2009. június 27., szombat


INFLUENZA

Közeleg az őszi járvány, itt az ideje az elméleti felkészülésnek.:-)


Van néhány alapszabály, amit minden betegnek -saját érdekében - be kell tartania.

A legfontosabbak:

Egészséges állapotban menjenek az oltásra.

Ne bízzanak az ingyenesnek titulált, bizonytalan eredetű készítményekben.

Lehetőleg saját, megbízható orvosuktól kérjék az oltást.

A hivatalos gyógyszergyári előirat szerint az oltást csak orvos adhatja be!


Az oltást minősített oltóhelyen, de legalábbis orvosi rendelőben adassák be, ahol az esetleges súlyos szövődmények elhárítására nagyobb az esély, mint a híd alatt, vagy a Magyar Televízióban. Ragaszkodjanak a teljes körű megelőző orvosi vizsgálathoz, a várható szövődmények részletes felsorolásához, és beleegyező nyilatkozatukat csak akkor írják alá, ha mindent pontosan megértettek. Rendes helyen ez legalább 30 perces orvosi tevékenység.

Nyilvánvalóan nem lehet két perc alatt elolvasni sem, nemhogy appercipiálni egy nehéz szövegezésű tájékoztatót. Ezért érdemes azt már az oltás előtt pár nappal beszerezni.

Az oltás a felkar középső harmadába adva súlyos mellékhatásokat, akár bénulást is okozhat, ezért ragaszkodjanak az oldat vállizomzatba történő beadásához, és SOHA ne engedjék az alábbi képen látható helyre történő beszúrást.


Az ideális beszúrás helyét a képen rögzített szituációban a páciens ruházata takarja, ennek persze az az oka, hogy nem vetkőztették le, nem vizsgálták meg, csak néhány idióta, és semmiféle szakmai algoritmusba nem illeszthető kín-kérdést tettek fel neki. Nagy szerencséje volt.

Verebes István kétségbeesetten próbálkozott ugyan közölni fontos dolgokat, de ezeket az oltóorvos hárította, belefojtva a betegbe a szót. A műsoridő ugye fontosabb, mint a beteg jogai.

Bizonyos készítmények a mai napig tojásfehérjét tartalmaznak, aki erre allergiás, az feltétlenül gondolkozzon el azon (ha már az orvos nem teszi), hogy ettől mentes oltóanyagot szerezzen be, még akkor is, ha ezért fizetnie kell. Viszont életben marad. :-)

A védőoltásokkal még soxor foglalkozom majd, mert a helyzet, ahogyan mondani szokás, fokozódik, az állam megint felvásárol egy rakás készítményt, és ezt majd erőszakkal bele akarják reklámozni a magyar lakosságba.

Legyenek óvatosak, ha bármiféle szert az ÁNTSZ által fizetett orvos, vagy tisztiorvos, esetleg az ÁNTSZ, mint intézmény reklámoz.Üzleti érdekeltség lehet a háttérben.

Etikátlan, versenyellenes, és valószínűleg jogellenes is.

Csak a háziorvosukban bízzanak. Kellemes hétvégét.

Belinkelem még anatómiai ábrán, hogy hová kell(ene) adni a felkari izom-oltásokat. Hátha a Szakfelügyelő Úr is benéz majd ide.

A képen 1-es számmal jelzett musculus deltoideus az ideális szúrási pont.

Itt nincs olyan ideg ág, (nervus musculocutaneus ramusa) ami károsodhatna, ellentétben a fenti képen már kitárgyalt területtel.

A képek és a link tanulmányozását javaslom minden, oltással foglalkozó személynek, mert rémisztő tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatosan.



Nincsenek megjegyzések: