2011. április 4., hétfő

11-04-03 1- írta Giulio

"Tisztelt Kollégák!

Több fórumon, több egészségügyi vezetőtől elhangzott, hogy az orvosok, egészségügyi dolgozók bérének teljes és átfogó rendezésére nincsen mód, az elkövetkezendő 3 évben béremelés nem várható.

Úgy gondoljuk, hogy a tárgyalások megrekedtek és valamilyen erőteljesebb módon kell demonstrálni igényeinket. Egyrészt a megélhetésünk már most is kétséges, másrészt a frissen végzett orvosok be sem lépnek a rezidensi rendszerbe, azonnal mennek külföldre. Az itt maradókra 100 ezer forintos fizetés, és sokkal-sokkal több munka vár, több ügyelettel, amelyeket nem fizetnek ki teljes egészében, meg nem kapott pihenőnapokkal, kifizetetlen túlórákkal, nyugdíjba és szolgálati időbe be nem számított munkával.

Látni kell, hogy más szakmákkal ellentétben semmiféle engedménnyel, kedvezménnyel nem rendelkezünk, de még a törvényesen járó jogainkat is sárba tiporják.

Az eddigi események, a budapesti és vidéki fórumok konklúziói nyomán a következő stratégia mellett döntöttünk:

A további tárgyalások kevés reménnyel kecsegtetnek. Itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk, hogy komolyan vegyenek minket.

A jelenlegi egészségügyi fizetési viszonyokat nem szabad tovább felvállalni. Nincs kilátás, hogy az elkövetkező néhány évben magától érdemi változás következzen be, ezért magunk kell indukálnunk az előrelépést.

Két lehetőség merült fel a demonstrálására. Az egyik a sztrájk, amely egészségügyben csak részleges lehet, hiszen az akut betegeket el kell látni. Hátránya, hogy a sztrájk alatt történő bármilyen probléma rossz színben tüntetheti fel az egészségügyi dolgozókat.

A másik lehetőség a cseh orvosok akciója hazai kivitelben.

Cél a tisztességes megélhetést biztosító bérek. Nettó alapbér: kezdő orvosi 200 ezer, kezdő szakorvosi: 300 ezer. Az orvosi megbecsültség alapja, hogy az átlag orvosi fizetés a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosa legyen.

A Rezidens Szövetség szimpatizál ezzel az akcióval, és a segítségünket kéri, tulajdonképpen egy csapatépítésben. Április közepére-végére kellene körvonalazódni, hogy ki az, aki csatlakozna az akcióhoz, és persze az is lényeges lenne, hogy mely régióban, melyik kórházban.

Még áprilisban a Rezidens Szövetség tagjai felkeresnék az alakuló csoportokat, megbeszélést tartani.

Főleg a rezidensek, szakorvosjelöltek és a fiatal szakorvosokra számítanak, de persze az akcióhoz bárki csatlakozhat, korra, nemre, beosztásra való tekintet nélkül.

A Rezidens Szövetség hamarosan emailben is felveszi a kapcsolatot minden rezidenssel illetve szakorvosjelölttel. Egyeztetések folynak a MOK-kal és a MOSZ-szal is.

Kérésünk, hogy minél több kollégádhoz juttasd el az információkat.

A csatlakozni vágyók jelezzék szándékukat. (név, munkahely, telefonszám, emailcim megadásával), egyesével, vagy csoportosan a dodoka2000@gmail.com címre. A visszaérkező adatokat természetesen csak az MRSZ 3-4 embere látja, senki másnak nem szolgáltatjuk ki, ezeket nagyon bizalmasan kezeljük!

Fórumok, amelyeket érdemes figyelni:

www.rezidens.hu


facebook: „Élhető Magyar Egészségügyet!..” csoport"

Nincsenek megjegyzések: