2011. április 21., csütörtök

Kitörési pont lehet a fogászati turizmus

2011. április 22.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontjának nevezte a fogászati turizmust egy csütörtöki szakmai konferencián a Pest megyei Herceghalmon. Az eseményen a kormányfő együttműködési megállapodást írt alá Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, a fejlesztési program egyik alapítójával.

Az első magyar fogászati turizmus-fejlesztési konferencián a miniszterelnök egyebek mellett azt mondta, hogy a magyar állam azért támogatja az Európában jelenleg is piacvezető fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot, mert az évi 60 milliárd forint bevételt termelő ágazat a magyar gazdaság egyik fő kitörési pontja lehet, s számos új munkahelyet is teremt. Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott: Magyarországnak abban az ágazatban kell bajnoknak lennie, amelyhez leginkább érdemes erőforrásokat csoportosítani, s a fogászati turizmus éppen ilyen.

A konferencia fővédnöke, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az egészségturizmus - ezen belül a gyógy- és a fogászati turizmus - kiemelt szerepet kap a Széchenyi Tervben.

Szűcs László arról számolt be, hogy 12 pontban határozták meg a legfőbb teendőket, amelyek között a további piacszerzés, a költségek optimalizálása, a technológiai fejlesztés, illetve az is szerepel, hogy perspektívát nyújtsanak a végzett fogorvosok itthon tartása érdekében. A most induló program révén három év alatt kétszeresére, öt év alatt háromszorosára nőhet a fogászati ellátás miatt az országba érkező külföldiek száma.

A konferencia sajtóanyaga szerint az európai fogászati turizmus közel 40 százaléka Magyarországra irányul, s évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz. Az ország piacvezető pozícióját azonban komolyan veszélyeztetik az erőteljes állami támogatást élvező lengyel, török, bolgár és cseh versenytársak, s ezért a fogászati szakma összefogása nélkül Magyarország nem sokáig tarthatja meg piacvezető pozícióját.

A magyar fogászati turizmus fejlesztési programjának megalkotásában a többi között kétszáz fogorvos és rendelőtulajdonos, több szakmai szervezet vett részt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. koordinálásával - hangzott el a konferencián, ahol bejelentették, a szakmai összefogást garantáló független testület, a Professzori Tanács megalakulását.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: