2009. szeptember 10., csütörtök


Pénzbüntetés és eltiltás téves diagnózis miatt

Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért marasztalták el. Nem jogerősen egymillió forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta tegnap a szakorvosi tevékenységtói a Kaposvári Városi Bíróság azt a siófoki orvost, aki nem ismert fel egy méhen kívüli terhességet, emiatt páciense, egy 26 éves ádándi nő meghalt.

A bíróság szerint az orvos, aki cisztának vélte a hasűri terhességet, nem járt el elég körültekintően, amikor a szokásos ultrahangvizsgálatok mellett nem kért speciális diagnosztikus ellenőrzéseket. Az asszony 2005 januárjában kereste fel az orvost, aki megállapította a terhességet. A kismama ezután tünetmentes volt, április elején azonban rosszul lett, és percek alatt elvérzett. A bíróság szerint azt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a kismama életét meg lehetett volna menteni, ha elvégzik a diagnosztikus vizsgálatokat, mivel ezt a ritka rendellenességet így is csak az esetek felében tudják megállapítani. Az viszont bizonyos, hogy az orvos nem tanúsított kellő gondosságot, esélyt sem adott a helyes diagnózis felállítására. Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért marasztalták el. Az ügyészség súlyosbításért és felfüggesztett börtönbüntetésért, a védelem felmentésért fellebbezett. - irja a Magyar Nemzet

Négy év után kiderül az igazság?

Mint arról a Blikk korábban beszámolt, Komáromi Beatrix 2005 áprilisában 23 hetes terhesen meghalt, mert nem vették észre, hogy a baba a hasüregében növekszik. A bulvárlap cikke szerint hat igazságügyi orvos szakértő állította: „amennyiben kellő időben észlelik a méhen kívüli terhességet, úgy megfelelő beavatkozások mellett a halálhoz vezető kórfolyamat nem alakul ki, az anya, illetve a magzat élete megmenthető”. A megyei rendőrkapitányság kétszer már lezárta a nyomozást.- Nem csak Bea és Annamari értelmetlen halála miatt megyünk el a Jóistenig is, ha kell. Ilyesmi még egyszer nem történhet - mondták korábban a szülők. Úgy látszik, kitartásuk végre eredményes lehet - jegyzi meg az újság. A vádirat szerint azzal követte el az orvos a hibát, hogy nem zárta ki ultrahangvizsgálattal a méhen kívüli terhesség lehetőségét, a későbbi ultrahangos ellenőrzés pedig nem terjedt ki egy cisztának vélt elváltozás eredetére, pedig ezzel megállapítható lett volna a méhen kívüli terhesség - mondta dr. Ábrahám László ügyvéd. Az eljárás január 28-án folytatódik.

Korábbi újságcikk és egy interjú az érintett orvossal

A hasüreg infarktusa: a méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség alatt az esetek 99 százalékában a petevezetőben elhelyezkedő terhességet értjük. Az elmúlt harminc év alatt gyakorisága a fejlett nyugati államokban a fertilis nők körében egyértelműen növekedett, az emelkedés 0,5 százalékról 1-2 százalékra tehető. Hazánkban az 1931-1995 közötti adatokat Sziller munkássága nyomán ismerhettük meg. Amennyiben előfordulási gyakoriságát 1000 terhességre vonatkoztatva adjuk meg, akkor az elmúlt ötven év alatt mintegy 190 százalékos növekedést könyvelhetünk el. A méhen kívüli terhességekhez kapcsolódó anyai halálozás a vizsgált periódus alatt szignifikáns csökkenést mutatott, de az elmúlt évtizedben még mindig 16/10.000 volt a gyakoriság, ami azt jelenti, hogy a szülészeti eseményekhez kapcsolódó halálokok 8,7 százalékát teszi ki. Szomorú számok ezek.


Mivel lehet magyarázni az esetek számának növekedését?

Mindenekelőtt az egyre gyakrabban előforduló, szexuálisan átvihető kismedencei gyulladásos megbetegedésekkel, mindenekelőtt a Chlamydia trachomatis által kiváltott fertőzésekkel. (Nem véletlen, hogy Svédországban, ahol szűrőprogram működik, csökkent a méhen kívüli terhességek száma). Az ilyen jellegű elváltozások után közel hatszorosára növekszik a tubáris (tuba = petevezető) terhességek rizikója, míg két-három gyulladás után 35-75 százalék valószínűséggel záródnak le a petevezetők, amely állapot "egyenes út" a lombikbébiprogramhoz vagy a mikrosebészeti műtéthez. Hasonló módon növekszik az előfordulás gyakorisága terhességmegszakítások után, de a méhen belüli eszköz viselése is elősegíti a méhen kívüli terhességek létrejöttét. Számos tanulmány számol be egyéb rizikófaktorokról, mint pl. a dohányzás, a petevezetőkön végzett műtétek és a petefészek-stimulációs kezelések után, de az endometriózist is az előidéző tényezők között tartják számon.


Szegényes tünetek

A betegség tünettanának részletes ismertetése messze meghaladná ezen rövid ismertető lehetőségeit, de annyit meg kell említenünk, hogy a menstruáció megléte vagy nemléte nem differenciáldiagnosztikai jel. Általában pár napos vérzéskimaradás után elhúzódó, barnás vérezgetés lehet az első tünete, a terhességi teszt általában pozitív. Az érzékeny tesztek "kettős csíkja" sokszor megnyugtatja a terhességre vágyókat, csak a fokozódó alhasi panaszok jelentkezésekor indulnak orvoshoz.

A méhen kívüli terhesség diagnosztikája az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Korábban az esetek 85 százaléka súlyos, kivérzett állapotban, petevezető-repedéssel került felismerésre, csupán 15 százalék volt az intaktan diagnosztizált terhesség. Mára ez az arány megfordult.

Ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, két módszer jelentős fejlődésének kellett bekövetkeznie: az egyik a terhességi hormon (human chorialis gonadotropin hCG) gyors meghatározásának lehetősége, a másik az ultrahang-diagnosztika fejlődése. Az ultrahangvizsgálat során fel lehet ismerni a petevezetők várható vetületében elhelyezkedő terhességet, sokszor szabad folyadék is van a hasban. A hCG-meghatározás esetén a 48 órán belül kétszer elvégzett vizsgálatnak van diagnosztikus jelentősége.

A kezelés lehetőségei

A méhen kívüli terhesség korai felismerése tette lehetővé, hogy a kezelésben radikális változások következhessenek be. Míg korábban a megkésve felismert esetekben csupán a petevezető eltávolítása lehetett a megoldás, a korszerű módszerekkel idejében diagnosztizált esetekben a hastükrözés (laparoszkópia) segítségével konzervatív eljárásokat alkalmazva, a petevezető bennhagyása mellett evakuálni lehet a tubáris terhességet. Hasonló korszerű módszernek számít az, amikor ultrahang által vezérelve terhességet elölő anyagot juttatunk a petezsákba, amely ezt követően felszívódik. Csökkenő terhességi hormonszint esetén, szoros kórházi ellenőrzés mellett esetleg várakozni is lehet: szerencsés esetben a petevezető hasűri szájadékán keresztül kiürül a terhesség és enyhe alhasi panaszok kíséretében vetélés következik be.

A műtét után mi a betegek esélye a méhen belüli terhesség létrejöttére?

Nos - bár ez függ a kortól, a nem érintett petevezető állapotától, a korábbi terhességek számától, az előző gyulladásoktól - a betegek 55-60 százalékánál pár cikluson belül méhen belüli terhesség jön létre. Sajnos, az esetek 10 százalékában ismételten méhen kívüli terhesség alakul ki. Ezen párok a későbbiekben csak a lombikbébiprogramtól várhatnak segítséget a gyermektelenség megoldására. Az is elképzelhető, hogy ismételt műtét szükséges a petevezető(k) funkciójának helyreállítására, de a legtöbben ekkor már az in vitró fertilizációt hívják segítségül a várva várt gyermekáldáshoz. ( Dr.-K.T.)


Nincsenek megjegyzések: