2009. szeptember 3., csütörtök


Az emberi jogi konvencióba ütköző gyermekkísérletekre készülnek?
Vizi: Kísérletezésre ott vannak a felnőttek!

2006. szeptember 6.


Míg az MTA álláspontja szerint a Magyarország által is aláírt emberi jogi és orvosbiológiai konvencióba ütközik, illetve etikailag elfogadhatatlan, hogy gyermekeken szeretnék kipróbálni a madárinfluenza elleni vakcinát, az oltóanyag tesztelését felügyelő intézet és a tiszti főorvos védelmébe vette a gyermekkísérleteket.

A 2002. évi VI. törvény szövege angolul és magyarul tartalmazza „az Európa Tanácsnak az emberi lény emberi jogainak és méltóságának a biológia és az orvostudomány alkalmazására tekintettel történő védelméről szóló, Oviedóban, 1997. április 4-én kelt Egyezménye” szövegét. A törvény 6. cikke „Beleegyezési képességgel nem rendelkező személyek védelme” címszóval többek közt kimondja: „beleegyezési képességgel nem rendelkező személyen csak saját közvetlen javát szolgáló beavatkozás hajtható végre.”

Életveszélyes állapotban a kísérlet után. Ez év márciusában egy nagy-britanniai gyógyszerkísérlet valamennyi résztvevője az intenzív osztályon kötött ki súlyos, életveszélyes állapotban. A TGN 1412 munkanevű, fejlesztés alatt álló készítmény hatását akarta kipróbálni önkénteseken az amerikai Parexel International gyógyszerkutató cég. A szert reumatikus gyulladások, illetve a leukémia mellékhatásai ellen szánták. A jelentkezők közül hatan valódi gyógyszert kaptak, ketten hatás nélküli placebót. Az éles próbának alávetettek mindegyike az első tabletta beszedése után három órával a nyugat-londoni Northwick Park kórház intenzív osztályán feküdt többszörös szervleállással. Az egyik önkéntes családjának az orvosok azt mondták: a kísérleti alany nem tud önállóan lélegezni, feje és nyaka a normális méret háromszorosára dagadt, lábai pedig mélylila színűek lettek.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatokat követően, a sikeres vizsgálatok lezárása után engedélyezze gyermekeken a madárinfluenza elleni vakcina kipróbálását.

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi állásfoglalásában etikai szempontból különösen elfogadhatatlannak tartja a a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálását, míg Pál Tamás, az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója szeptember 1-jén bejelentette: a gyógyszerészeti intézet engedélyezte a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálatának megkezdését gyerekeken.

A gyermekeken végzendő kísérlet nem felel meg az emberi jogi és orvosbiológiai konvenció előírásainak. Az Európai Tanács 1997-es döntésében az áll, hogy megkülönböztetett védelemre szoruló személyek esetén – ilyenek a gyermekek is – orvosbiológiai kísérletet csak akkor szabad végezni, ha annak van közvetlen haszna.

A madárinfluenza vírusa esetében ilyen közvetlen haszon Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke szerint nem áll fenn. Az Egészségügyi Tudományos Tanács korábbi elnökeként a professzor azt is kifogásolja, hogy a kísérleteket hat gyermeken akarják lefolytatni, márpedig hat gyermeken nem lehet statisztikailag értékelhető eredményt kapni. Ez etikailag elfogadhatatlan, különösen annak tudatában, hogy a gyermekektől kétszer vért is vesznek. Vizi szerint ne gyerekeken kísérletezzenek, erre ott vannak a felnőttek.


Vizi kijelentette, hogy a kísérlet a Magyarország által is aláírt emberi jogi és orvosbiológiai konvencióba ütközik. (Lásd keretes anyagunkat!)

Szakemberek kétlik, hogy hatásos a magyar madárinfluenza-gyógyszer

Tavaly ősszel több szakember megkérdőjelezte az állami tisztiorvosi szolgálat és egy hazai cég által közösen kifejlesztett oltóanyag hatásosságát. Októberben tervezett sajtótájékoztatójához képest korábban jelentette be az egészségügyi miniszter, hogy az elsődleges eredmények szerint hatásos a madárinfluenzától védő hazai szer.

Mindez azonban néhány órával azután történt, hogy Berencsi György fővirológus egy rádiónyilatkozatában még ennek ellenkezőjéről beszélt. Nem sokkal később, a madárvész körül kialakult hazai nézeteltérések miatt, Rácz Jenő akkori egészségügyi miniszternek címzett nyílt levelet adott közre a Népszabadságban az egyik legtekintélyesebb magyar állatorvos. Mészáros János akadémikus abban kifejtette: kétli, hogy hazánkban sikerült először előállítani a madárinfluenza-vírus elleni oltást. Ezután pedig Kisari János állatorvos, virológus nyilatkozott arról, hogy haszontalan az eddig oly nagy hírveréssel kidolgozott oltóanyag, amellyel politikusok szúratták meg magukat próbaképpen.


Az Akadémia Állatorvos-tudományi Kutatóintézete által már korábban megfogalmazott szakmai aggodalmakról tájékoztatta. Pál Tamást. Benkő Mária, a kutatóintézet tudományos tanácsadója szerint kérdés, hogy érdemes-e a H5N1-re felkészülni, mert még nincs emberről emberre terjedő vírusváltozata. Ő úgy tudja, hogy a hazai vakcina előállításánál alkalmazott eljárás - a vírust tyúktojásban tenyésztik, majd tisztítják és inaktiválják (elölik) - Európában elmaradottnak számít. Az ily módon készített vakcinát szerinte ritkán engedik forgalmazni, a fejlett országokban modern vírusgenetikai módszerekkel állítanak elő vakcinákat.


Minket fognak követni a legfejlettebb országok?

Meg vagyok rökönyödve azon, hogy az állatorvos-tudományi kutatóintézet munkatársa humán gyógyászati problémákkal kapcsolatban fogalmaz meg "szakmai aggodalmakat" – reagált minderre Bujdosó László országos tiszti főorvos. – Benkő Mária a jelek szerint nem tudja, hogy az általa modernnek nevezett vírusgenetikai módszerek a madárinfluenzával kapcsolatban egytől egyig csődöt mondtak, ezért a multinacionális gyógyszergyárak most az elmaradottnak aposztrofált magyar módszerhez hasonló eljárással kezdtek foglalkozni, s a legfejlettebbek hamarosan a magyarországihoz hasonló klinikai kísérleteket is megkezdhetik – magyarázta a tiszti főorvos, hozzáfűzve: „Minden tiszteletem Vizi professzor úré, de az elnök úr talán nem tudja, hogy fel kell készülni az emberek között is terjedő madárinfluenza-járvány lehetőségére.”

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet helyettes vezetője, Csekey Éva az üggyel kapcsolatban emlékeztetett: a gyógyszerkísérlet engedélyezése során a hatályos hazai és uniós jogszabályok alapján jártak el, a döntés során társhatóságok és szakmai bizottságok támogató véleményét is figyelembe vették.

MTI, Magyar Nemzet, Népszabadság


Kapcsolódó cikkek


Titokzatos árnyak a magyar vakcina körül

Attila sejk több tízmillió dollárt tömött az Omninvestbe a Bloomberg szerint

Titokzatos iraki sejk árnya vetül a magyar vakcinabizniszre – közöl e címmel terjedelmes írást a hazai madárinfluenza elleni oltóanyaggal és annak hátterével kapcsolatban a Bloomberg. A hírügynökség úgy tudja, a vakcina piaci forgalmazásába bevont iraki sejk a választások előtt tízmillió dollárokat tömött a termék kizárólagos hazai gyártójába, az Omninvest Kft.-be.

Az Omninvest Kft. 1995 óta jelentős állami támogatásokat kap, és az ÁNTSZ kizárólag a cégtől vásárolja a humán influenza elleni oltóanyagot. Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly novemberben az ÁNTSZ tett javaslatot a kormánynak arra, hogy a madárinfluenza elleni oltóanyag előállításához 2 milliárd forintos bankhitellel támogassa a céget. Az utóbbi hónapokban többször napvilágot látott az is, hogy bár a cég jelentős állami forrásokat használ, a közpénzek megfelelő felhasználása, a cég tulajdonosi háttere nem látható át. A cég 2 százaléka Laczkó Tamás ügyvezető kezében van, a fennmaradó 98 százalékot a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd. nevű off-shore cég tulajdonolja. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott: a nemzetbiztonsági hivatal átvilágította a céget, és mindent rendben talált. Az Omninvest háttere a parlamentben is téma volt, például 1997 decemberében, az akkori humánvakcina-beszerzési tender kapcsán. Akkor Surján László ellenzéki képviselő, korábban népjóléti miniszter interpelláltta Keller László egészségügyi államtitkárt, akitől azt kérdezte, igaz-e, hogy az Omninvestet eredetileg Cipruson jelentették be, illetve milyen érdek alapján kapta meg 1996-ban öt évre előre a vakcinaszállítási jogot. Erre Keller László csak annyit válaszolt, hogy az Omninvest 1991-ben Magyarországon alakult, mindig is itt volt bejelentve.

Magyarország kijelentette, hatékony ellenszert fejlesztett ki a madárinfluenza ellen. A probléma csak az, hogy úgy tűnik, ezt nem tudja bizonyítani – közli a Bloomberg a hazai fejlesztésű vakcinával foglalkozó cikkében. A gazdasági hírügynökség ugyanakkor titokzatosnak minősíti az oltóanyag eddigi történetét. Mint írja, hét hónappal azok után, hogy a magyar kormány és a vakcina kizárólagos gyártójaként feltüntetett Omninvest Kft. közölte, hatékony szert hozott létre a gyilkos vírustörzs ellen, egyetlen ampullát sem sikerült belőle eladni. Ezen túlmenően egyetlen tudományos bizonyítékkal nem tudtak előállni állításuk bizonyítására – emeli ki a Bloomberg.

Hangsúlyozza, hogy az amúgy is nehezen fölfejthető hátterű Omninvest Kft. csak növelte a fenntartásokat azzal, hogy áprilisban egy iraki származású, magyarországi születésű üzletembert vont be a termék piaci forgalmazásába. A képviselettel megbízott cég az iraki bejegyzésű Iraqi Investment Group (IIG) Holding Co., amelynek vezetője, a hazánkban Attila sejkként is ismert Szemir Szabih Kelil al-Dulaimi egyébként éppen egy gyógyszerbotránnyal kapcsolatban vált ismertté, neve pedig egy kecskeméti bűnügyben is felbukkant.

Eddig senki sem kapott az oltóanyagból – idézi a Bloomberg Klaus Stoehrt, a WHO egyik szakemberét. Leitner György, a Glaxo gyógyszergyár magyarországi képviselője egy interjúban pedig kijelentette, megvizsgálták az Omninvest gyártási kapacitását Pilisborosjenőn – a cég székhelyén –, s ezek után úgy döntöttek, folytatják saját, madárinfluenza elleni vakcinájuk gyártásának fejlesztését.

Áprilisban olyan információk láttak napvilágot, miszerint a magyar kormány eladta az oroszoknak a madárinfluenza elleni vakcinát, s az üzleti terv keretében egy üzem is épül Cseljabinszkban. Egy nappal később Batiz András e híreket cáfolva azt közölte, hat országgal tárgyalnak, de még egy megállapodást sem kötöttek. A Bloomberg most a regionális orosz egészségügyi minisztert idézi, aki elmondja, fontolóra vették a gyártási technológia megvásárlását Magyarországtól, a vakcinát azonban előtte engedélyeztetni kell az orosz hatóságokkal, mely folyamat akár egy évet is igénybe vehet.

A Bloomberg értesülései szerint Attila sejk több tízmillió dollárt fizetett az Omninvestnek még februárban, a választások előtt, részleteket ugyanakkor nem tudni ezzel kapcsolatban.

Batiz András kormányszóvivő a hírügynökségnek reagálva azt közölte, hogy a kormány nem kapott pénzt Dulaimitől, aki egyébként nem kizárólagos eladási jogot kapott, és egyébként sem a szóvivő dolga, hogy megítélje, megbízható-e, vagy sem. A hírügynökség foglalkozik azzal is, hogy az Omninvest jelentős állami támogatást kapott a vakcina kifejlesztéséhez.

Amint az korábban megírtuk, a megígért kétmilliárd forintos kormányzati támogatáshoz az NKTH tavaly év végén – az eredetileg botrányos feltételek mellett – meghirdetett pályázatának nyerteseként jutott a madárinfluenza elleni magyar vakcina kizárólagos gyártója, az Omninvest Kft. Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke február 25-én arról tájékoztatta az MNO-t, hogy aláírta a pályázat eredményéről szóló döntést, s egyúttal elismerte, a tenderen egyedül az Omninvest indult. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter február 15-én jelentette be, hogy az MFB 2 milliárd forintos hitelt nyújt az Omninvest Kft.-nek annak érdekében, hogy a társaság kifejleszthesse a madárinfluenza emberre veszélyes változata, a H5N1 vírus elleni oltóanyagot. A cég később visszavonta a hitelkérelmét arra hivatkozva, hogy a feltételeket nem találták megfelelőnek. A milliárdos állami szerepvállalás nem önzetlen, a kormány jelentős bevételt vár a vakcina exportjából. A Bloomberg úgy tudja, a magyar állam 14 százalékot kap a vakcinabizniszből.

Ottlik Judit


Attila sejk értékesítheti a magyar vakcinát az arab világban

2006. április 27.

Huszonkilenc arab országban kapott teljes körű, kizárólagos forgalmazási engedélyt a magyar fejlesztésű madárinfluenza elleni oltóanyag.

A képviselettel megbízott cég az iraki bejegyzésű Iraqi Investment Group (IIG) Holding Co., amelynek vezetője, a hazánkban Attila sejkként is ismert Szemir Szabih Kelil al-Dulaimi egy gyógyszerbotránnyal kapcsolatban vált ismertté, neve pedig egy kecskeméti bűnügyben is felbukkant.

Huszonkilenc arab országra szóló képviseleti megbízást kötött az IIG Holding Iraqi Investment and Development Group Co.-vel a madárinfluenza elleni oltóanyagot kifejlesztő Omninvest Kft. - ezt a cég képviselői jelentették be mai sajtótájékoztatójukon. Az IIG Holding Group a vakcina gyártási technológiájának értékesítését végzi majd az érintett országokban. Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője elmondta: az Omninvest egy kis high-tech cég, amelynek sem mérete, sem kapcsolatai nem teszik lehetővé, hogy olyan nagy népességű területeket, mint az arab országok, ellássanak vakcinával, ezért örömmel vették az IIG Holding kapcsolatkeresését - mondta.

Az iraki bejegyzésű Iraqi Investment Group (IIG) Holding háttere meglehetősen érdekes. Vezetője az a bizonyos, hazánkban csak Attila sejkként ismert Szemir Szabih Kelil al-Dulaimi, akinek neve - smely egyébként az MSZP "enciklopédiájában" is szerepel - éppen egy gyógyszerbotrány kapcsán vált ismertté pár éve. Al-Dulaimit - mint arról a Népszava egy tavaly áprilisi cikke beszámolt - a Szaddám Huszeinnel szembeni ellenállás magyarországi székhelyű vezetőjeként is ismerik. A lap ismertetése szerint gyermekkorát részben Magyarországon töltötte, később Bagdadból, mivel szembefordult az akkori elnökkel, távoznia kellett, sőt távollétében halálra is ítélték. Magyarországon telepedett le, s innen irányította az Iraki Független Kormány nevű szervezet elnökeként az ellenállási mozgalmat.

Gyógyszerbotrány, szerencsejáték

2003 nyarán nyoma veszett a Magyar Iszlám Közösség által Irakba küldött gyógyszereknek. A 60 millió forint értékű szállítmányról a közösség az év májusában kötött megállapodást al-Dulaimivel, mint az Iraki Független Kormány nevű szervezet elnökével. Al-Dulaimi iraki-magyar állampolgárként vállalta, hogy eljuttatja a szállítmányt bagdadi és ramadi kórházakba. Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője szerint a szállítmány júliusban megérkezett Bagdadba, bár a megállapodással ellentétben a határon nem várták al-Dulaimi megbízottai, így ott több mint egy hetet kellett várakozniuk a kamionoknak. Bagdadban Al-Dulaimi apja vette át az 50 tonnányi gyógyszerszállítmányt, és egy raktárban helyezte el. Al-Dulaimi később többszöri megkeresésre sem adott semmiféle információt a rakomány hollétéről- állította Bolek, aki feljelentést is tett az ügyben, ám a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Al-Dulaimi neve korábban egy kecskeméti bűnügy kapcsán is felbukkant. Az egyik bulvárlap tavaly március közepén adott hírt arról, hogy a kecskeméti rendőrség egy szélhámosokból álló nemzetközi banda után nyomoz, mely az iraki kormány nevében értékesíti a szerencsejátékjogokat. A Blikk információi szerint több sértett is feljelentést tett a kecskeméti rendőrségen al-Dulaimi és társai ellen, mivel állítólag az iraki szerencsejátékokat működtető vállalkozás jogait értékesítették. A rászedett károsultak szerint azonban ilyen cég hivatalosan nincs is Irakban, és ilyen jogok sem léteznek. A hiszékeny befektetők több tízmillió forintot vesztettek eddig. A Blikk értesülései szerint a nyomozók azt is vizsgálták, hogy az állítólagos csalók csak visszaéltek-e a sejk nevével, vagy ténylegesen ő is részt vett az átverésben.

A sejk, illetve önéletrajza egyébként az MSZP erzsébetvárosi szervezetének honlapján is szerepel, a Ki kicsoda a világban címszó alatt. A honlapon máig az iraki független kormány elnökének titulálják az Iraki Független Kormány szervezet hazánkban élő elnökét. Attila sejk nevét Bella Savitzky feminista aktivista és Jurij Andropov neve közt találhatja meg az olvasó.


Nincsenek megjegyzések: