2009. szeptember 2., szerda


Ötezerért megy házhoz az orvos

2009.08.30

Kevesebb ötszázast dugdosunk az orvosok köpenyébe, ám ha komoly a baj, az egymilliós hálapénzt sem sajnáljuk tőlük


A válság beköszönte óta a kisebb kezelésekért alig fizetnek a magyarok, ám a nagyobb műtétekre, onkológiai, sebészeti beavatkozásokra sokat kell várni, a betegek pedig szinte mindent megadnak, hogy néhány hellyel előrébb ugorjanak a sorban. Nem csoda: az életük múlhat rajta. Akár 30-50%-kal is felmehetett az ilyen ellátások tarifája az elmúlt egy évben.

A Patika Egészségpénztár friss felmérése szerint évi 73 milliárd forintot számolunk le az orvosok markába. Egy-egy kórházi kezelés után minden második beteg fizetett feketén: átlagosan 28 529 ezer forintot a doktornak, 6799 forintot pedig a nővéreknek. A felmérés szerint a rendelőintézetekben 8606 forintot „felejtenek ott” a páciensek.

Tartják a markukat. Vezető helyzetben lévő orvosok nyomják fel a műtétek árát, míg a többiek alacsony bérért dolgoznak


Képünk illusztráció
Tartják a markukat. Vezető helyzetben lévő orvosok
nyomják fel a műtétek árát, míg a többiek alacsony
bérért dolgoznak


A megkérdezettek 66%-a mondta azt, hogy kizárólag a borítékozásért kap megfelelő ellátást. Más kutatások 35-50 milliárd forintra teszik ezt az összeget, de abban minden szakértő egyetértett, hogy a kórházi folyosók félreeső szegleteiben zajló üzletelésről senki sem tudhat biztosat.

„Ha évi 50 és 100 milliárd forint közötti összeget mondunk, valószínűleg nem lövünk nagyon mellé” – mondta Sinkó Eszter, a SOTE programvezetője. „2007-ben bevezették a vizitdíjat, ami miatt az egyszerű háziorvosi rendeléseken lejjebb mentek a hálapénzdíjak és máig nem tértek vissza az eredeti szintre.

A válság is közrejátszik abban, hogy az apróbb beavatkozások, rendelések alkalmával kevesebbet költenek a betegek, vagy elmennek magánrendelésre, ahol fix árak vannak” – mondta a szakértő. Drámaian más helyzettel szembesülnek azok, akik súlyos betegségben szenvednek.

„A teljesítménykorlát miatt a beavatkozásokra várni kell, ezért az orvostársadalom egy része magasabb árakat szab meg. Ilyen feltételek mellett a százezres tételek sem meglepőek, hiszen ezek sorsdöntő beavatkozások. Hallottam félmilliós paraszolvenciáról is” – nyilatkozta a kutató, aki úgy véli, néhány szolgáltatásért átlagosan 30-50%-kal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Sinkó szerint néhány száz orvos kap komolyabb összegeket, a többiek nem.

Hasonlóképpen gondolkodik dr. Sonkoly Iván háziorvos is.

„Nincsenek arról pontos információk, hogy az emberek mennyit költenek hálapénzre. Az azonban bizonyos, hogy ezeket az összegeket egy szűk réteg kapja, azok, akik nagy intézményeknél vezető pozícióban vannak. A többségnek egyáltalán nem jut a paraszolvenciából, és ne feledkezzünk el azokról sem, akik nem fogadnak el pénzt. A gazdasági válság annyiban hat a hálapénzre, hogy kevesebbet hívják ki házhoz az orvosokat, inkább az ügyeletekre mennek, ott nem érzik szükségesnek a borítékozást” – mondta az orvosi kamara békési alelnöke.

Gyenes Géza, az orvosi kamara irodavezetője szerint a hálapénz felmérésekkel az a gond, hogy nem veszik figyelembe a hierarchiát. „Egy orvos kezdő fizetése 11 év tanulás után nettó 85 ezer forint. Vannak olyan orvosszakmák, ahol nem kapnak semmit a hálapénzből, és léteznek sztárorvosok, akik havi félmilliót is zsebre tesznek lelkiismeret-furdalás nélkül. Ezen a piacon is meg kell fizetni, ha valaki „jó”, és mivel az állam ezt nem teszi meg, közvetlenül a betegek nyúlnak a zsebükbe” – mondta. A paraszolvencia megszüntethető lenne rendes fizetéssel” – érvelt Gyenes.

K. Sz.–V. Z. Z.


Nőgyógyásznál tejel a magyar

A hálapénz a magyar közegészségügyben című kiadvány szerint a nőgyógyásznál fizetnek a legtöbben, a páciensek 85 százaléka. A sebésznek 73 százalék ad hálapénzt, míg a belgyógyászok, szemészek közül 54 százaléknak jut mellékes. A háziorvosok szolgálatait 42 százaléknyi beteg jutalmazza.




Néhány idei tarifa(Ft)


Szülés 100 -300 ezer
Nőgyógyászati kezelés 5 - 10 ezer/alkalom
Belgyógyászati műtét 30 - 70 ezer
Ortopédiai műtét 50 - 100 ezer
Komoly szemműtét 50 - 70 ezer
Háziorvosi kiszállás 5 ezer
Onkológia határ a csillagos ég




Picivel jobb, mint Szudánban

Az orvosok több mint kétharmada nem kap hálapénzt. Ők a fizetésükből élnek. Egy kezdő rezidens orvos 110-120 ezer forintot vihet haza, egy szakorvos 129 ezret. Az afrikai nyomor közepén, Szudánban kb. 80 ezer forint jár egy kezdő orvosnak, míg Németországban 540 ezer a doktorok alapbére.

Nincsenek megjegyzések: