2011. április 19., kedd

Miért nem hatékony

az egészségügy?

2011. április 17.

Gyökeres változtatások nélkül a jelenleg működő rendszerek biztosan összeomlanak.


Tudta, hogy az egészségügyi szakemberek idejük 30-50%-át töltik adminisztrációs feladatokkal, amit a betegellátástól vesznek el? És azt, hogy az Európai Unió legtöbb országában az egészségügyi kiadások a gazdasági növekedésnél gyorsabban emelkednek?

Márpedig ezek tények, olyan tények, amikkel vitatkozni nem érdemes, tenni valamit a helyzet megváltoztatására már annál inkább. Az európai e-egészségügyi szakmai közösségek és érdekelt felek éves rendezvénye, az eHealth Week 2011 arra hívja fel a figyelmet, miként tehetik az informatikai megoldások alkalmassá Európa egészségügyi rendszereit arra, hogy szembenézzenek a jövő kihívásaival.

„Az egészségügyi ellátás jelenlegi módszerei egyszerűen nem tarthatóak fenn a demográfiai változásokkal és a várható krónikus betegségek hullámával szemben.” – mondta Jeremy Bonfini, a HIMSS Europe globális szolgáltatói ágának alelnöke - „Biztosnak kell lennünk abban, hogy stabil, intelligens rendszerek állnak rendelkezésünkre a helyzet kezelésére.”

Az egészségügyi költségek gyorsabban nőnek, mint a gazdaság

2025-re az európai népesség több mint 30%-a betölti, vagy meghaladja a 65. életévét. Az olyan krónikus betegségek száma, mint a cukorbetegség, akár duplájára, vagy háromszorosára is nőhet a következő 20 évben, melyhez nem áll majd rendelkezésre elegendő orvos és ápoló. Már ma is a személyi költségek teszik ki az egészségügyi költségek 50-70%-át. A spanyol kormány adatai szerint a jelenlegi egészségügyi rendszerekben a szakemberek idejük 30-50%-át kénytelenek adminisztrációs feladatokkal tölteni, a betegellátás helyett.

Franciaország ma GDP-jének 11%-át, Németország 10,6%-át, Belgium pedig a 10,3%-át költi az egészségügyre. A kiadások tekintetében a legtöbb európai országban a költségvetési kiadások növekedéséért legnagyobb arányban az egészségügy felelős.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Co-Operation and Development, OECD) szerint Európa többszörös kihívással szembesülő egészségügyi rendszerei a gazdasági növekedést meghaladó ráfordítást igényelnek. A nemzetközi szervezet elemzői szerint számos kormánynak kell majd olyan nehéz döntéseket meghoznia egészségügyi rendszerének fenntartása érdekében, mint a közpénzekből az egészségügyre fordított növekvő közkiadások megfékezése, más területekről történő forrásmegvonás, vagy az adóemelés.

A holland egészségbiztosítók és a Netherlands Bureau for Public Policy Analysis elnevezésű holland szervezet már bejelentették, hogy az elkövetkező 4 évben az egészségbiztosítások egy főre jutó díját évi 300 euróval emelik, mert az egészségügyi költségek évente 4%-kal növekednek, míg a gazdaság várhatóan csupán 1,25%-kal.

„Gyökeres változtatások nélkül a jelenleg működő rendszerek biztosan összeomlanak.” – figyelmeztet Neelie Kroes az Európai Bizottság európai digitális menetrendért felelős elnökhelyettese - „A pénzügyi megszorítások és növekvő deficit mellett a jól átgondolt ráfordítás gyakran hatékonyabb, mint a költségcsökkentés.”

Európa e-egészségügyi elitje kiutat mutat

A németországi Asklepios kórházcsoport esettanulmánya szerint az e-egészségügyi megoldások használatával 36,7%-kal csökkenhet az egy betegre jutó éves költség. Uwe Pöttgen, az Asklepios kórházcsoport informatikai vezetője a budapesti eHealth Week 2011 egyik vitaindító felszólalója. Ezt követően a Franciaországból érkező Eric Lepage, a párizsi állami kórházakat tömörítő szervezet kórházai információs rendszereinek modernizációjáért felelős professzor osztja meg tapasztalatait Párizs 39 fekvőbeteg ellátó intézményének 72 000 egészségügyi szakemberét érintő fejlesztéséről.

Az eHealth Week egyedülálló pán-európai elektronikus egészségügyi platformmá nőtte ki magát: Németországot tíz előadó képviseli, Svédországból hét, Dániából és az Egyesült Királyságból hat-hat felszólaló vesz részt az eseményen. Az Európai Unió minden tagállamából érkeznek döntéshozók a magas szintű miniszteri eHealth konferenciára, amely az idén először látogatható az eHealth Week résztvevői számára is. Egész Európából folyamatosan érkeznek a regisztrációk, a legmagasabb számban a skandináv országokból.

Terminal.Hu

Nincsenek megjegyzések: