2011. április 6., szerda

Kapcsolat a kisbabával már az

anyaméhben


Fotó: Nagy Korsa Judit


A leendő édesanyák közül egyre többen legalább annyi gondot fordítanak lelki-érzelmi állapotukra, mint testük egészségére. Mára már bizonyítottá vált, hogy a magzati korban bennünket ért hatások befolyásolják intelligenciánkat és személyiségünket egyaránt. A Magyarországról jövök műsora az alternatív szülésről és az anya-magzat kapcsolatról szólt.

Hallgassa meg a műsort!

Két évvel ezelőtt jelent meg Alessandra Piontelli pszichiáter, antropológus, néprajzkutató könyve, amelyben döbbenetes eredményeket közöl a magzatok méhen belüli viselkedéséről. Piontelli négy éven át születésük után is figyelemmel kísérte a gyerekek fejlődését, és egyértelművé vált: a magzati korban kialakulnak a gyermekek személyiségjegyei. Ugyanakkor ezeket meghatározza a magzat és az anya érzelmi kapcsolata, vagy akár a fizikai traumák is.

Akik tíz-húsz évvel ezelőtt vagy még régebben adtak életet, valószínűleg sajnálják, hogy nem tudtak erről. Manapság azonban a kismamák az internetről, tv-ből, rádióból, civil szervezetek programjaiból tájékozódhatnak, hogyan készüljenek föl a várandósságra, hogyan teremtsenek kapcsolatot babájukkal, és milyen körülmények között jó világra hozni őket.

Műsorunkban egy olyan édesanya mondta el tapasztalatait, aki a szülés, születés minél teljesebb megélését segítő Holdam Egyesület tagja. Oroszné Szirmai Georgina elmondta: terhessége alatt végig kommunikált kisbabájával, ha pedig azt a zenét hallgatja a gyermek, amit ő maga hallgatott terhessége alatt, megnyugszik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyetlen olyan kórház működik, a kazincbarcikai, ahol az alternatív szülés lehetőségét választhatják a kismamák. Az apa jelenléte itt természetes. A szülők által kiválasztott zene szól, lágyak a fények, a vajúdó nő járkálhat, ehet, ihat, a kis családról szól minden. Dr. Sólyomvári Mária, a kórház szülész-nőgyógyász főorvosa (képünkön) műsorunkban az alternatív módszerekről beszélt. Az országban ő az egyetlen, aki hipnózisban vezet le szülést.

Kövessen minket a Twitteren is: twitter.com/mr1hu

Nincsenek megjegyzések: