2009. szeptember 1., kedd


HAMAR FELEJTÜNK

Kártérítési per védőoltás miatt

- Súlyos szövődményeket okozott az influenza elleni szérum


Tízmillió forint kártérítést kér háziorvosától és a magyar államtól az a fiatalember, aki egy influenza elleni védőoltástól átmenetileg lebénult, bal szemére végleg elvesztette térlátását, s nem tudja tartani a vizeletét. A Baranya Megyei Bíróságon kedden tanúként meghallgatott neurológusprofesszor szerint L. Tamás jelenlegi állapota nagy valószínűséggel a védőoltás szövődményének tudható be.

L. Tamás és pár hetes kisbabájukkal otthon lévő felesége 1999 decemberében oltatta be magát influenza elleni szérummal. A férfi az injekció után néhány nappal rosszul lett, majd belázasodott. Az orvos december 20-án vírusfertőzést és heveny bronchitist állapított meg, és antibiotikumot írt fel neki. L. Tamás december 28-ról 29-re virradóra lebénult, s átmenetileg mindkét szemére megvakult. A kórházban megállapították, hogy védőoltást követő agyvelő- és gerincvelő-gyulladása van.

A harmincas éveiben járó fiatalember ezután tízmilliós kártérítési pert indított háziorvosa és a magyar állam ellen. Szerinte a háziorvosa sorozatos mulasztása miatt ment tönkre az egészsége. – A bírósághoz benyújtott keresetében L. Tamás többek között arra hivatkozik, hogy a háziorvos nem tájékoztatta az influenza elleni védőoltás esetleges szövődményeiről, amelyek között az agyvelőgyulladás is szerepel. Ha pedig sem a forgalmazó, sem a felhasználó kártérítési felelőssége nem állapítható meg, úgy – a gyógyszertörvény alapján – az államnak kell helyt állnia – fogalmazott dr. Pongrácz Krisztina, L. Tamás ügyvédje.

A kártérítési pert tárgyaló Baranya Megyei Bíróságon a háziorvos és az államot képviselő jogász vitatták, hogy felelősség terhelné őket. Az L. Tamás ügyvédje által becsatolt igazságügyi orvos-szakértői vélemény szerint azonban a férfi megbetegedését a háziorvos sorozatos mulasztása okozta. A bíróság kedden tanúként hallgatta meg azt a neurológusprofesszort, aki L. Tamást a kórházban kezelte. A professzor úgy nyilatkozott, hogy nagy valószínűséggel a védőoltás szövődményeként alakult ki L. Tamás jelenlegi állapota, amelyben a genetikai adottságai is közrejátszhattak. Elmondása szerint a védőoltások esetében, ha nem is túl gyakran, de számolni kell a szövődményekkel, amelyek többnyire az oltást követő 5. és 21. nap között alakulnak ki. A betegség L. Tamás esetében is ezen időpontban lépett fel, amely szintén azt valószínűsíti, hogy szövődményről, s nem vírusfertőzésről van szó. A bíróság igazságügyi orvos-szakértőt rendel ki, s majd a szakvélemény elkészülte után tűz ki új tárgyalási napot.


************

A per ezek után hat évig tartott. Az orvos vétlennek bizonyult. De melyikünknek hiányzik egy ilyen tortúra? Csoda-e, ha a teljesen feleslegesnek tűnő, ráadásul semmiféle evidencia szintű dokumentációval nem rendelkező oltásokat az orvosok illő kétkedéssel fogadják?

Senki nem perelte az ÁNTSZ-t. Más facával könnyű.


Giulio




Nincsenek megjegyzések: