2009. szeptember 22., kedd


Németország: A QISA mutatja a minőséget az orvosi praxisban


Az AOK (Általános Helyi Betegpénztárak) szövetsége és a AQUA Alkalmazott minőségfejlesztési Intézet a QISA-val bemutatta az orvosi praxisok országosan első rendszerét a minőségi indikátoroknak. Az ambuláns ellátás minőségindikátorainak rendszere, a QISA, több mint 100 szisztematikusan kiválasztott és gondosan indokolt indikátort tartalmaz az ellátás minőségének kifejezésére. Az összesen 15 QISA kötetből az első ötöt Berlinben mutatták be, egy szakmai rendezvényen.

Az indikátorrendszer elsősorban az általános orvosokra irányul és a háziorvosként tevékenykedő belgyógyászokra, de speciális témákban más szakorvosokra is. Mindenekelőtt azonban a QISA egy kínálat a minőségmenedzsmentre az egyes praxisok szintje felett. A minőségi körök és orvosi hálózatok, az egészségügyi ellátóközpontok és a háziorvosi szerződések – minden új ellátási forma-praxisátfogó munkájában a QISA ellátásminőségére támaszkodhat. Az indikátorrendszer a praxis- és a gyógyszeradatokon kívül információkat vesz figyelembe más szolgáltatási területekről is.

A QISA indikátorok fontos ellátási területeket világítanak meg, mint prevenció, farmakoterápia és gyakori megbetegedések, mint asthma bronchiale vagy hátfájás. „A QISA orientációt nyújt, hogy egy praxis vagy egy régió hol áll az ellátás fontos minőségi szempontjára tekintettel” – mondja Dr. Joachim Szecsenyi professzor, a QISA egyik kiadója. Az indikátorrendszer összeköti az indikátorok evidenciaalapú levezetését a gyakorlati munkából való tapasztalatokkal és lehetővé tesz egy pillantást az egészségügyi ellátás minőségére, annak egész szélességében.

Az indikátorok segítenek a vezérfonalak és kezelési vezérfonalak végrehajtásában. Mivel ezek a minőséget megfoghatóvá, átláthatóvá és gyakorlatilag végrehajthatóvá teszik, képezhetik az alapot továbbmenő innovációkhoz, mint a nyilvános minőségátláthatóság vagy az orvosok minőségorientált fizetése.

Az AQUA intézet és az AOK országos szövetsége már 2002-ben kifejlesztett egy QISA prototípust. Annak idején az indikátorokat kísérleti projektekben tesztelték orvoscsoportokkal. Ezzel fontos tapasztalatokat gyűjtöttek, amelyek belefolytak a QISA-ba. Aktuális témákkal egészítették ki, mint a palliatív ellátás vagy a multimorbid betegek kezelése, amelyek a gyakorlatban egyre nagyobb szerepet játszanak.

További információk és egy olvasópróba található az első kötetből www.QISA.de alatt.



Nincsenek megjegyzések: