2009. szeptember 12., szombat


Kína egészségügyi akcióterve


Kína politikai vezetése nyilvánosságra hozott egy egészségügyi reformra vonatkozó hároméves akciótervet, mely a lakosság számára teljes biztosítási lefedettséget kíván biztosítani az alapvető ellátáshoz. A kormány ígéretet tett arra, hogy a népegészségügyi szolgáltatások, illetve az alapvető szolgáltatások biztosítási fedezete három éven belül mindenki számára elérhető lesz, és ennek megvalósításához 850 milliárd yuan (124 milliárd USD) támogatást nyújtott.

A terv részét képezi az alapvető gyógyszerellátás megszervezése, az alapellátást nyújtó létesítmények állagának és felszereltségének javítása és az állami tulajdonban lévő kórházak megreformálása.

Az akcióterv kulcsfontosságúnak tartja az egészségügyi ellátást a népjóléti intézkedések megvalósítása szempontjából, és rámutat arra, hogy mindenki részesülni fog alapvető ellátásban. A nagy mozgásterű tervezet hosszú távú célkitűzéseit a problémák figyelembevételével jelölte meg.

Az alapellátást nyújtó létesítmények fejlesztésére, Kína mintegy 2000 megyei szintű kórházat fog építeni. A cél az, hogy minden megye legalább egy országos színvonalú kórházzal rendelkezzen.

Az ország kormánya lépéseket tesz a városi kórházak fejlesztésére is (29 000 új városi kórház és 5000 felújítása), a városokban 3700 közösségi egészségügyi központ és 11 000 közösségi egészségügyi állomás kerül megfelelő műszaki állapotban felállításra.

A tervezet értelmében alapvető és átfogó egészségbiztosítási programok fognak nagyobb fedezetet nyújtani az egészségügyi kiadásokra, és ily módon enyhíteni fogják a lakosságra háruló anyagi terheket.

A munkanélküli városlakók és mezőgazdasági dolgozók társadalombiztosítási támogatása a jövő évig 50%-kal fog emelkedni, így összege 120 yuan lesz.

Kína országos egészségügyi adatbázist készül kialakítani, és a 65 éven felüli állampolgárok és a 3 éven aluli gyermekek jogosultak lesznek térítésmentesen biztosított rendszeres orvosi vizsgálatokra. (ZLL)

Forrás: CCTV alapján


Nincsenek megjegyzések: