2009. szeptember 23., szerda


Titkolják az influenzavakcina tesztjének eredményét

Dátum: 2009-09-23

Még mindig nem tudni, hatékony-e az új típusú influenza elleni hazai vakcina. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet állítólag megkapta a gyártó cégtől a kísérleti eredményeket, de nincs egyetértés, kinek kellene nyilvánosságra hoznia az adatokat.

Hallgassa meg!

Állítólag már van eredmény, csak senki nem árulja el, hogy milyen. Az Omninvesttől kapott információk szerint az oltóanyagtesztben részt vevő felnőttektől vett vérmintákat már kiértékelték, de azt nem mondják meg, hogy megjelentek-e az antitestek a páciensek vérében, vagyis hatásos-e a vakcina. A gyártó szerint ezt csak az Országos Gyógyszerészet Intézet tehetné meg, az intézet szerint azonban a minisztérium döntése alapján az ÁNTSZ feladata a kommunikáció.

A tisztiorvosi szolgálat egyelőre nem ismeri az eredményeket, az ÁNTSZ is a gyógyszerészeti intézettől kéri az adatokat, és még nem kapta meg. Érthetetlen a titkolózás és a hosszadalmas eljárás is. A felnőttektől múlt pénteken vették az utolsó mintákat. A gyártó azt ígérte, két-három nap múlva lesz eredmény. Ez már letelt. Ráadásul egy a László Kórházban dolgozó virológus szerint akár egy nap alatt is ki lehet mutatni az antitesteket a vérben, ha nem a bonyolultabb, úgynevezett neutralizációs eljárást választják.

Az Omninvest szóvivője nem volt hajlandó elárulni, melyik vizsgálati módszert alkalmazták. Németh Zsolt szerint azonban nincs késlekedés, pontosan az előre meghatározott ütemterv szerint zajlik minden. A Krónika úgy értesült, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet akár a hétvégén is dolgozik annak érdekében, hogy hétfőn kiadhassa a vakcina engedélyét. Természetesen csak akkor, ha valóban hatásos.

Király Erzsébet

Az oltóanyaggyártó vezetőjétől, Zimonyi Ferenctől próbáltuk megkérdezni, mi az oka annak, hogy ennyire elhúzódik a vakcina vizsgálata, de nem volt hajlandó válaszolni a kérdésünkre. Ehelyett a Omninvest Kft. szóvivőjéhez irányított bennünket, Németh Zsolt azonban kitért a válasz elől, és csak annyit mondott, hogy minden pontosan az előre meghatározott ütemterv szerint zajlik.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél is érdeklődtünk, de ott azt mondták, H1N1-ügyben nem nyilatkozhatnak, ugyanis minisztériumi döntés szerint ebben a kérdésben az ÁNTSZ feladata a kommunikáció. A tisztiorvosi szolgálat azonban a gyártóhoz irányított bennünket. A kör ezzel bezárult. Az oltások egy hét múlva indulnak. Persze ennek feltétele az OGYI engedélye.

Hmm.

Nincsenek megjegyzések: