2009. június 27., szombat


Vissza a babaruhát?!

"Ne legyünk ezúttal is Európa balekjei!" - írja dr. Szlávnits László (október 10.): az állam követelje vissza a külföldön munkát vállaló magyar orvosoktól képzésük teljes költségét, amit az adónkból fizettek.




Nem képzelem, hogy pont nekem kellene megvédenem a külföldre menő orvosokat (az itthon maradók nagy részéről is megvan a véleményem), csak meghökkent (ebben a lapban!) az írás oly ismerős virtigli orbán-torgyáni demagógiája. (Újmagyarul: "populizmusa".) Vénülő emlékezetemben fölrémlik, hogy a kommunizmusban volt divat az ingyenes állami oktatásra is hivatkozva elkobozni a disszidensek itthon maradt teljes vagyonát. Parasztikus eszemmel csupán néhány földhözragadt, gyakorlati kérdést szeretnék föltenni Szlávnits doktornak és a hozzá hasonló észjárásúaknak.

Tessék mondani, egy kb. tíz éve szerzett orvosi - és miért csak az orvosi?! - diploma (plusz szakvizsga) mai tandíjértékét ki és hogyan fogja kiszámolni? És a jó tanulók, a tanulmányi versenyek győztesei duplán fizetnek? Mert tanár koromból emlékszem, hogy óriási állami pénzekbe került például az országos tudományos diákköri konferenciák megszervezése! És mi lesz a részben önköltséges képzésben részesültekkel? Egyébként pedig a magyar állam hogyan akadályozza majd meg, hogy egy orvos egyszerűen a személyi igazolványával kisétáljon pl. Skóciába, s ott munkát kérjen egy magánklinika igazgatójától? (Kinek dolgaiba a magyar államnak pont annyi beleszólási joga van, mint neki a magyar parlament döntéseibe.) És miért pont megint az orvosokkal kell hergelni az arra fogékonyakat? A Nyugaton munkát vállaló állatorvosok, ápolónők, bébiszitterek, mérnökök, szakácsok, kőművesek, hegesztők, zenészek, vagy az orvosoknál ott is néha tízszer-hússzor többet kereső focisták és számítógépes szakemberek kinek és mennyit fizessenek vissza?

Továbbá: kinek nem nyilvánvaló, hogy ezek a magyarok a külföldön keresett pénz legnagyobb részét - a szakmai tapasztalatok révén szerzett szellemi tőkével együtt - hazahozzák, s itthon költik el és/vagy fektetik be? És például az Erdélyből, a Vajdaságból és a Kárpátaljáról ideérkező orvosokat és ápolónőket ezentúl csak akkor engedjük be, ha hoznak egy igazolást, hogy visszafizették az ottani adózó polgárok által helyettük befizetett tandíjat az adott államnak?

Szerintem inkább a világ dolgaiban való tájékozottságáról sajátos bizonyítványt kiállító doktor Szlávnits az, akinek viszsza kellene kérnie új idők új Karinthyja módjára az általa látogatott összes iskolától a (virtuális) tandíjat. Az utolsó fillérig.

Nincsenek megjegyzések: