2009. szeptember 21., hétfő



Új ajánlás a kismamákra vonatkozóan is

A CDC új ajánlását azt követően tették közzé, hogy a Lancet című rangos orvosi folyóiratban napvilágot látott egy új tanulmány, amely a terhesek H1N1 fertőzésének hatásait vizsgálta amerikai kismamák körében. A kutatók ebben 34 olyan terhes nő esetét követték nyomon, akiknél idén áprilisban és májusban diagnosztizálták a H1N1 fertőzést. Közülük 11-en szorultak folyamatos kórházi megfigyelésre, hatan pedig belehaltak a fertőzésbe. Ez alapján elmondható, hogy a H1N1 fertőzés a terhesek körében jóval fokozottabb kockázattal jár, mint az átlag népesség esetében - írja a Scientific American.

Az új influenza ugyan a kismamáknál is hasonló tünetekkel jár, mint bárki másnál, náluk azonban a Lancet tanulmánya szerint jóval magasabb a különféle szövődmények kialakulásának esélye. Az új influenza terhesség alatti hatásait kutató munkacsoport, a Novel Influenza A (H1N1) Pregnancy Working Group szakértői ezért azt ajánlják, hogy a kismamák a fertőzés gyanúja esetén már azelőtt kezdjék el a Tamiflu szedését, hogy a teszteredmények beigazolnák a H1N1 fertőzést.

Megjegyzendő, hogy sok egészségügyi dolgozó eddig vonakodott a Tamiflu terheseknek történő adásától, aminek a tanulmány szerint az az oka, hogy az antivirális készítmények kismamáknál tapasztalt hatékonyságáról és biztonságosságáról egyelőre csak igen hiányosan állnak rendelkezésre a megfelelő adatok. Denise J. Jamieson és munkatársai ennek ellenére most mégis az antivirális készítmények kismamáknál történő alkalmazását javasolják, hiszen a kutatók szerint az előnyök ebben az esetben meghaladják a szerek magzatra gyakorolt lehetséges és még nem kellően ismert kockázatait.


Mindkét gyógyszer hatékonyan enyhíti a tüneteket


A kutatócsoport hét olyan tanulmány adatsorait elemezte újra a metaanalízis módszerével, amelyeket szerzőik 1999 és 2007 között publikáltak. A kétféle antivirális szerből - és más típusokból is - az országok többsége már eddig is nagyobb készleteket halmozott fel annak érdekében, hogy egy influenza-világjárvány kitörése esetén kellő mennyiségben álljanak a lakosság rendelkezésére: a Tamiflu és a Relenza - oseltamivir és zanamivir - szerencsére nemcsak a szezonális vírustörzsek, hanem a H1N1 ellen is hatékonynak bizonyult, a fertőződést követően alkalmazva.

Az Annals of Internal Medicine című folyóirat augusztus negyedikei számában olvasható tanulmány szerzői a két antivirális szer hatékonyságát vizsgáló 1900 korábbi tanulmányból választották ki azt a hetet, amelyek megfeleltek a klinikai kutatások legszigorúbb követelményeinek, vagyis randomizált, kettősvak és placebokontrollált tanulmányok voltak. A metaanalízis során több, hasonló célú és hasonló kérdésre választ kereső vizsgálat adataiból készítenek összevont, összegző elemzést: a módszer egyik nagy előnye, hogy a hatás becslését vagy az eredeti hipotézis vizsgálatát sokkal nagyobb mintán lehet elvégezni, mint külön-külön, az egyes vizsgálatokban.

Az elemzett tanulmányokból kiderült, hogy azoknál, akiknek még a szezonális influenzafertőzés előtt adtak a kétféle készítmény valamelyikéből, sokkal kevésbé volt súlyos a tünetek lefolyása, mint a hatóanyagot nem tartalmazó szerrel kezelt csoportokban. A két gyógyszerről ismert, hogy a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak és a köhögés enyhítése mellett a betegség időtartamát is képesek többé-kevésbé lerövidíteni, az azonban nem derült ki, hogy a már fertőzött, de gyógyszerrel kezelt személyek maguk fertőzőképesek maradnak-e - olvasható az EurekAlert portálján közzétett sajtóanyagban.

A kétféle veszélyeztetett csoportra vonatkozó adatok hiányán túl további hiányosság, hogy az elemzésbe csak olyan publikációk kerültek be, amelyek a két készítményt gyártó gyógyszergyárak valamelyikének anyagi támogatásával készültek. A kutatásban csaknem minden esetben olyan szakemberek is részt vettek, akik a Roche vagy a GlaxoSmithKline egyikének fizetett tanácsadóiként dolgoztak a vizsgálatok ideje alatt. "Bár jobban szeretjük a független tanulmányokat, ezek a szponzoráció ellenére is magas színvonalú kutatások. Sajnos ebben az esetben nem álltak a rendelkezésünkre olyan korábbi kutatások, amelyeket gyógyszergyári finanszírozás nélkül készítettek volna " - mondta Nayer Khazeni, a Stanford Egyetem pulmonológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Khazeni azt is hozzátette, hogy a gyermekekről és a legyengült immunrendszerű személyekről is szerettek volna több információhoz jutni, a vizsgált tanulmányokban azonban nem volt elég széleskörű a résztvevők eloszlása.

Huszonötből csak egy eset lenne megelőzhető

A tanulmányban nagyjából 7000 olyan személy adatait elemezték, akik a vizsgálatok kezdetekor nem voltak fertőzöttek, és ekkor négy vagy több hétig kezdték el megelőző jelleggel szedni a két gyógyszer valamelyikét. A kutatásban természetesen azt is figyelembe vették, hogy az adott tanulmányt melyik gyógyszercég támogatta, illetve hogy pontosan kikből álltak a résztvevők.

A becslések szerint a tünetekkel járó influenzás megbetegedéseket minden huszonötödik esetből egyben lehetne megelőzni az antivirális szerek szedésével, ami azonban jelen pillanatban nem javasolt a H1N1 rezisztens törzseinek megjelenése miatt. Egy szezonális influenzajárványban természetesen nem fertőződik meg mind a 25 ember, hiszen a fertőződés esélye egy hagyományos járvány esetén valahol 6 és 14% között mozog. A gyógyszereket csaknem minden esetben jól tolerálták a résztvevők, a Tamiflu esetében azonban néhány esetben hányás vagy hányinger is előfordult, ami fokozódott abban az esetben, ha valaki a megelőző jelleggel a javasolt adagnál magasabb dózisban szedte a készítményeket.

A Tamifluval szemben már megjelent a gyógyszerrezisztencia

Időközben ismertté vált néhány olyan eset is, amikor a H1N1-nél ellenállóképesség (rezisztencia) alakult ki a Tamiflu-val szemben. Az Egészségügyi Világszervezet 2009. július 8-án közzétett információja szerint három beteg esetén - egy-egy fő Dániából, Japánból és Hong Kongból - jelentettek a Tamiflu-ra rezisztens influenza A H1N1 vírust. Mind a három megbetegedés enyhe lefolyású volt és a rezisztens vírus nem terjedt emberről emberre. A fenti esemény szórványosnak minősült, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést - írta az ÁNTSZ legutóbbi közleménye.

Azóta a Tamiflura nem reagáló H1N1-törzset találtak az Egyesült Államokban is, a mexikói határ közelében - írta kedden az MTI. A dán, japán és hongkongi esetekhez hasonlóan elszigetelt gyógyszerrezisztens esetek fordultak elő Kanadában is. A bejelentés szerint mindenhol néhány olyan betegről van szó, akiknél szintén nem használt a Tamiflu; a legutóbbi ilyen megbetegedéseket a Texas állambeli El Pasóban tapasztalták. A texasi gyógyszerrezisztens esetek megvitatására Kalifornia államban szakértői értekezletet tartottak, ahol a részvevők arra jutottak, hogy a rezisztencia valószínűleg az antivirális gyógyszerek túlzott alkalmazása következtében alakult ki.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy az ellenálló vírustörzsek további terjedése várható a Tamifluhoz hasonló antivirális szerek túlzott használata következtében. "Az Egyesült Államokban vényköteles a Tamiflu, de Mexikóban és Kanadában szabadon árulják és az első tüsszentésnél beszedik. Amikor pedig valóban szükség van rá, már nem hatásos " - mondta Teresa Cerqueira, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) La Jolla-i irodájának vezetője.

Ezekben az esetekben a Relenza alkalmazását javasolják a Stanford Egyetem kutatói, hiszen ez is ugyanannyira hatékony a tüneteket enyhítésében. A Relenza azonban nem ajánlott azoknak, akiknél korábban bármilyen jellegű tüdőprobléma fordult elő, ezt a készítményt ugyanis döntően belélegezhető por formájában árusítják, és nem a szájon át szedhető, tablettás formában.

Khazeni és kollégái jelenleg egy New York-i járvány vírusterjedését utánzó matematikai modell segítségével próbálják meghatározni, hogy a kétféle antivirális szer fertőződést követő szedésével mekkora mértékben lenne megelőzhető az új influenza további terjedése és hogy mindez valóban hatékony stratégiát jelentene-e. A további járványterjedés hatékony megelőzésére akkor lenne esély, ha kiderülne, hogy az antivirális szerekkel kezelt személyek a gyógyszerszedést követően már nem fertőzőképesek...



Nincsenek megjegyzések: