2011. április 23., szombat


Egyre növekvő különbségek a stroke okozta

halálozásokban Európában és Közép-Ázsiában


Egy nemrégiben, a European Heart Journalban közzétett tanulmány szerint a stroke okozta halálozások terén Nyugat-Európában inkább csökkenés, míg Kelet-Európában és Közép-Ázsiában növekedés tapasztalható.

Egyre növekednek az egyenlőtlenségek Európában és Közép-Ázsiában a stroke okozta halálozás arányában – derül ki egy tanulmányból, amelyet a European Heart Journalban tettek közzé 2011. április 13-án.

Egyes, elsősorban nyugat-európai országokban, ahol a stroke okozta halálozások aránya alacsony volt a 20. század végén, a halálozási arányok továbbra is folyamatosan csökkennek. Azokban az országokban viszont, ahol közepes vagy magas volt az arány, további, példátlan mértékű növekedés figyelhető meg ezen halálok esetében. Ez elsősorban a kelet-európai és közép-ázsiai országok esetében tapasztalható, mint pl. Oroszország, Lengyelorszég, Kirgizisztán és Kazahsztán.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy mivel egy korábbi kutatás erős korrelációt mutatott ki a magas vérnyomás prevalenciája és a stroke okozta halálozás között, a mostani eredményeik rámutatnak arra, hogy hogyan kontrollálják a magas vérnyomást az egyes országokban.

A stroke okozta halálozás tükrözi a magas vérnyomás kezelésének helyzetét Európa különböző régióiban. Az időről időre történő monitoring nagyon hasznos lehet a magas vérnyomás ellenőrzésére, amely a kardiovaszkuláris megbetegedések egyik fő rizikófaktora”- nyilatkozta Prof. Josep Redon, a tanulmány fő szerzője és a Valenciai Egyetem Kutatási Intézetének (INCLIVA) tudományos munkatársa.

A stroke az egyik legfőbb népegészségügyi probléma; a halálozások harmadik leggyakoribb oka a szívinfarktus és a daganatos megbetegedések után, és a felnőtt rokkantság 3%-áért felelős. A lakosság elöregedése, valamint a stroke fő rizikófatorai (magas vérnyomás, diabétesz és elhízás) prevalenciájának növekedése következtében 2020-ra a stroke okozta halálozások aránya várhatóan kétszeresére fog növekedni. Épp ezért fontos a kockázati tényezők folyamatos ellenőrzése, mindenekelőtt a magas vérnyomásé.

Prof. Redon és spanyol, dán, amerikai, francia, cseh és olasz kollégái a WHO 35 országának adatait elemezték az 1990-2006 közötti időszakban. Az országokat a WHO osztályozása szerint 3 demográfiai kategóriába sorolták:

A) nagyon alacsony gyermek és felnőtt halálozási rátával rendelkező országok,
B) alacsony gyermek és felnőtt halálozási rátával rendelkező országok,
C) alacsony gyermek és magas felnőtt halálozási rátával rendelkező országok.

A kutatók áttekintették a stroke okozta halálozások számát 2002-től, és elemezték az országokban mutatkozó trendeket 1999 és 2006 között.

2002-ben a stroke okozta halálozások száma 1 226 144 volt, és gyakoribb volt a nők (739 000), mint a férfiak (487 000) körében. Ennek oka elsősorban, hogy a nők magasabb életkort élnek meg, mint a férfiak. A stroke okozta halálozások 60%-a ugyanis a 75 év fölöttiek körében fordul elő, csupán 4%-a az 55 év alattiak körében. Magasabb halálozási ráták a B és C országcsoportokban fordultak elő inkább (Izrael esetében 38 halálozás 100 000 lakosra, Oroszország esetében 274 halálozás 100 000 lakosra). Vannak azonban kivételek is, mivel az A csoportban Horvátország és Portugália az átlagosnál kétszer magasabb rátával rendelkezik (169 halálozás 100 000 lakosra Horvátországban, 168 Portugáliában, az A csoport átlaga pedig hozzávetőlegesen 88). A B és C csoportokban is nagy eltérések vannak, a B csoportban a legmagasabb rátával Bulgária rendelkezik (100 000 főre 274). Legalacsonyabb rátával pedig Azerbajdzsán (100 000 lakosra 57).

Amikor a kutatók az időbeni trendeket vizsgálták, úgy találták, hogy az A csoportban a stroke okozta halálozások jelentősen csökkentek 1990 és 2006 között, 100 000 főre hozzávetőlegesen 40-nel. Ezzel ellentétben, a B csoportban 35-40-nel, a C csoportban pedig mintegy 20-szal nőttek a halálozási ráták.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a stroke halálozási rátájában egyre növekvő egyenlőtlenségek tapasztalhatók az országok között. Azok az országok, amelyek alacsonyabb stroke halálozási rátákkal rendelkeztek a 20. század végén, további csökkenést tapasztaltak, miközben a mérsékelt vagy magas rátával rendelkező (a tanulmányban B és C csoportokba sorolt) országok esetében további, példátlan növekedés volt megfigyelhető.

A szerzők úgy vélik, hogy a stroke mortalitás egyfajta mutatója lehet a lakosság átlagos vérnyomás-szintjének. A bemutatott adatok azt mutatják, hogy akciókra van szükség a magas vérnyomással küzdő betegek szélesebb körű diagnózisának, kezelésének és ellenőrzésének érdekében azokban az országokban, ahol a magas vérnyomás és az ebből eredő betegségek száma növekedést mutat. A vérnyomás hatékonyabb ellenőrzésére irányuló politikák jelentik a legjobb megközelítést, de prevenciós stratégiákat is foganatosítani kell.(AZS)

Forrás:
Study reveals increased inequality in stroke deaths across Europe and central Asia.

http://www.escardio.org/about/press/press-releases/pr-11/Pages/EHJ-inequality-stroke-deaths.aspx

(letöltés dátuma: 2011. április 18.)

Nincsenek megjegyzések: