2009. június 4., csütörtök



Az orvosi honorárium rendszer módosítására lesz szükség – Németország


Kétségtelen, hogy a német szerződéses orvosok praxisainak a jövőben kedvezőbb díjazást kell kapniuk: ennek kapcsán állapodott meg a Betegpénztárak Csúcsszövetsége és a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete a kalkulációs alapok felülvizsgálatáról.

A létrejött közös határozat értelmében az Értékelő Bizottság Tudományos Intézete többek között 2010. május 31.-ig megvizsgálja azt is, hogy a letelepedett orvosok praxisainak költségei jelenleg adekvát módon kerülnek-e megállapításra. Ezt követően fog majd a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Betegpénztárak Csúcsszövetsége a szükséges következményekről dönteni.

A vizsgálati megbízás hátterében az új egységes értékelési norma (a kötelező betegbiztosítás által nyújtható szolgáltatások és az azokért járó pontértékek jegyzéke) alapjául szolgáló kalkulációs pontérték – ami jelenleg Németországban 5,11 cent – és a szolgáltatások valós díjazásának alapjául szolgáló orientációs pontérték – jelenleg 3,5 cent – közötti különbség áll. Az említett eltérést néhány héttel ezelőtt tematizálták, majd ezt követően került sor a praxisköltségek hozzávetőlegesen 31,5%-os alulfinanszírozásának felvetésére.

Egy orvosi praxis díjazása: igény és valóság

Az orvosi honoráriumrendszer reformja kapcsán bevezetett új egységes értékelési normának nincsenek nyertesei. Csak vesztesei vannak – akik közül egyesek többet, mások kevesebbet veszítenek. Ezt állítják a cikkben szereplő orvosok. Nézzük meg hogyan alakult az idén a szóban forgó orvosi praxis díjazása a tavalyi évhez viszonyítva.

2008 első negyedévében a praxis részére a kötelező betegbiztosítás által 49145 euró került honoráriumként kifizetése. A tavalyi évben erre az időszakra estek a húsvéti ünnepek, azaz összesen csupán 712 eset kerülhetett elszámolásra. Annak ellenére, hogy az idei évben 78 esettel több került elszámolásra, azaz az esetszám esetén mintegy 11%-kos növekedésről lehet beszélni, az előzetes statisztikák szerint a honorárium 39300 euró körül alakul, ami az előző évhez viszonyítva 20%-kos csökkenést jelent. Ilyen és ezekhez hasonló esetek miatt határozta el a Pénztári Orvosok Egyesülete Németország északi részén, hogy a tavalyi évhez viszonyított veszteséget 7,5%-ban kívánja korlátozni. Ez a cikkben szereplő praxis számára tehát a támogatással együtt is csupán összességében 45000 eurót jelent.

A példaként említett praxis honoráriummal kapcsolatos számításai az említett időszakban:
– lehetséges honorárium az új rendszerben az egyedi szolgáltatások 5,11 centtel történő díjazása esetén: 75696 euró
– 2008-as év első negyedévében kapott honorárium: 49145 euró
– elméletileg lehetséges honorárium 2009 első negyedévében: 44000 euró
– ténylegesen elszámolásra került 2009 első negyedévében: 39291 euró
– támogatással 2009. első negyedévében esetleg elérhető: 45459 euró
(VN)



Forrás:

Ärztezeitung: http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/Default.aspx?sid=549232&ticket=ST-466-gwzCpHe2EFpcjrfqecuNchzxzi2N7admG6F-20


Ärzteblatt: http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/36668/Soeder_Die_Honorarreform_ist_komplett_gescheitert.htm


Nincsenek megjegyzések: