2009. szeptember 28., hétfő


Ki zakóban, ki köpenyben

Már jó ideje immúnis az ember a mindennapos kormányzati ökörségekre, az elme ügyesen védekezik az egymást sűrű menetben váltó miniszterek és miniszterelnökök hajmeresztő kijelentései ellen. Egyik fülön be, a másikon ki, beszéljetek csak, már úgysem tehetitek sokáig. A pénzügyér tegnapi kijelentésétől azonban csaknem gutaütést lehetett kapni.

Oszkó Péter – igen, ő az, aki gigantikus beruházással építi liftes luxusvilláját Budán – azt találta mondani a királyi televí­zióban, hogy az egészségügy többet akar költeni az előirányzottnál, miközben más közintézmények tudomásul vették, hogy a krízis idején nem költhetnek többet a tervezettnél. Oszkó hülyesége csaknem olyan csillogó, mint az épülő villájában tündöklő kétmilliós csillár (vízesés mégsem lesz a homlokzatfalon). A bús képű gigantomán közszolga valószínűleg nem tudja, hogy a betegség nem igazán tervezhető. Főleg egy olyan országban nem, ahol gyakorlatilag üres kifejezés a népegészségügyi program; ahol nincs valós prevenció, ahol a „költségvetési előirányzat” azért nem jelent semmit, mert nem tudni, milyen egészségügyi ellátórendszert kellene működtetni – vagyis milyen szerkezetben költsük a pénzt a betegségek orvoslására –; ahol a világ mumusának kikiáltott vírus elleni oltóanyagra költenek milliárdokat, nem pedig az egészséges magyar élelmiszereket támogatják például a gyermekétkeztetésben.

A betegség más, azzal nem lehet előre számolni, ha tetszik a pénzügyérnek, ha nem (nyolcmillióba került a villa fűtési rendszere). A nyavalya csak jön, aztán letaglózza az állampolgárt. Kit a gyomorfekély, kit a hipertónia, kit az érszűkület, és minden beteg embert illenék ellátni, költségvetési tervezet ide vagy oda. Oszkó Péter talán nem tudja, hogy az ember legérzékenyebb „szerve” a lelke, ezért gazdasági krízis idején ott is megjelenik a betegség, ahol nem számítottak rá. Ennélfogva a betegek száma nem kalkulálható előre úgy, mint a tanulóké; még a Hiller sújtotta lurkó is kiokoskodja, hogy a most nagycsoportos ovisok gyakorlatilag mind követik őt jövőre, csak a létszámuknak kell utánajárni.

Szóval a gutaütés kerülgeti az embert, amikor mindnyájunk szolgálója (a villa legalább négyszáz négyzetméteres) a mi pénzünkön osztja életünket-halálunkat.

De van itt más gond is, ami talán mindennél jobban fáj. A gyógyítás ugyanis sehol nem a pénzügyérek fennhatósága. Fáj, hogy kedden nem született megállapodás az egészségügyi tárca és a szakmai szervezetek között az igényelt többletforrásokról. De még jobban az fáj, hogy emiatt a kórházak akcióba kezdenek, s ma az intézményeken zöld zászlóval (ez megoldható lepedőből), a dolgozók ruháján zöld szalaggal (ahol van rá pénz) jelzik tiltakozásukat. Érdemi változás híján az igazgatók később éhségsztrájkba foghatnak – mi tagadás, ritka látvány lesz az éhező főorvos –, majd korlátozhatják a betegellátást is.

Fáj, hogy azok a közszolgák, akik nem az elegáns, de jellegtelen, szürke zakót, hanem a kiválasztottak hófehér köpenyét öltötték magukra, az esküjük megtagadásával zsarolhatnak – de végiggondolták, hogy kit is lényegében? Mindenképpen mi járunk rosszul, mert így már nemcsak Oszkó Péter, hanem az orvosok is a mi pénzünkön osztanák életünket-halálunkat, ám ennek nem lenne semmi köze hivatáshoz, Istenhez, annak legszentebb teremtményéhez és a hófehér köpenyhez. Az orvos nem játszhat politikust, ő nem lehet harmadik utas. Neki csak két útja lehet: vagy gyógyít, vagy elhagyja a pályát, mert ez a beteg ember igazsága. Fáj majd az is, ha az utóbbi mellett dönt, de akkor tegye mielőbb, menjen Isten hírével, zöld szalagostul, fehér köpenyestül. És vigyen magával még egy embert – lehetőleg Oszkót.


Niczky Emőke


BLOGGER KOMMENT:


Ha valaki találkozik Oszkóval kérdezze meg tőle : mennyit is fordítunk EÜ-re, GDP arányában? (A CEMI anyaga 8 % felettit mond). Pedig már korábban leírtuk többször is- ennél jóval kevesebbet ! Lássuk a számtanpéldát ( 2005 adatokkal )

Az OEP éves bevétele eléri 1100 milliárd nagyságrendet. A GDP 2005-ben 22000 milliárd volt nagyságrendileg. Az év végére 22800 milliárd körül alakulhat. Ekkor: 1100 / 22800 = 4,8% . Tehát 2005-re hivatkozva az E-alapba befolyik kb., 1100 milliárd ( persze ezt nem tudjuk pontosan mert nem egyenesen oda folyik be hanem az APEH-be, és hogy oda mennyi folyik be, mennyi folyik át az E-alapba és mennyi folyik el, ezt nem tudjuk?? ). Könnyen kiszámolható, hogy ez a GDP kb. 4,8%-a, az OEP honlapján fent levö költségvetés szerint, pont ennyi fordítódik az ún., természetbeni ellátásokra, tehát konkrétan betegellátásra, kezdve a háziorvosoktól, patikákon át a szakrendelök kórházak és egyéb intézményi ellátásokra, plussz ebben benne van még a gyógyszerkassza is. Ez mélyen az EU-átlag alatt van.

Az is látható, hogy az 1100 milliárdon felül az E-alapból még történik egy csomó pénzbeli kifizetés, a teljes E-alap kifizetéseinek majdnem egyharmada, de ezek szocpol kifizetések, alig van közük az eü-höz. Ha az E-alap kifizetésének teljes összegét vesszük ( 1500mrd felett ) akkor ez így valóban majdnem 8% GDP arányosan, ami nagyjából az EU átlag.


Igenám, de ez az 1/3-nyi rész az E-alapból, igazából a költségvetési hiány E-alapba elbújtatott része, mert okos politikusaink ha nem tudtak vagy akartak valamilyen szocpol és öket népszerüsítö juttatásra rubrikát találni a központi költségvetésben, akkor betették az E-alapba, mert ennek hiányát az Eb.Tv. 4.§. 2-ik bekezdése alapján a költségvetés zárszámadásakor rendezni kell,
( minthogy az E-alap felülröl nyitott.)


Igenám de ez az 1/3-nyi E-alap kifizetés ilyenkor, mint az E-alap szörnyüségesen magas hiánya jelenik meg, (pedig konkrétan az eü-ellátás költségeihez semmi köze, hiszen ezt éppen fedezik a járulékok, mármint 1100 milliárd ) .

Tehát a pénzbeli szocpol kifizetéseket, az E-alap hiányaként aposztrofálva, el lehet verni a port az eü-ellátátókon, mert ime minden évben hiánnyal zár az E-alap, mert hatékonytalan mert lopnak az orvosok a patikusok söt a betegek is visszaélnek stb.


Tehát ez az a nagy csel, amire hivatkozva a hiányt az eü-ellátás, azaz az 1100 milliárd rovására szanálják most, azaz leépítik az ellátó kapacitást. Csakhogy ettöl nem lesz kevesebb beteg."





Nincsenek megjegyzések: