2009. szeptember 24., csütörtök

Ide jutottunk

Dr. Morcz

Szöveghűen közlöm azt a tájékoztatást, amit mától az egészségügyi intézményekben a szakmai szervezetek (Magyar Kórházszövetség, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Medicina 2000 Járóbeteg Egyesület) javaslatára kifüggesztenek:

"A Kormány válságkezelési megoldásként csökkenteni szándékozik az egészségügyi ellátásra fordítható pénzt!

A kórházak számára októbertől olyan kevés forrás jut, hogy abból gyógyítani csak a súlyos, sürgős, életveszélyes állapotú betegeket tudjuk. A pénz elvonások és zárolások megakadályozására a Kormányzattal folytatott elkeseredett harcunkban a következő lépések megtételét határoztuk el:

1. Szeptember 24-től zöld szalagot tűzünk, és Önöket tájékoztatjuk a várható helyzetről

2. Szeptember 30-tól nem fogjuk biztosítani az ellátásokhoz szükséges minimumfeltételeket

3. Október 7-től az egészségügyi intézmények vezetői önkéntes éhségsztrájkba kezdenek

4. Október 14-től csak sürgősségi ellátást biztosítunk, és nem fizetjük ki a beszállítók számláit

Kérjük, Önöket csatlakozzanak az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseihez, és közösön hozzuk a Kormányzat tudomására, hogy az egészségügyi ellátás biztonsága mindannyiunk követelése! "


Mielőtt bárki is anyázni kezdene, nem hiszem, hogy az egészségügy összes problémáját a pénzre lehetne visszavezetni. Bejegyzéseimben és más blogokra írt kommentjeimben épp eleget beszéltem arról, hogy mi, orvosok is súlyos felelősséget viselünk, ha nem az elvárható módon és felkészültséggel végezzük a munkánkat.

De amikor egy járóbeteg vizsgálatért 7 Ft-ot fizet az OEP, akkor nem lehet az egészségügyi ellátást fenntartani.

Rengeteg javítani, átszervezni, racionalizálni való dolog lenne, ezekről mostantól többször is írni fogok. Addig, aki teheti, a maga módján támogassa a kezdeményezést.

Köszönöm.


Dr.Morcz

Nincsenek megjegyzések: