2009. szeptember 23., szerda


És a NÁTHA eltűnik – ezt ígéri a kistündér, ráadásul mellékhatások nélkül, csecsemők és terhes anyák számára is. Legalábis ez látszik a várost elárasztó plakátokon. A plakát szerint ez a homeopátiás szer hatékonyan gyógyít mindenfajta náthát. Ha ez igaz, akkor miért nem használja mindenki? Az USA-ban évente egymilliárd esetben fordul elő nátha, 22 millió iskolai napot hiányoznak miatta a gyerekek, ha van hatékony gyógyszer, akkor miéárt nem használja mindenki?

Reméltem, hogy egy ilyen erős állítást alátámaszt valami könnyen elérhető kutatás. Sajnos a hivatkozott oldalon és gyártó oldalán sem volt utalás semmi ilyesmire. A keresésem következő lépése a Cochrane könyvtár volt, de hiába. A végső állomás pedig minden tudományos cikkek végső forrása a PubMed, de az is hiába. Ha van is tehát tudományos kutatás a témában, az legfeljebb a gyártó cég faliújságján jelent meg, nem pedig szakfolyóiratban.

Biztos, ami biztos az utóbbi két helyen még azt is megnéztem, hogy van-e valami a nátha és a homeopátia kapcsolátáról. Így már találtam pár cikket, bár azok Gripp-Heel és az Eupatorium perfoliatum nevű szereket vizsgálták. Eredményeik szerint ezek hatékonysága ugyanolyan, mint az aszpiriné.

Tudom, hogy jónéhány megjegyzés jön majd olyanoktól, akiknek használt a szer, a figyelmükbe ajéánlanám a következőket:

  1. Az egyszerű nátha 3-5 napig tart, többnyire függetlenül attól, hogy zsednek-e rá gyógyszert. Ha az ember a második napom megy el az orvoshoz, másnap már automatikusan azt fogja érezni, hogy javultak a tünetei.
  2. A nátha tünetei (rossz közérzet, fejfájás, levertség) erősen szubjektív megítélésűek és mint ilyenek tág teret adnak a placebó hatásnak.
  3. Ha a homeopátiás szer mellett mást is vettek be, akkor nem lehet megállapítani, hogy melyik hatott.
  4. A hatékonyságról csak statisztikai alapon lehet kijelentést tenni, az egyből egyszer működött nem felel meg ezeknek.

Végezetül, ha bárki ismeri a Coryzalia hatékonyságáról szóló referált folyóiratban megjelent cikket, kérem, mutassa meg nekem és azonnal átírom ezt a cikket.


http://beka.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések: