2009. szeptember 23., szerda


Svájc is tárgyalásokat folytat a Novartisszal az oltóanyagról

Svájc is tárgyalásokban áll a Novartis bázeli gyógyszerkonszernnel egy oltóanyag szállításáról a sertésinfluenza ellen. A Novartis már képes termelni az oltóanyagot és júliusban kezdődnek a klinikai tesztek.

Svájc a Novartisen kívül több előállítóval tárgyal oltóanyag szállításáról az A/H1N1 influenzavírus ellen, közölte az Egészségügyi Szövetségi Hivatal (BAG) szóvivője. A következő hetekben kell egy szerződéskötésnek jönnie. A Novartis már termelt kismennyiségű oltóanyagot, amint a konszern közölte. Ezt több héttel korábban történt, mint várták. Júliustól a klinikai tesztek után a Novartis az év végén várja az oltóanyag engedélyezését.

Eddig 30 kormány érdeklődött, mondták a Novartisnál. Egyebek között májusban kapott egy megbízást az USA egészségügyi hatóságától több mint 289 millió dollár értékben.

Egy ilyen megállapodásba Svájc 2006-ban ment bele a brit GlaxoSmithKline konszernnel. Akkor a hatóságok abból indultak ki, hogy egy madárinfluenza fenyegethet. A sertésinfluenza kitörése után ezt a szerződést is újra kell tárgyalni – mondta a szóvivő.


Legalább 20 előállító


A Novartison és a GlaxaSmithKlinen kívül legalább 20 további vállalat állít elő oltóanyagokat. Az amerikai Baxter International előállító az oltóanyagot már júliusra bejelentette.

Az amerikai járványellenőrző hatóság (CDC) áprilisban meghatározta a sertésinfluenza vírus törzsét és az előállítóknak, mint a Novartis, rendelkezésére bocsátotta. A Novartis és a Baxter korai előállítása egy újszerű eljárásnak köszönhetően sikerült, sejtkultúrákkal.

A hagyományos eljárások tyúktojásokat alkalmaznak és tovább tartanak. Az oltóanyag elegendő mennyiségének előállítása egy nagy kihívás. Ugyanis a sertésinfluenza oltóanyaggal együtt elő kell állítani az oltóanyagot a szezonális influenza ellen is.


Nincsenek megjegyzések: