2009. május 1., péntek


Gyümölcsök, amelyek megvédenek a napfény ráncosító hatásától

Dél-koreai kutatók szerint a bőrre közvetlenül felvitt ellagénsav nagymértékben képes csökkenteni a bőr kollagénjének lebontását és az UV-B sugárzás által kiváltott gyulladásos választ, amely idővel a ráncok kialakulásához vezet.





Az ellagénsav egy antioxidáns, amely számos zöldségben és gyümölcsben, elsősorban a málnában, az eperben, a vörösáfonyában és a gránátalmában, valamint a szelídgesztenyében és egyéb diófélékben is megtalálható. Korábbi tanulmányok már felvetették, hogy az ellagénsav esetleg fényvédő hatással is rendelkezik. Dr. Young-Hee Kang (Hallym Egyetem, Dél-Korea) kutatócsoportja emberi sejttenyészeteken mutatta ki, hogy az ellagénsav az úgynevezett MMP (mátrix metalloproteáz, szöveti kollagenáz enzim) gátlásán, illetve a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó úgynevezett ICAM molekula termelődésének csökkentésén keresztül fejti ki hatását. Az MMP az az enzim, amely a sérült sejtekben a kollagén lebontását végzi. Az ellagénsav az élő szervezeten kívüli (in vitro) kísérletekben a felhám megvastagodását is megakadályozta.



A kísérletekben a bőrgyógyászati kutatásokban gyakran használt, szőrtelenre tenyésztett egereket alkalmaztak, melyek érzékeny bőre az emberi bőrnek is megfeleltethető. Tizenkét négyhetes egeret nyolc héten át hetente három alkalommal tettek ki ultraibolya sugárzásnak, a kisebb leégést vagy pirosságot okozó ultraibolya fény dózisát pedig fokozatosan emelték olyan mennyiségűre, amely az emberi bőrben már bizonyosan kisebb bőrkárosodást okozott volna. A vizsgálat ideje alatt az egerek fele naponta kapott ellagénsavas bőrkezelést, még azokon a napokon is, amelyeken nem tették ki őket UV-sugárzásnak. A másik hat egeret ellagénsavas kezelés nélkül tették ki az ultraibolya sugaraknak. A kontrollcsoport egerei (ugyancsak hat egér) sem ellagénsavas kezelést, sem UV-sugárzást nem kapott - olvasható az EurekAlert beszámolójában.

Az UV-sugárzásnak kitett, de ellagénsavval nem kezelt egereken a bőr megvastagodását és a ráncok megjelenését tapasztalták. Ezzel szemben az ellagénsavval kezelt egerek az UV-sugárzással szemben ellenállóbbnak bizonyultak, ami abban mutatkozott meg, hogy bőrük csak kevesebb és kevésbé kifejezett ráncképződést mutatott. Az eredményeket összefoglalva megállapítható, hogy az ellagénsav segíti a bőr UV-sugárzás okozta öregedési folyamatainak megakadályozását - írják tanulmányukban a kutatók.

origo


Egészséges táplálkozás

A ráncosodás okai

Nemcsak az arcbőrt öregíti a dohányzás

Alapvető bőrtípusok: tanácsok a bőr ápolásához

Új módszer a bőr öregedésének mérésére

Nincsenek megjegyzések: