2009. szeptember 25., péntek


Egy öt évvel korábbi hír :

Nem kapunk többé higanyos oltást

Ajánlat
Az Országos Epidemiológiai Központ oldala

Az ÁNTSZ oldala

Magyarországon is bevezetik a higanymentes oltóanyagokat

2005. 05. 09.,

Eddig külföldről kellett megrendelni az ilyen készítményt azoknak a szülőknek, akik nem akarták, hogy gyermekük higanyt tartalmazó oltást kapjon. Amerikai kutatások autizmussal és az immunrendszer működési zavaraival hozták összefüggésbe a csecsemő- és gyerekkorban beadott higanyos oltásokat. A magyar hatóságok állítják, az itthoni oltásokban található higany nem káros az egészségre, a higanyos oltások mindössze azért tűnnek el mégis, mert megszűnik a magyar oltóanyaggyártás.

Amerikai tanulmányokból néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy autizmust okozhatnak azok a higanyt tartalmazó védőoltások, amelyeket Magyarországon is kötelező beadatni a gyerekeknek. Angliában a csecsemők már nem kaphatnak ilyen védőoltásokat. A kutatások az autizmuson kívül az immunrendszer súlyos működészavaraival, ezen belül különböző allergiás megbetegedésekkel is összefüggésbe hozzák a csecsemő- és gyerekkorban beadott védőoltásokat. Több itthoni autista gyereket nevelő szülő is úgy látja, a betegség azt követően jelent meg, hogy a gyerek több oltást is megkapott.


Jelenik Zsuzsa, az Országos Epidemiológiai Intézet Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője elmondta: a változás oka, hogy elfogytak a magyar oltóanyagok, ezeket többé nem gyártják, ezért mostantól csak a külföldi, higanymentes változatot lehet kapni. "A magyar oltóanyagokból is kivonták volna a higanyt előbb-utóbb" - tette hozzá. Jelenik Zsuzsa közölte, hogy az utóbbi időben már csak néhány, például a tetanusz vagy a Di-Te oltás tartalmazott higanyt. "Ez a higany sem volt mérgező, néhány nap alatt lebomlott a szervezetből."

A központ vezetője szerint ennek az anyagnak semmi köze nem volt az autizmus vagy más betegségek kialakulásához, csak arról van szó, hogy sok betegség az oltások beadásával egy időben jelenik meg a gyerekeknél. "Ennyi erővel azt is lehet állítani, hogy a gyerek az oltások miatt tanul meg járni, mert időben összesik a két esemény." Az új oltóanyagok előreláthatólag drágábbak lesznek az eddig kaphatóknál.

Aki nem akarta, hogy higanyos oltást kapjon a gyereke, az eddig is beszerezhette külföldről a higanymentes változatot, igaz, sokkal drágábban. A higany tartósítószerként van az oltóanyagban, ennek kivonása magasabb és költségesebb technológiát igényel. Az autista gyerekeket nevelő szülők közül többen is szerették volna már korábban elérni, hogy Magyarországon se lehessen higanyt tartalmazó oltóanyagot használni, azonban úgy látták, hogy kevés esélyük van a gyógyszergyárakkal, forgalmazókkal szemben. Bujdosó László országos tiszti főorvos korábbi közleménye szerint a Magyarországon felhasznált oltóanyagok korszerűek, és megalapozatlan összefüggésbe hozni a védőoltásokat és az autizmust.

Bujdosó László elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet már korábban egyértelműen cáfolta, hogy az oltóanyagnak köze van az autizmus kialakulásához. "Ez a higany nem az a higany" - közölte arra utalva, hogy a magyarországi oltóanyagokban található higany szerinte nem volt káros a gyerekekre.

Az Európai Unió évek óta küzd a környezetből az emberi szervezetbe jutó higany felhasználásának korlátozásáért más területeken is. Több olyan jogszabálytervezet született, ami érinti a higanyt. A tervek szerint külön szabályoznák majd a vizekbe és a levegőbe jutó, valamint az ipari létesítmények által kibocsátott nehézfémeket, és ezen szabályozások mindegyike említi a higanyt is. A kutatók szerint a túl sok higany allergiát vagy rákot okozhat, de felelőssé tehető a depresszióért, fülzúgásért is.

Az élelmiszerekben és a környezetszennyeződésből származó higanyvegyület az évek során felhalmozódik a szervezetben, és toxikus hatása ismert. "Az oltóanyagokban adagonként kevesebb, mint 1 mikrogramm ilyen higany van, mely igen kis mennyisége és gyors lebomlása miatt semmilyen károsító hatással nincs a szervezetre" - mondta Jelenik Zsuzsanna.

Matalin Dóra


Need to Explain? Print Cards!


print card


JOBB KÉSŐN A HIGANY

FF nem küldte el nekem az összetételt, de megjelent az ÁNTSZ honlapján . Nem okozott nagyobb meglepetést, higanyos a drágám, direkt jó higany van benne, ha a gyerek nem akarja beadatni, kiskanállal is eheti, annyira jó higany. De a vérébe jobb neki bele. A terheseknél is, serkenti a...mindegy, arra is jó.

Az ÁNTSZ ezen túlmenően szépen kéri, hogy azokat is jelentsük, akik a jövő héten fognak teherbe esni. Nem vicc, valóban ezt IS kérik. Ezen még az újságírók is mosolyognak. Szóval higanyt a magyarnak. És végül: nem csak azt kell vizsgálni, hogy mi árthat az oltásban, hanem azt, hogy van-e haszna? És erre nincs evidencia. Legalábbis magyar munkát nem találtam. De jöhet, ha valaki lel egyet.:-)

http://giulio.freeblog.hu/archives/2009/09/25/JOBB_KESON_A_HIGANY/

ÜZLET ÉS TUDOMÁNY

Minden olyan személy, aki valamilyen szinten kötődik az új magyar vakcina értékesítésének sikeréhez határozottan és egyértelműen nyilatkozta, hogy az oltás HATÉKONY. Mit ír erről az Infektológiai Szakmai Kollégium?


" A hatékonyságot az ellenanyagválasz kialakulása

VALÓSZÍNŰSÍTI".

De szó nincs arról, hogy ez bizonyított lenne. Szó szerint ezt mondtam tegnap a televízióban elhangzott rövid interjúmban. És már hetek óta ezt mondom. A hatékonyság immunológiai értelemben állapítható csak meg, de járványügyi értelemben nem, mert egyszerűen nem tudjuk, hogy az oltottak védettek lesznek-e a vad törzs ellen. A jelenlegi pandémia során a tényleges hatékonyságáról publikált, összehasonlító, randomizált vizsgálatokon, evidencán alapuló adatok nincsenek. Ilyen vizsgálatokról eddig nem számoltak be, esetleírások nélkül az oltóanyagok hatékonyságáról következtetést nem lehet jelenleg levonni. Magyarországon ilyeneket eddig tudomásom szerint más influenza oltóanyaggal sem végeztek soha, tehát megismétlem: nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra, hogy egyáltalán van értelme a kampányoltásnak.

Amennyiben ez ügyben bárki evidencia szintű magyar közleményt tud nekem felmutatni, azt örömmel veszem, mert csak így lehet becsületesen dolgozni, és a betegeknek ajánlani az oltást. Nem csak eladni... .... Nem olyan végzetesen nagy hazugság ez, csak pénzsóvár dezinformáció. Valamiről, ami valószínű, kijelentik, hogy biztos. A kettő közötti különbség lehet csekély, és végzetes is.

Várjuk tehát az evidenciákat. OEK, ÁNTSZ, infektológusok, László Kórház, rajta, ha van ilyen, ti biztosan tudtok róla.


Giulio




Nincsenek megjegyzések: