2011. április 18., hétfő

Eric Drooker: X-Ray Crowd

Újabb hét főbűn

2008. április 22.

A Katolikus egyház tanítása megkülönbözteti az enyhébb bocsánatos és a súlyosabb halálos bűnöket. Aki halálos bűnt követ el, az elveszti az isteni kegyelmet és kizáródik Isten országából — azaz halála után a pokolra kerül — hacsak persze előbb meg nem gyónja bűnét és el nem nyeri Isten bocsánatát.

Könnyen kárhozathoz vezethet a jól ismert hét főbűn elkövetése: ezek a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, és a lustaság vagy jóra való restség. A főbűnök lajstromát Gergely pápa adta a Katolikus egyház katekizmusához a VI. században. Néhány hete — másfél évezreddel később — újabb hét tétellel bővült az üdvösség elnyerését leginkább veszélyeztető főbűnök listája.

A lista bővítésére a Vatikán szerint egyrészt a globalizációval, a bioetikával és a környezetszennyezéssel kapcsolatos problémák miatt volt szükség, másrészt pedig azért, mert a hívők egyre kevesebbet gyónnak — az egyházi vezetők úgy tűnik, abból a feltevésből indultak ki, hogy minél szélesebb a halálos bűnök kínálata, annál nagyobb lesz a gyónás iránti kereslet.

A főbűnök lajstromán így megjelent a drogfogyasztás, a környezetszennyezés és a génmanipuláció; halálos bűnnek számít immár mások nyomorba taszítása, társadalmi igazságtalanság elkövetése, túl nagy vagyon felhalmozása, illetve az embereken való kísérletezés. Ez utóbbin nem a koncentrációs táborok náci orvosainak embertelen kísérleteit érti a Vatikán — hatvan év lett volna rá, hogy ez a tétel a listára kerüljön —, hanem elsősorban az őssejtkutatást.

Reszkessenek tehát a diszkódrogokat kipróbáló tinédzserek; reszkessenek a rák, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség gyógyításán dolgozó kutatók. Fusson a templomba, aki nem szelektíven gyűjti a hulladékot; a pokol várja Bill Gates-t annak ellenére, hogy az utóbbi években több százmillió dollárt költött egészségügyi programokra és a szegénység elleni küzdelemre.

Mindeközben a főbűnök listájáról továbbra is hiányzik az erőszakos nemi közösülés, a kisebbségek elleni uszítás, vagy mondjuk a pedofília. Bár a pápa együtt imádkozott Amerikában néhány egykori áldozattal, a Vatikán szerint a problémát az egyház hitelének aláásásán munkálkodó tömegmédia nagyította fel.


http://bioetikablog.hu/



Nincsenek megjegyzések: