2011. április 23., szombat

A magán kifizetések gyengítik az emberek
egészségügyi rendszerbe vetett bizalmát


A co-paymenttel nem érhető el az egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet kívánt szabályozása, valamint gyengíti a biztosítottak egészségügyi rendszer iránti bizalmát. Erre az eredményre jutott egy harvardi kutatás.

Claus Wendt (szociológus, Siegeni Egyetem) és munkatársai a harvardi kutatásuk során Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és az Egyesült Államok egészségügyi rendszereit hasonlították össze korábban készült felmérések adatai alapján (15 ezer megkérdezett). A kutatást a Commonwealth Fund és a Robert Bosch Alapítvány támogatták.

Claus Wendt szociológus az elemzés eredményeként arról számolt be, hogy csaknem minden nyolcadik megkérdezett személy Németországban úgy nyilatkozott(11,7 százalék), hogy a magas költségek miatt nem ment el legalább egyszer orvoshoz az elműlt 12 hónapban, habár egészségügyi panaszai voltak.

A nagyrészt magán egészségbiztosításra támaszkodó amerikai egészségügyi rendszerben ez az arány magasabb (24,6 százalék). Minden negyedik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy egészségügyi problémái ellenére nem fordul orvoshoz. Az Egyesült Királyságban (1,8 százalék) és Hollandiában (1,5 százalék) a megkérdezettek ezzel szemben az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés során hasonló akadályról alig számoltak be.

Claus Wendt a kutatás eredménye alapján úgy nyilatkozott, hogy a co-paymenttel tehát nem érhető el a kereslet kívánt szabályozása, hiszen a co-payment mind az indokolatlan, mind az indokolt igénybevételt csökkenti. Ez kívül az új tanulmány azt is megmutatta, hogy a magán kifizetések gyengítik biztosítottak egészségügyi rendszer iránt érzett bizalmát. (VN)

Forrás:
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/45521/Private_Zuzahlungen_schwaechen_Vertrauen_in_das_Gesundheitssystem.htm

http://www.ostsee-zeitung.de/rostock/index_artikel_komplett.phtml?SID=55686833d7f1c10ce3358a0eee9bc5f5&param=news&id=3099038




Nincsenek megjegyzések: