összevetették az adatokat a kórházak összehasonlítását végző Hospital Compare webhelyen közölt minőség indikátorokkal. Az eredmények rámutattak arra, hogy a legkevesebbet költő kórházak ötödében a terminális ellátás költsége átlagban 16 059 dollár volt. Ezzel összevetve a legtöbbet költő kórházak 20%-ában az átlag költség 34 742 dollár volt. A tanulmány nem talált összefüggést a költekezés és a minőség indikátorok között.

A kutatók megjegyezték, hogy az eredmények tartalmazhatnak torzulást, mivel az általuk használt minőség indikátorok hátrányba helyezhették a súlyosabb állapotban levő betegeket. Emellett a tanulmány az ellátás folyamatát vizsgáló mutatókat használt beteg kimenetelek helyett. A CQ HealthBeat szerint az eredmények hatással lehetnek az egészségügyi reform törvénykezésről folyó vitára, mivel a törvényhozók Obama elnökkel együtt állítják, hogy egy reform tervezetnek képesnek kell lennie a költségek visszafogására és a megengedhető, minőségi ellátás elérhetőségének kiszélesítésére. (SZL)

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/151670.php


Nincsenek megjegyzések: