2009. június 7., vasárnap


Csehország egészségügye


Csehország egészségügyi minisztériumának tervei szerint a reformtörvények bevezetésének időpontja 2009. január 1-je volt, azonban a komoly viták és ellenvetések miatt ezt nem sikerült megvalósítani.

Az ellenzéki képviselők és a szakmai társadalom részéről a legnagyobb ellenállást a privatizációs törekvések, az egészségbiztosítók és az egyetemi kórházak részvénytársaságokká alakítása váltotta ki.

Három törvénytervezet tárgyalását, amelyek az egészségbiztosítók részvénytársaságokká alakítására, az egészségbiztosítási felügyeleti hivatal létrehozására és az egyetemi kórházak részvénytársaságokká alakítására vonatkoznak, teljesen levették a napirendről.

Négy törvénytervezet (az egészségügyi ellátás, a specifikus egészségügyi szolgáltatások, a mentőszolgálat és az egészségbiztosítás) átdolgozásáról és észrevételezési eljárásra való terjesztéséről született döntés. A kiigazítás igénye számos kérdésben, de leginkább a biztosításból fedezett egészségügyi ellátás mértéke, valamint a standard és a standardon felüli ellátás meghatározásával kapcsolatban merült fel.


Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának Csehország egészségügyéről szóló tanulmánya a kapcsolt fájlban található.




Kapcsolódó anyagok: csehorszag.pdf



Nincsenek megjegyzések: