2011. április 10., vasárnap

Nagy-Britannia: Jogászok orvosvadászaton

2011-04-07

„Ambulance Chaser” – így nevezik a brit orvosok azokat az ügyvédeket, akik arra specializálták magukat, hogy a betegeket bátorítsák, hogy pereljék be orvosukat vagy gyógyszerészüket. Ezek a „mentőautó vadászok” a brit egészségügyi szolgálatnak évente kétjegyű milliós összegekbe kerülnek. Az orvosokon belül nő a nyugtalanság a növekvő betegpanaszokat és a szakmai kötelező felelősségbiztosítás magasabb járulékait tekintve.

Amint a londoni egészségügyi minisztérium aktuális adataiból kitűnik, az utóbbi 5 évben kereken 52000 betegpanaszt nyújtottak be az állami egészségügyi szolgálat (National Health Service, NHS) orvosai ellen. Ez az NHS-nek kereken 8 milliárd fontjába (10,2 milliárd euró) került. „A brit betegek ma panaszbarátabbak, mint azelőtt” – mondta a brit orvosszövetség szóvivője.

Emellett gyorsan emelkednek az egyedi összegek a jogvitáknál. Míg a bírósági eljárások száma az NHS orvosok ellen az utóbbi 5 évben csak 12%-kal emelkedett, a kifizetett kártérítési összegek 157%-kal. Számos brit orvos véleménye szerint különösen bosszantó az a tény, hogy egyre több eljárásban az ügyvédek több pénzt kapnak, mint a betegek.

Kórházi orvosok arról számolnak be, hogy néhány ügyvédi iroda odáig megy, hogy jogászokat küldenek nagy állami sürgősségi osztályok várótermeibe, hogy a várakozó betegeket bátorítsák, hogy pereljék be orvosukat vagy a kórházat.

A brit orvosokon belül újabban hangosakká válnak azok a követelések, hogy a jogászok kaszírozása elé törvényileg toljanak egy reteszt. „Botrány, hogy az ügyvédek gazdagodnak azzal, hogy az NHS betegeket ösztönzik, hogy pereljék be az orvosukat” – kommentált a Daily Mail napilap. A brit gyógyszerészszövetség szóvivője Londonban azt mondta, hogy a jelenséget a gyógyszerészek „nagy érdeklődéssel” figyelik. „Eddig a perek elsősorban az orvosokat érintették, de ezt minden egészségügyi szakmának szem előtt kell tartania.”



Nincsenek megjegyzések: