2009. május 1., péntek


A mexikói mutáns influenza

(Naponta frissített tartalom)


2009.04.30

Az 5-ös riasztási fokozatot a WHO abban az esetben rendeli el, amikor a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. A tegnap esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését.

A WHO tegnap esti adatai alapján a vírus felbukkanása óta összesen 148 embernél bizonyosodott be a fertőzés, közülük nyolcan haltak meg. Az alábbi 9 ország jelezte hivatalosan a WHO-nak a H1N1 influenza A eseteket:

ˇ Mexikó 26 igazolt esetet jelentett, 7 halálos eset
ˇ Egyesült Államok 91 laboratóriumilag igazolt esetet jelentett, 1 halálos eset
ˇ Kanada 13 igazolt eset, halálozás nem történt
ˇ Új-Zéland 3 igazolt eset, halálozás nem történt
ˇ Egyesült Királyság 5 igazolt eset, halálozás nem történt
ˇ Izrael 2 igazolt eset, halálozás nem történt
ˇ Ausztria 1 igazolt eset, halálozás nem történt
ˇ Németország 3 igazolt eset, halálozás nem történt
ˇ Spanyolország 4 igazolt eset, halálozás nem történt.

A kialakult pandémiás helyzet kapcsán a mai napon az Európai Unió Tanácsa rendkívüli ülést tart a tagországok egészségügyi miniszterei részvételével Luxemburgban, ahova Székely Tamás egészségügyi miniszter is úton van.

Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély és megbetegedés sem fordult elő.

A WHO továbbra sem javasolja az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását, így Magyarországon ilyen jellegű intézkedésekre sem kerül sor. Ugyanakkor a Magyar Kormány nem javasolja a Mexikóba történő kiutazást.

A mai napon az első legfontosabb intézkedés volt a Ferihegyi repülőtéren történő utas ellenőrzés szigorítása. Ez azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon a minden olyan utas adatait rögzíti az ÁNTSZ, akik fertőzött országokból, térségekből érkeztek.(Ez elsősorban Észak- és Közép-Amerikából érkező utasokat érinti.)

Így minden utasnak kötelező jelentkeznie még a csomagfelvétel és/vagy a vámfolyosón való áthaladás előtt a repülőtéri járványügyi szolgálatnál. Egészségügyi állapotukra vonatkozóan kérdőívet kell kitölteniük és adataik rögzítésre kerülnek.

Minden érkező utas hőkamera előtt halad el, amely jelzi a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet. Az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik. Onnan az orvosi vizsgálat eredményétől függően, egészségi állapotuknak megfelelően azonnal kórházba kerülnek, vagy elhagyhatják a repülőteret.

Emellett az ÁNTSZ az érkező utasokat többnyelvű figyelemfelhívó plakátokon tájékoztatja a szükséges intézkedésekről.

Ferihegyen az ÁNTSZ a folyamatos, 24 órás orvosi szolgálat mellett a mai naptól 6.00-24.00 óra között - igazodva a repülőtéri menetrendhez - megerősített létszámmal látja el a beérkezők vizsgálatát. Az ÁNTSZ Közép-magyarországi regionális intézete közegészségügyi, járványügyi szakemberei, tisztiorvosai és tiszti főorvosai adnak ügyeletet mindhárom terminálon.

Az Országos Mentőszolgálat teljes mértékben felkészült az esetleges riasztásra. A tegnapi napon a mentődolgozók részletes írásbeli tájékoztatást kaptak a betegség tüneteiről és az ezzel kapcsolatos teendőkről.

Az egészségügyi miniszter kezdeményezésére összehívásra kerül a mai napon a Kormányzati Koordinációs Bizottság.

A Magyar Kormány és az Egészségügyi Minisztérium is folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket és azonnali tájékoztatást ad a lakosság számára. Folyamatosan frissülő információkat az alábbi honlapokon találnak:

Egészségügyi Minisztérium: www.eum.hu
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat: www.antsz.hu
Országos Epidemiológiai Központ: www.oek.hu
Telefonos információ az ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.

EüM Sajtóiroda


Napokon belül Magyarországon lehet az az új, A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs, amelynek segítségével elindulhat az oltóanyaggyártás - mondta el a Pandémiás Bizottság elnöke a parlament egészségügyi bizottsága előtt. A szakember közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik. Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 3 hónapon belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - közölte Bujdosó László.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint összesen 2.374 gyanús esetet tartanak nyilván, 87 betegnél igazolták az említett vírus jelenlétét. Európában 106 gyanús páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust.

(MTI)


Az Európai Bizottság megerősítette: úgy döntött, hogy ezentúl nem sertésinfluenzának, hanem új influenzavírusnak nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló megbetegedéseket okozza. Az egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár.

(MR)


2009.04.29

Valószínűleg sertésinfluenzás beteget találtak Ausztriában

Valószínű, hogy Ausztriában is megjelent a sertésinfluenza: egy 28 éves osztrák nő fertőzöttsége az orvosok szerint majdnem biztos, bár még további vizsgálatokra van szükség a teljes bizonyossághoz. A többi fertőzésgyanús esetről azonban kiderült, hogy esetükben nincs szó az új típusú vírusról. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem elkerülhetetlen a járvány, de jobb, ha az országok felkészülnek.

Nagy valószínűséggel a sertésinfluenza H1N1 jelű vírusával fertőződött meg egy 28 éves osztrák nő, akit a felső-ausztriai Steyr kórházában kezelnek, bár napközben még csak fertőzésgyanús esetnek tartották - közölte a bécsi virológiai egyetemi intézet vezetője, Franz X. Heinz. Az igazgató főorvos a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a teljes bizonyossághoz még további vizsgálatokra van szükség. A négy másik ausztriai fertőzésgyanús esetről azonban az első vizsgálatok eredménye szerint kedd estére kiderült, hogy negatív, esetükben nem sertésinfluenzáról van szó - tette hozzá.

A steyri kórházban ápolt nő nemrég érkezett haza mexikói nyaralásáról. Az osztrák egészségügyi szervek bejelentették: járvány kitörése esetére - amelynek valószínűsége kicsi az országban - elegendő mennyiség áll rendelkezésre a betegség kezelésére alkalmasnak tartott egyik szerből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése - mondta kedden Genfben Fukuda Keidzsi, a szakosított ENSZ-szervezet ügyvezető vezérigazgató-helyettese, de hozzátette: célszerű, ha minden ország felkészül egy nagy járvány leküzdésére. Szerinte még nehéz lenne megállapítani a most riadalmat okozó sertésinfluenza-vírus eredetét, mert túl keveset tudnak róla a szakértők. Nincs még jó magyarázat arra sem, miért bizonyultak súlyosabbnak a mexikói esetek más országbelieknél.

Rendkívüli állapot Kaliforniában a sertésinfluenza miatt

Már az Egyesült Államokban is emberről emberre terjed a sertésinfluenza az Egészségügyi Világszervezet szerint. Rendkívüli állapotot vezettek be Kaliforniában, ahol két halálesetről próbálják kideríteni, hogy a szomszédos Mexikóból kiinduló vírus okozta-e. Barack Obama amerikai elnök 1,5 milliárdot kért a kongresszustól az új típusú influenza miatti költségekre.

A WHO szerint elkerülhető a nagy járvány

Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó a sertésinfluenza-járvány miatt, amely mintegy 150 embert ölt meg a szomszédos Mexikóban. Az amerikai szövetségi államban eddig tizenhárom helyi megbetegedést erősítettek meg a kaliforniai hatóságok, és lehetséges, hogy két influenzás haláleset is történt. A Los Angeles megyei halottkém szerint ugyanis vizsgálják két ember - egy 33 éves és egy 45 éves férfi - halálának körülményeit, tesztekkel állapítják meg, valóban a sertésinfluenza okozhatta-e halálukat.

A rendkívüli állapot bevezetése lehetővé teszi Kalifornia számára, hogy pótlólagosan megemelje az egészségügyi hatóságok költségvetési kereteit, illetve gyorsabban és könnyebben vásárolhasson orvosi berendezéseket és anyagokat.

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy a vírus emberről emberre terjed az Egyesült Államokban: több fertőzött New York-i diák nem járt Mexikóban, valószínűleg olyan osztálytársaiktól kapták el a fertőzést, akik nemrégen ott jártak. A New York-i hatóságok szerint a városban valószínűleg már több százra tehető a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokban kedd délutánig 64 megbetegedést erősítettek meg öt szövetségi állam területén, ebből 45-öt New Yorkban. Öten kerültek kórházba, három személy Kaliforniában, kettő Texas államban.

Barack Obama amerikai elnök közben 1,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a sertésinfluenzával kapcsolatos költségek fedezésére. Ezt az összeget pótköltségvetésként csatolják a 2009-es költségvetéshez. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter bejelentette, hogy külön influenzaellenes munkacsoportot hoznak létre. A miniszter szerint elképzelhető, hogy hosszú fertőzési periódus kezdődik.

WHO: minden ország készüljön fel!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése - mondta kedden Genfben Fukuda Keidzsi, a szakosított ENSZ-szervezet ügyvezető vezérigazgató-helyettese, de hozzátette, hogy célszerű, ha minden ország felkészül egy nagy járvány leküzdésére.

Mint kifejtette sajtóértekezletén, még nehéz lenne megállapítani a most riadalmat okozó sertésinfluenza-vírus eredetét, mert túl keveset tudnak róla a szakértők. Nincs még például jó magyarázat arra, miért bizonyultak súlyosabbnak a mexikói esetek a más országokbelieknél - mondta. A WHO-nak összesen 79 megerősített sertésinfluenzás emberi megbetegedésről van tudomása - jelentette be, de a betegséggel kapcsolatos elhalálozásokról nem közölt számadatot.

Az ENSZ e szakosított szerve szerint a határon végrehajtott egészségügyi szűrések alkalmatlan eszközök a sertésinfluenza elleni harcban. A kór vírusával fertőzött személyek nem feltétlenül mutatnak influenzás tüneteket a határátlépéskor - mondta Gregory Hartl, a WHO szóvivője. Az ilyen jellegű szűrésekkel nem lehet felismerni a betegséget lappangásának szakaszában - tette hozzá.

A mexikóvárosi egészségügyi hatóságok elrendelték kedden minden étterem, étkezde, falatozó bezárását a sertésinfluenza-járvány elleni küzdelem jegyében. Elvitelre továbbra is kiadhatnak ételt ezek a létesítmények, de ülő vendéget nem szolgálhatnak ki. Az ország a kezdődő járvány góca, eddig valószínűleg több mint 150 ember halt meg ott ebben a betegségben a ragály március közepi kezdete óta.

Izraelben megerősítették a második sertésinfluenzás emberi megbetegedés tényét. Egy 47 éves férfi két nappal ezelőtt tért haza Mexikóból, és orvoshoz fordult, mert rosszul érezte magát. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanaz a vírusfajta van a szervezetében, amely világszerte riadalmat váltott ki, egy nagy globális járvány baljós árnyát vetve a közeljövőre.

Húsz embert tartanak megfigyelés alatt Franciaországban sertésinfluenzás fertőzés gyanújával, miután Mexikóban, illetve az Egyesült Államok déli részén tett utazásról tértek haza nemrégiben - közölték kedden a francia egészségügyi hatóságok. Összesen 107 ember jelezte április 25. óta, hogy influenzaszerű tünetei vannak a két említett amerikai országból való hazatérése után, de csak húsz áll orvosi megfigyelés alatt, a többiekről bebizonyosodott, hogy tüneteiknek nincs közük a sertésinfluenza vírusához - mondta párizsi sajtóértekezletén Francoise Weber, a francia egészségügyi minisztérium egészségvédelmi intézetének (INVS) vezetője.

Németországban öt embert tartanak megfigyelés alatt, kettőt közülük Bajorországban - közölte kedden Berlinben Jörg Hacker, a Robert Koch Intézet vezetője, illetve Münchenben Markus Söder bajor egészségügyi miniszter.

Mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel járt Olaszország 11 sertésinfluenza-gyanús esetében - közölte kedden Rómában Maurizio Sacconi népjóléti miniszter.
Ausztriában már öt gyanús esetet vizsgálnak Alois Stöger egészségügyi miniszter kedd esti bejelentése szerint.

A dél-koreai külügyminisztérium a tervezett mexikói utazások lemondását vagy elhalasztását tanácsolja az állam polgárainak. A latin-amerikai országban tartózkodó dél-koreaiakat felszólította a mielőbbi hazatérésre, és bejelentette, hogy Tamiflu influenzagyógyszert küld rövidesen a Mexikóban tartózkodó dél-koreaiaknak.

A kanadai kormány is azt tanácsolta az ország polgárainak, hogy ne utazzanak Mexikóba, ha nem okvetlenül szükséges.

A balkáni országok nagy része úgy döntött, hogy a sertésinfluenza hazai megjelenésének megelőzése céljából megtiltja az amerikai földrészről származó élő sertések és disznóhús importját. A horvát kormány kedden jelentette be ilyen értelmű intézkedését. Hasonló döntést hozott a szerb, a montenegrói és a macedón kormány is.

Az orosz állategészségügyi felügyeleti hatóság New York és Ohio államot is csatolta kedden az Egyesült Államok azon szövetségi államainak listájához, amelyekből további intézkedésig tilos sertéshúst importálni. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége bírálta az intézkedést, hangsúlyozva, hogy a disznóhús fogyasztásának nincs semmi köze a sertésinfluenzával való fertőződéshez.

Az egyiptomi parlament alsóháza az országban tartott összes - mintegy 250 ezer - sertés leölését követelte egy határozatában, a sertésinfluenza veszélyére hivatkozva. Egyiptom 80 milliós lakossága főként muzulmánokból áll, akiknek vallása tiltja a disznóhús fogyasztását, de van 6-10 százaléknyi kopt keresztény is, akik viszont élnek ezzel az eledellel.

A sertésinfluenza veszélyére hivatkozva Mohamed Dzsavad Halifa libanoni egészségügyi miniszter felszólította az ország lakosait: egy ideig mellőzzék azt az általánosan elterjedt szokásukat, hogy csókkal üdvözlik egymást.


Forrás: MTI/Origo/Stop


2009.04.28.

A WHO 4-es járványriasztást adott ki

A Világ Egészségügyi szervezet a (WHO) az eddig 3-as fokozatúról 4-es fokozatúra emelte a riasztást a sertésinfluenza vírus terjedése miatt, ami a világjárvány veszélyének a beismerését jelenti. Ez egyben azt is jelenti, hogy hivatalosan is beismerik, a vírus emberről emberre is terjed. A 4. fokozat után még két fokozat van, a legmagasabb a 6-os, ami súlyos világjárványt jelent. A WHO egyelőre a fertőzött vidékekkel kapcsolatban korlátozná a forgalmat, de nem javasolja a határok lezárását.

Hétfőn egyelőre csak Spanyolországban bizonyosodott be, hogy megérkezett a vírus Európába is, mivel ott sikerült elkülöníteni egy betegnél a kórokozót. Közben Mexicóban már hivatalosan 149 a vírusfertőzés miatt elhunytak száma.

Az országban bezárták az iskolákat, nem tartanak nagy nyilvános rendezvényeket az emberek maszkokban járnak, a hétfőn történt 6-os erősségű földrengés után is maszkokban rohantak az ijedt emberek az utcára. Az A/H1N1 vírus eddig a közel 150 halottból még csak 20 testében tudták izolálni. A szomszédos USA-ban eddig 40 esetet regisztráltak 5 szövetségi államban,


Sertésinfluenza: személyvonaton robbant a vírusmintákat tartalmazó tartályt

Megállítottak és kiürítettek egy személyvonatot Svájcban hétfőn este, miután az egyik vagonban, az utasok között felrobbant egy sertésinfluenza-vírusokat tartalmazó különleges konténer - közölte a helyi rendőrség. Közben egy fokozattal - hármasról négyesre - emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A svájci egészségügyi hivatal megbízásából egy szakértő szállította a Laurent Kaiser vezette laboratóriumba a nyolc vírusmintát tartalmazó, műanyagból és papírból készült tripla falú borítékot, amelyben azonban rosszul helyezték el a vírusok konzerválását szolgáló szárazjeget. Abból jutott a hermetikus zárást biztosító válaszfalak közé is, gáz képződött és szétfeszítette a csomagolást. A robbanásban a labortechnikus és egy utas is megsérült.

A vonatot Lausenne pályaudvarán állították meg, s az érintett vagonban tartózkodó 68 utasnak egy órán át kellett várakoznia, amíg kiderült, hogy ártalmatlanok a vírusok, nincs fertőzésveszély. Az utasok közül aztán többen kifogásolták, hogy pánikjelenetek közepette egy órán át nem mozdulhattak ki a vonatról.

Laurent Kaiser elmondta, hogy nap mint nap szállítanak ugyanilyen módon fertőző vírusokat, sőt olykor postán küldik a mintákat egyik helyről a másikra.

4-es fokozatú riasztás

Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tizenöt tagú szakértői bizottsága - közölte Fukuda Keidzsi. A WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese figyelmeztetett, hogy a világ egyetlen térsége sincs biztonságban a vírustól, ugyanakkor a határok lezárása és utazási korlátozások bevezetése jelen pillanatban nem lenne helyes döntés. Hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg nem tekintik elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését.

A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. A hármas szint azt jelzi, amikor egy állati vírus szórványos fertőzéseket okoz embereknél, de még nem alakul ki emberről emberre történő rendszeres vírusátadás, ami a nagyobb, közösségi szintű fertőzéseket előidézheti.

A négyes fokozat azt jelenti, hogy egy új vírus által okozott, emberről emberre terjedő megbetegedés bukkant fel, amely képes közösségi szinten járványt előidézni, és a világméretű járvány kockázata jelentősen megnövekedett, de kitörése még egyáltalán nem biztos.

Utoljára 1968-ban volt világméretű influenzajárvány, a hongkongi influenza mintegy egymillió embert ölt meg szerte a világon.

Újabb esetek

Negatívnak bizonyultak a tesztek a Belgiumban jelzett hat sertésinfluenza-gyanús esetnél - közölte hétfő éjjel az illetékes minisztériumi bizottság. Három felnőttről és három gyermekről van szó, akik a közelmúltban érkeztek haza Mexikóból, az Egyesült Államokból, illetve Argentínából. A szóban forgó betegeket elkülönítőbe helyezték, és vérmintát vettek tőlük.

Dél-Koreában is felbukkant az első gyanús eset. A dél-koreai járványügyi hatóság igazgatója kedden közölte, hogy egy Mexikóból a közelmúltban hazatért dél-koreai állampolgárt kezelnek influenzaszerű tünetekkel, és a laborvizsgálatok eredményét várják.

Ausztráliában már 19 ember jelentkezett orvosánál influenzás tünetekkel, s további 300 embert keresnek a hatóságok, akik együtt utaztak az új-zélandi légitársaság repülőgépén azokkal az aucklandi iskolásokkal, akik gyaníthatóan megfertőződtek a betegséggel. Az ausztrál kormány hétfőn életbe léptette a járványok esetére kidolgozott vészforgatókönyvet, és megszigorította az ellenőrzést a határokon. Az Amerikából érkező járatok pilótáinak még leszállás előtt jelentést kell tenniük az utasok egészségi állapotáról, az egészségügyi tisztviselők pedig készenlétben várakoznak a reptereken.

A Mexikóból hazatért kilenc aucklandi diákon és tanárukon kívül Új-Zélandon újabb 56 gyanús megbetegedést regisztráltak. Mindannyian Mexikóban vagy az Egyesült Államokban jártak az utóbbi két hét során, és most vizsgálják, hogy A típusú influenzával fertőződtek-e meg. Új-Zéland is fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett, így minden észak-amerikai járat utasait ellenőrzik.

Kolumbiában eddig tizenkét gyanús esetről számoltak be a hatóságok, és a kormány "nemzeti szükségállapotot" vezetett be, ami azt jelenti, hogy szükség esetén akár 6,4 milliárd dollárt is felszabadíthatnak azonnal gyógyszervásárlásra. A betegektől vett mintákat az Egyesült Államokba küldik ellenőrzésre.


Forrás: InfoRádió/MTI


2009.04.27

Úgy tűnik, hogy a Mexikóból kiindult influenzajárványt mind a WHO, mind az ECDC szakértői komolyan veszik. Ma délután összeült a Pándémiás Bizottság, az Egészségügyi Minisztériumban sajtóértekezleten hozták nyilvánosságra az eddig elhatározott intézkedéseket. Valószínűleg a következő napokban (hetekben) ez az influenzajárvány központi szerepet fog elfoglalni a hazai médiumokban, emiatt a WebDoki szerkesztősége ebben a cikkben jelenteti meg folyamatosan a hazai aktualitásokat. (Naponta frissített tartalommal.)

A sertésinfluenzából kialakult új betegség gyors, akár világszintű terjedésétől tart az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Eddig 81 ember halt meg a Mexikóból kiindult vírus miatt, a kórházakban pedig további 1324 embert kezelnek. Az USA-ban 11 hasonló esetről tudnak. Új-Zélandról és több európai országból már jelentették az első gyanús eseteket.

Nemzetközi szakértői tanácskozást tartanak kedden Genfben, amelynek résztvevői tanácsot adnak majd az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy emelje-e a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző indexet - közölte egy WHO-szóvivő. "Több járványtani bizonyítékra van még szükségünk Mexikóból ahhoz, hogy a szakértők tanácsot adhassanak az intézkedések változtatásának ügyében - mondta vasárnap Gregory Hartl szóvivő. - Egy kedden újra összeülő tanácsadó testület ajánlatot fog tenni, hogy a főigazgató emelje-e az indexet." A jelenlegi mutató hármas szintet jelez a hatfokú skálán, ahol az 1 az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6 pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre.

Már 81 ember halt meg a sertésinfluenzából kialakult megbetegedések miatt Mexikóban - írja a BBC. José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter azt mondta: 1324 embert kezelnek a kórházakban vírus április 13-i azonosítása óta. A fertőzés minden esetben emberről emberre terjedt.

Mexikóvárosban és két szövetségi államban - Mexikó és San Luis Potosí - az oktatási intézményeket pénteken bezárták. Az iskolák legalább május 6-ig zárva lesznek. A fővárosban bezárták a mozikat, a könyvtárakat és a múzeumokat is. A nyilvános rendezvényeket pedig lemondták. A mexikói katolikus egyház bejelentette, hogy nem tartják meg a vasárnapi miséket.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának igazgatója, Anne Schuchat szombaton azt közölte: nem lehet feltartóztatni az új vírus terjedését, így újabb megbetegedésekre számítanak. Az Egyesült Államokban már 20 biztos esetről tudnak, ezeket Kaliforniában, Texasban, Ohióban és legutóbb New Yorkban, egy queensi iskolában regisztrálták. Itt nyolc, két hete mexikói kiránduláson részt vett diák testében találták meg a kórokozót, de további diákokat is vizsgálnak.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelezte, hogy kész vírusölő gyógyszerekkel kisegíteni Mexikót, de a helyi hatóságoknak még megfelelő mennyiségű orvosságuk van. A svájci Roche által gyártott, a madárinfluenza ellen is hatásos Tamiflu a WHO szerint a mexikói influenzánál is bevált.

Az egészséges fiatalok között terjed

A WHO vasárnap közleményt adott ki, amelyben nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését. Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye annak, hogy más országokban is elterjed az új influenzajárvány. A WHO felszólított minden országot, hogy legyenek elővigyázatosak, kövessék figyelemmel a gyanús, az évszakban szokatlan influenzaszerű, tüdőgyulladásszerű megbetegedéseket, amelyek elsősorban a fiatal, egészséges felnőttek körében terjednek - amely a korábbi hasonló járványok egyik közös vonása volt.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója mexikói látogatása után úgy azt mondta, hogy a következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet az új típusú influenzából. "Ez egyértelműen a H1N1 vírus egyik állati eredetű törzse, és potenciálisan világjárványt jelent, mert képes megfertőzni az embereket" - mondta Chan. Elismerte ugyanakkor, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi, járványtani és klinikai bizonyítékok még nem egyértelműek. Az új, A/H1N1 jelzésű vírustörzs feltételezhetően a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát egyesíti a WHO szerint.

Gyanús esetek a világ különböző pontjairól

Az új-zélandi egészségügy-miniszter vasárnap azt közölte: tíz nemrég Mexikóban járt új-zélandi diák feltehetően sertésinfluenza-fertőzést kapott. Tony Ryall elmondta, hogy a 13 középiskolai diák szombaton tért haza Mexikóból és azonnal influenza-tesztet készítettek velük. Tíz diák tesztje pozitív volt, azonban egyik beteg állapota sem súlyos.

"Európából még nem jelentették a vírus felbukkanását. Nagyon szoros figyelemmel követjük a helyzet alakulását" - közölte az EU egészségügyi szóvivője még vasárnap reggel. Azóta több európai országból és Izraelből is jelentettek újabb gyanús eseteket. Spanyolországban három, Franciaországban kettő, Izraelben egy embert vizsgálnak az orvosok.

Influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba a British Airways (BA) légitársaság egyik utaskísérőjét is, aki szombaton a BA mexikóvárosi járatával érkezett Londonba. A vasárnapra elkészült vizsgálati eredmények szerint azonban betegségét nem a sertésinfluenza embereket is megfertőző változata okozta.

Az orosz és a francia hatóságok már külön válságstábot is felállítottak, Oroszország pedig nem importál mostantól Mexikóból, illetve három amerikai tagállamból: Texasból, Kaliforniából és Kansasből.

Forrás: MTI/Origo.hu

- o - o - o - o - o -

Egy új influenza A-vírus okoz megbetegedéseket

Mexikóban április 17-23. között több mint 850 tüdőgyulladással járó influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, közülük 59 fő meghalt. A betegség az országban főleg három területet (Mexico City, Baja California és San Luis Potosi) érintett. Ezzel párhuzamosan az Amerikai Egyesült Államokban is megbetegedéseket derítettek fel, a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint nem áll fenn azonnali veszély influenza világjárvány kialakulására.

Az előzetes laboratóriumi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a mexikói eseteket az USA-ban észlelt, fent említett megbetegedésekben kimutatotthoz hasonló vírus okozza.

Az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését. Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását.

Az Egészségügyi Világszervezet (www.who.int) fokozott figyelemmel követi az eseményeket, koordinálja az új influnezavírus által okozott járvány kialakulására adandó esetleges globális választ, és folyamatosan értékeli az influenza világjárvány kialakulásának kockázatát.

Ennek keretében a hétvégén az Egészségügyi Világszervezet, a WHO két alkalommal videokonferencián tájékoztatta a tagországokat, közzétették az egyes országokban bevezetett intézkedéseket.

A 2008-2009-es szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot. A higiénés szabályok betartása (gyakori kézmosás, zsebkendőbe tüsszentés, orrfújás, a zsúfolt helyek kerülése) megfelelő egyéni védekezést jelent.

A WHO nem rendelte el a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú, alacsony veszélyt jelző riasztási fokozatnál nagyobb súlyosságú riasztást.

Hazánkban az egészségügyi kormányzat az alábbi intézkedéseket tette:


ˇ a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatása, a mai napon angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakát kihelyezése

ˇ a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal megtörtént a kapcsolatfelvétel és tájékoztatás a jelenlegi járványügyi helyzetről

ˇ a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézetek tájékoztatása, a regionális és egészségügyi szolgáltatói influenza tervek felülvizsgálatának elrendelése, az állategészségüggyel történő együttműködés erősítése

ˇ az influenza figyelő szolgálat megerősítése: az egészségügyi szolgáltatók tájékoztatása a tünetekről és szükséges teendőkről megbetegedés gyanú esetén

ˇ a Pandémiás Bizottság összehívása 2009. április 27-én 13.00 órára

ˇ a lakosság számára járványügyi zöld szám biztosítása a holnap reggeltől, azaz 2009. április 28-tól: 06 80 204-217

ˇ folyamatos lakossági tájékoztatás a www.eum.hu, a www.oek.hu és a www.antsz.hu honlapokon (Ez utóbbi jelenleg szerverhiba miatt nem üzemel. a szerk.)

Az uniós országok intézkedéseinek megfelelően nincs jelenleg utazási korlátozás, az utazóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk.

Aki Mexikóból, illetve az USA-ból érkezik haza, és 8-10 napon belül influenzaszerű tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, és megbetegedéséről tájékoztassa a tisztiorvosi szolgálatot is a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

EüM Sajtóiroda

- o - o - o - o - o -

Magyarország vadvírust kért az USA-tól

Index.hu 2009. április 27., hétfő 17:22

A kormány rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Magyarországon eddig hat gyanús eset volt, de egyik sem bizonyult influenzának. Ferihegyen már figyelmeztető tábla várja a beutazókat. Képesek vagyunk vadvírusból oltóanyagot előállítani, de ehhez meg kellene kapnunk a kórokozót. Magyarországon egyelőre mindenki élje az életét.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak az Egészségügyi Minisztériumban, melyen Székely Tamás miniszter mellett Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tisztifőorvosa, Bujdosó László a Pandémiás Bizottság elnöke és Szelestey Lajos külügyi szóvivő vett részt.

A miniszter elmondta, hogy egyelőre a hatfokú skálán a hármas riasztási fokozat marad érvényben, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai ülése nyomán ez a helyzet változhat. Székely szerint eddig hat (öt Mexikóból, egy Új Zélandról) hazaérkező turista jelentkezett gyanús tünetekkel, de a vizsgálatok egyiküknél sem mutattak ki influenzát.

Magasabb riasztási szintek

4-es fázis: A vírus emberről emberre terjed, de csak korlátozott, kis gócokban fordul elő.

5-ös fázis: A járvány nagyobb gócokban is előfordul, de a vírus fertőzőképessége viszonylag alacsony.

6-os fokozat: Az új vírus folyamatosan terjed. A hazai elterjedtség fokának megfelelően ezen belül további, A-tól H-ig terjedő szinteket különítettek el.

A külügyminisztérium tudomása szerint jelenleg 11 szervezetten kiutaztatott magyar turista tartózkodik Mexikóban, és egyelőre nem indul újabb csoport az országba, így a kórokozó közvetlen behurcolásának nem nagy a veszélye.

A hatóságok friss intézkedésként a ferhegyi repülőtér érkezési folyosólyán nemrég plakátokat helyeztek ki, melyeken ismertetik a betegség tüneteit, és arra kérik a beutazókat, hogy gyanú esetén forduljanak a reptér orvosához. A hatóságok határozatlan ideig meghosszabbították az influenza-járvány bejelentési rendszerét.

Az egészségügyi miniszter azt is bejelentette, hogy mivel Magyarország a Európában egyedülálló módon rendelkezik kellő biztonsági felszereltségű laboratóriummal, 8-12 hét alatt képes a nem legyengített, "vadvírusnak" nevezett fertőzőképes kórokozóból oltáshoz szükséges ellenanyagot gyártani. Az egészségügyi hatóságok már kértek vadvírus-mintát, és pár napon belül eldőlhet, hogy kapunk-e. Ellenkező esetben a genetikailag legyengített (reverz-genetikai) verzióból kell majd ellenanyagot gyártani, ami azonban 2-3 hónapig is tarthat. Elhangzott, hogy a kormány komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesz a vadvírus-minta megszerzése érdekében.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az eddig világszerte ismertté vált mintegy 1300 esetből 22 végződött halállal. Mivel egyéb fontos adatokat nem tudni, a számból lehetetlen következtetni az egészségügyi kockázat nagyságára, a vírus veszélyességére.

Magyarország az uniós országokkal együtt egyelőre nem vezet be utazási korlátozásokat, és arra sincs szükség, hogy az állampolgárok változtassanak az életvitelükön. "Mindenki élje az életét, de figyeljék a híreket" - hangzott el a sajtótájékoztatón. Magyarországnak szerencséje van, hogy a járvány tavasszal jelentkezett, mert így őszig, amikor nagyobb kockázatot jelenthet, van idő a felkészülésre. Azért is kedvezőnek mondható a helyzetünk, mert nem importálunk sertéshús-készítményeket az USA-ból és Mexikóból.

A jelenleg érvényes riasztási szint még azt tükrözi, hogy a vírus nem terjed emberről emberre. Ez a WHO jelzése nyomán bármikor megváltozhat, hiszen már ismertté vált olyan eset, amikor a beteg bizonyosan nem érintkezett sertéssel. A 4-es szint bevezetése esetén (ilyenkor kis gócokban, emberről emberre terjed vírus) a pandémikus bizottság ismét áttekinti a teendőket.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az egészségügyi kormányzat egyelőre nem tervezi nagyobb mennyiségű gyógyszer beszerzését, mert amíg nem tudható, hogy a sertésinfluenza-vírus melyik fajtára rezisztens, ez pénzkidobás lehet. Egyelőre az sem ismert, hogy az eddigi magyarországi influenza-védőoltások jelentenek-e védettséget. Ha sikerül új oltóanyagot előállítani, az természetesen ingyenes lesz, ám azt nem lehet kötelezővé tenni.

Forrás: index.hu

- o - o - o - o - o -

ENSZ-főtitkár: világméretű járvány törhet ki

Új, világméretű járvány törhet ki a halálos sertésinfluenza vírustörzs terjedésével - figyelmeztetett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn New Yorkban.

"Aggódunk, hogy ez a vírus új influenzajárványhoz vezethet (...) enyhe hatása is lehet, de esetleg súlyos is" - mondta a főtitkár nem sokkal azután, hogy Mexikóban bejelentették, 149-re nőtt a halálesetek száma.

Ban Ki Mun azt mondta, még nem tudni, hogyan alakul a vírus terjedése, de az aggodalomra ad okot, hogy Mexikóban a legtöbb esetben fiatal és egészséges felnőtt halt meg a fertőzés miatt. Közölte, a világszervezet gyorsan és hatékonyan reagál az ügyben.

hírszerző.hu

- o - o - o - o - o -

Kell-e félni a sertésinfluenzától?

Két héttel azután, hogy Mexikóban felütötte a fejét az emberről emberre cseppfertőzéssel terjedő sertésinfluenza, a kór Európába is megérkezett, és néhány napja már az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában is jelen van. Az Index.hu összegyűjtötte mindazt, amit a kórról tudni kell.

Hol bukkant fel először a sertésinfluenza?


Az első eseteket Mexikóból jelentették, utána viszonylag gyorsan regisztráltak megbetegedéseket Ázsiában és az Egyesült Államokban is. Európába két héttel az első fertőzés után érkezett meg a vírus.

Mik a tünetek? Hogyan lehet kideríteni, hogy melyik típusról van szó?

38 fok feletti, hirtelen jelentkező láz, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás és általános levertség. A tünetek mutatkozása után 24-72 órán belül orr- és szájváladékot kell venni valamelyik kórházban, amit vérteszttel egészítenek ki, ebből már egyértelműen kiderül, hogy sertésinfluenzáról van-e szó.

Hogyan lehet elkerülni, hogy megbetegedjek?

A fertőzött területeken orr-száj maszkot kell viselni, kerülni kell a kézfogást és a puszit, nem szabad másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat használni. Gyakran kell szellőztetni a lakásokat, munkahelyeket, tisztán kell tartani az olyan gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.

Magyarországnak van válságterve egy világjárványra?

Már a madárinfluenza-pánik idején kidolgozták a pandémiás válságtervet. Eszerint, ha a vírus emberről embere is terjedő változata kisebb-nagyobb gócokban megbetegedéseket okoz, felmérik a gyógyszerkészleteket, és megkezdik a beutazók szűrését a határokon és karanténokat állítanak fel. Ha a helyzet súlyosbodik, végső esetben a karhatalmat is bevethetik.

Ha ez olyan, mint egy sima influenza, mire fel a nagy pánik?

Az óvintézkedés oka a világjárványtól való rettegés. Tudósok szerint csak idő kérdése, hogy egy olyan pandémia alakuljon ki, ami a spanyolnáthához hasonlóan emberek millióinak a halálát okozhatja, és ezt a véleményt osztja a WHO is. A mostani jelek pedig aggasztók: az elhunytak nem legyengült szervezetű vagy idős emberek voltak, hanem egészséges fiatalemberek.

Miért ne lehetne elkerülni a járványt?

Mert a mutálódó vírusokra, baktériumokra nehéz felkészülni, éppen ezért a Földön rendszeres időközönként üti fel a fejét olyan fertőzés, amiből világjárvány alakul ki. Ilyen volt a pestis, a fekete halál az 1300-as években, ami 20-30 millió európaival, a teljes populáció harmadával végzett hat év alatt, de a legveszélyeztetettebb területeken bőven ötven százalék fölött volt a halálozási arány. A kolera az 1800-as évek elejétől a múlt század közepéig hétszer söpört végig a világon, több tízmillió ember halálát okozva. Az első világháború vége felé jelentkező influenza, a spanyolnátha legalább ötvenmillió emberrel végzett hat hónap alatt: a H1N1-nevű vírustörzs, aminek egy új mutációja a most felbukkant sertésinfluenza, ugyanolyan gyorsan tűnt el, ahogy megjelent.

Mikor volt az utolsó nagy influenzajárvány? Mikorra várható a következő?

Az utolsó nagyobb influenzajárványok az ötvenes és a hatvanas évek végén jelentkeztek, a H2N2 és a H3N2 külön-külön is amerikaiak tízezreivel, világszerte körülbelül egymillió emberrel végzett. Lehetetlen megjósolni, mikor lesz a következő, de a tapasztalatok szerint az emberiségnek körülbelül 25-30 évente kell megküzdenie az egész világot érintő járvánnyal, márpedig az utolsó világjárvány, a hongkongi influenza már negyven éve eltűnt.

Mekkora pusztításra lehet számítani?

Egy pandémia milliók halálával járna, igaz, egy átlagos, minden évben bekövetkező influenza-járvány is 250-500 ezer áldozatot szed. Az esetleges új vírus főleg abban különbözne a megszokottaktól, hogy nem lenne rá védőoltás vagy gyógyszer, és nemcsak a legyengült szervezetekkel tudna végezni. Mivel azonban a fejlett világnak közel száz éve nem kellett szembenéznie nemzeteket térdre kényszerítő járványokkal, megjósolhatatlan, hogy milyen következményekkel kell számolni. Mindenesetre a holland Albert Osterhaus vírusvadász szerint, amennyiben létrejön egy magas halálozási aránnyal járó betegség emberről-emberre terjedő változata, hónapokon belül harmincmillióan kerülnének kórházba, és negyedükkel végezne a kór az optimista forgatókönyv szerint.

Van-e ellenszere a sertésinfluenzának?

A most felfedezett betegség a jelek szerint reagál a Tamiflu nevű antivirális szerre, ami nagy szerencse. Egy közelmúltban lefolytatott amerikai vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy erre a széles körben alkalmazott vírusellenes gyógyszerre a spanyolnátháért felelős H1N1 vírustörzs mintáinak 98 százaléka rezisztens. A gyors mutálódás miatt viszont egy világméretű járvány kialakulásakor aligha lenne képes védelmet nyújtani a Tamiflu, aminek az alapanyaga, az oseltamivir, a hagyományos influenzák esetén is csak a lefolyás felgyorsítására képes.

Nincsenek új, titkos szerek?

Nehéz a vírusok ellen harcolni: több mint 230 ezer szintetikus vegyület átvizsgálása után az amerikai kutatók egyetlen olyan molekulát találtak, ami meg tudná akadályozni még a H5N1 szaporodását is, a szakemberek szerint azonban legalább nyolc év kellene az új antivirális szer kifejlesztésére.

Miért olyan nehéz küzdeni a vírusok ellen?

Mert még abban sincs egyetértés, hogy élő vagy élettelen dolog ellen kell-e harcolni. A vírusok ugyanis a gazdatestről leválasztva nem képesek a mozgásra, az anyagcserére, életjelenségeiket csak parazitaként produkálnak. A jelenlegi álláspont szerint a vírusok sejtekből kiszakadt, elszabadult genetikai elemek leszármazottai. Mivel rendkívül primitív jelenségről van szó, a hagyományos módszerekkel nem is lehet harcolni ellenük: a vírus képtelen tápanyagot felvenni a környezetéből, ezért a megszokott gyógyszerek szervezetbe juttatása nem járhat a kívánt hatással.

Akkor miért ad rá antibiotikumot az orvos?

Mert gyakran nem a vírus végez a szervezettel, hanem a nyomában érkező baktériumok, vagyis a szövődmények, ezek viszont könnyen megelőzhetők.

Akkor nincs is gyógyszer a vírusokra?

Manapság már léteznek olyan antivirális szerek, amik szelektíven fejtik ki hatásukat, ezért csak a fertőzött sejtet pusztítják el. A megbetegedések többségében azonban az immunrendszerre vár a feladat, hogy legyőzze a vírust, ami a legtöbb esetben képes is erre: ha a szervezet megfejti, hogy miben különböznek a fertőzött és az egészséges sejtek, már el tudja pusztítani a betolakodót.

Forrás: index.hu

- o - o - o - o - o -

Sertésinfluenza: Ferihegyen figyelnek, a kórházak jelentenek

Itthon a kórházaknak mostantól jelenteniük kell, ha súlyos tüdőgyulladásos eseteket észlelnek. Ferihegyen mától megerősítik az egészségügyi szolgálatot. Kérik azokat az utasokat, akik Mexikóból, vagy az Egyesült Államok érintett területeiről érkeznek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tisztiorvosi szolgálattal, különösen akkor, ha lázasak, vagy influenzaszerű tüneteket észlelnek.

(MR)

- o - o - o - o - o -

Országos szintű óvintézkedéseket dolgoztak ki Németországban

Növekszik a riadalom Németországban is a sertésinfluenza terjedése miatt. A német hatóságok közlése szerint bár vasárnap estig gyanús eseteket az országban még nem észleltek, az egészségügyi illetékesek országos szintű óvintézkedéseket dolgoztak ki. Ezzel kapcsolatban részleteket ugyan nem közöltek, az azonban ismertté vált, hogy az esetleges fertőzések kiszűrése érdekében az ajánlások között szerepel a repülőterek fokozottabb ellenőrzése. Erre vonatkozóan a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet már egyeztetett a tartományi egészségügyi, illetve a repülőtéri hatóságokkal.

német egészségügyi minisztérium vasárnap este nyilatkozatban közölte: a hatóságok felkészültek arra, hogy Németországban is gyanús eseteket észlelhetnek. Az illetékes szervek állandó kapcsolatban állnak az Egészségügyi Világszervezettel, továbbá tanulmányozzák a mexikói, illetve az egyesült államokbeli helyzetet. A riadalmat fokozta, hogy esti értesülések szerint néhány személynél fertőzés gyanúját észlelték immár Franciaországban és Spanyolországban is.

A Robert Koch Intézet egyik szakértője szerint a sertésinfluenza esetében a vírus egy új mutációjáról van szó, amely magában hordozza mind az emberi, mind a madár-, mind a sertésinfluenza jellemzőit. Az új vírus ellen oltóanyag nem áll rendelkezésre, ugyanakkor nem kizárt, hogy az influenza kezelésére használt Tamiflu nevű gyógyszer a sertésinfluenza ellen is alkalmazható.

Forrás: MTI

- o - o - o - o - o -

Válságtanács a nagy járvány miatt

Válságtanácskozást kezdett szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Mexikóban kitört sertésinfluenza járvány miatt, amelyet nagyon nyugtalanító fejleménynek minősítettek Genfben.

A járvány már mintegy hetven ember halálát okozta. Húsz esetben bizonyos, 40-50-ben pedig alapos a gyanú, hogy az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta a végzetes kimenetelű megbetegedést. Az értekezletet Margaret Chan főigazgató hívta össze, aki szombaton tért vissza a Mexikóban és a szintén érintett Egyesült Államokban tett látogatásáról.

Több ázsiai országban szombaton megszigorították a Mexikóból érkező utasok egészségügyi ellenőrzését. Tokió Narita repülőterén olyan készüléket állítottak üzembe, amely automatikusan méri az utasok testhőmérsékletét.

Forrás: MTI

- o - o - o - o - o -

Számos ország felkészült az influenzajárványra

Tovább fejlődhet és a mostaninál is veszélyesebbé válhat a sertésinfluenza most felbukkant, embereket megfertőző új vírusa - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet. Ugyanakkor a különböző országok - a madárinfluenzának köszönhetően - ma sokkal jobban felkészültek egy világméretű járványra, mint korábban. Jelentős Tamiflu-készleteket halmoztak fel, és ezt a vírusellenes gyógyszert a sertésinfluenza ellen is hatékonynak tartják.

(MR)

- o - o - o - o - o -

Szükségállapot az Egyesült Államokban

Egészségügyi szükségállapotot rendeltek el vasárnap az Egyesült Államokban a sertésinfluenza miatt - közölte Janet Napolitano belbiztonsági miniszter.

A belbiztonsági miniszter a Fehér Házban kijelentette: nem fogják vizsgálni, hogy a Mexikóból repülőgépen érkező utasok fertőzöttek-e a sertésinfluenza-vírussal. "Pillanatnyilag nem gondoljuk, hogy a tények indokolnák a Mexikóból érkezők aktívabb ellenőrzését vagy szűrését" - mondta Janet Napolitano.

Az amerikai tisztviselők megkérdezik az utasokat betegségükről, ha a sertésinfluenzától érintett térségből érkeznek. Nem fogják megakadályozni belépésüket az Egyesült Államok területére, de további vizsgálatra utalhatják őket - tájékoztatott a belbiztonsági miniszter, aki "passzív felügyeletnek" nevezte az intézkedést.

Az egészségügyi szükségállapot lehetővé teszi, hogy a kormányzat kiemeljen városi, állami és szövetségi dolgozókat munkájukból, és betegségmegelőző tevékenységre irányítsa át őket. Ez "szokásos operatív eljárás" ilyen helyzetben - mondta a miniszter.

"Minden olyan személynek, aki a sertésinfluenza emberi vírusától érintett országból érkezik az Egyesült Államokba, keresztül kell mennie (az egészségügyi hatóságok) eljárásain" - folytatta Janet Napolitano.

"Azokat az utasokat, akiken látszanak a tünetek, ha és amint felfedezik azokat, az érvényben lévő szabályok szerint elszigetelik " - tette hozzá a belbiztonsági miniszter.

Janet Napolitano beszélt arról is, hogy körülbelül 12 millió adag Tamiflut - a sertésinfluenza ellen is hatékonynak tartott vírusellenes gyógyszert - küldenek szövetségi készletekből olyan helyekre, ahol az államok gyorsan hozzáférhetnek, ha úgy döntenek, hogy igénylik. Elsőbbséget kap az az öt állam, ahonnan már jelentettek fertőzést: Kalifornia, Texas, New York, Ohio és Kansas.

Forrás: Hírsarok/MTI

- o - o - o - o - o -

Sertésekhez nincs köze, de támad az új influenza

A sertésinfluenza-helyzetet és a veszélyt méri fel az Európai Unió, amelynek egészségügyi biztosa kapcsolatban áll Mexikóval, az Egyesült Államokkal, Kanadával, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a tagországokkal. Közben az első európai sertésinfluenzás esetet megerősítették Spanyolországban.

Figyeljük az eseményeket - mondta hétfő délután José Manuel Barroso bizottsági elnök, ám előtte az egészségügyi biztos, Androulla Vassiliou óva intett mindenkit attól, hogy Mexikó fertőzött területeire utazzon, másrészt igyekezett megnyugtatni is az uniós polgárokat, hogy a tagországok mind egymással, mind a WHO-val, mind az érintett latin-amerikai országgal, valamint az USA-val és Kanadával is kapcsolatban állnak, s megosztanak minden információt. Csütörtökre összehívták az uniós egészségügyi miniszterek rendkívüli értekezletét. Vassiliou hétfő délután Luxemburgba utazott, ahol az unió külügyminisztereit is tájékoztatta.

Az Európai Bizottság illetékes igazgatója, Robert Madelin külön is tájékoztatót tartott, amelyen azt mondta: helytelen sertésinfluenzáról beszélni, mert az új törzs, a H1N1 a madár-, a sertés- és a normál emberi influenza vírustörzseit egyesíti. Teljesen eltér a korábban félelmet keltő H5N1-től. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a rendelkezésre álló vakcinák és vírusölő szerek alkalmazhatóak-e, s annak okait sem lehetett még feltárni, hogy miért haltak meg olyan sokan Mexikóban, s miért nem veszítette életét senki sem az Egyesült Államokban: azért-e, mert Mexikóban sokan betegedtek meg, vagy azért, mert az USA-ban másfajta vírus terjed.

A WHO a riasztás hármas fokozatánál tart, nem beszél világjárványról. Madelin korlátozott hatékonyságúnak nevezte például a repülőtéri utasok testhőmérsékletének ellenőrzését, ami fölöslegesen zavarja meg az emberek mindennapi életét, ráadásul minden ok nélkül pánikot kelthet.

Frank van Loock, a bizottság járványügyi szakértője azt mondta a hétfői tájékoztatón, hogy ha kiderül, új vakcinára van szükség, annak előállítása hónapokba, fél évbe telhet.

A tájékoztató közben érkezett a hír az uniós szakértőkhöz is, hogy Spanyolországban megerősítettek egy sertésinfluenza-esetet. Azaz a járvány Mexikóból megérkezhetett az Európai Unióba.

Az egyetlen jó hír a fenyegető helyzetben - mint Madelin leszögezte -, hogy sertéspörköltet nyugodtan fogyaszthatunk, mert ezt az influenzát a sertések nem kapják el, s az élelmiszerláncba nem kerülhet fertőzött hús.

Blahó Miklós (Brüsszel)

Nincsenek megjegyzések: