2009. június 5., péntek


Egyenlőtlen esélyekkel küzdenek a rákbetegek


A hazai rákbetegek egyenlőtlen esélyekkel indulnak neki a betegséggel való megküzdés nehéz csatáinak. Gyakran az ápolásban, gondozásban dolgozó segítők, szociális munkások sem tudják hová fordulhatnának problémáikkal a rákbetegségben szenvedő gondozottjaik. A Tűzmadár Alapítvány fontosnak tartja, hogy a családsegítőkben, idősek otthonában dolgozó segítő munkatársak is ismerjék a daganatos betegségek legfontosabb testi-lelki folyamatait, hogy ezáltal jobban támaszai lehessenek a gondjaikra bízott beteg embereknek.


A Tűzmadár Alapítvány a Bristol-Myers Squibb Alapítvány esélyegyenlőségi pályázata révén jutott forráshoz annak érdekében, hogy a szociális munkásokat felkészíthesse a rákbetegek ápolásának sajátosságaira. A közelmúltban Budapest VIII. kerületében ennek jegyében szervezte meg a civil szervezet azt a kétnapos térítésmentes tréninget, amely során orvosi, pszichiátriai, pszichológiai, mozgásterápiás képzést nyújtott azoknak a szociális munkásoknak, akik munkájuk során - például családsegítőknél, idősek otthonában - rendszeresen kapcsolatba kerülnek daganatos betegekkel. A kezdeményezés ősszel Miskolcon folytatódik, ahová a megyeszékhelyen dolgozók mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye más hátrányos helyzetű településeiről is várják az érdeklődő szakembereket.


Az alapítvány a képzések mellett több fronton is küzd a rákbetegek esélyegyenlőségéért. A betegeknek és szakembereknek szóló programjai mellett rendszeresen szervez frissen diagnosztizált rákbetegeknek olyan ingyenes táborokat, ahol igyekeznek az érintetteket gyakorlati tudnivalókkal és feszültségcsökkentő, az érzelmek kontrollját, a lelki egyensúly megőrzését támogató pszichológiai tréningekkel felvértezni a betegséggel való küzdelemre. A táboroknak a Budapest melletti Nagykovácsi ad otthont, ahol július vége és az október eleje között szervezik a következő turnusokat. A táborokban a daganatos betegek ekkor is ingyenesen vehetnek részt, az alapítvány ezzel támogatja azokat, akik más módon nem tudnának eljutni a mindennapi életvitelükben támaszt nyújtó konzultációkra.


Miután a civil szervezet fontosnak tartja, hogy a betegek kereskedelmi és marketingcéloktól mentes, ugyanakkor orvosilag kontrollált hiteles tájékoztatást kapjanak, http://www.rakgyogyitas.hu/ címen immáron harmadik éve működtet egy hirdetések nélküli átfogó információs portált, valamint tavaly ősz óta kiadja a Rákgyógyítás című ingyenes magazint is, amely eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez.


http://www.rakgyogyitas.hu/



Borsod-Abaúj-Zemplén megye

______________________________________________


Onkológiai ellátást nyújtó intézmények


Itt találja azon kórházak, klinikák, onkológiai centrumok elérhetőségeit, ahol daganatos betegségeket gyógyítanak.

________________________________________________

Fájdalomambulanciák

A betegség legrettegettebb következménye a fájdalom, ennek csillapításában igyekeznek segíteni a fájdalomambulanciák.


_______________________________________________

Emlőszűrő központok


Mammográfiás diagnózist felállító vizsgálóhelyek, ahol lehetőség van az emlők röntgenvizsgálatára az esetleges elváltozások időbeli felismerése és gyógyítása érdekében.

_______________________________________________

Nőgyógyászati rákszűrés

Ne múljon azon az egészsége, hogy nem megy el legalább alkalmanként a nőgyógyászati szűrésekre. Adatbázisunkban megtalálja a legközelebbi vizsgálóhelyeket.


______________________________________________________

Tüdőgondozó intézetek és szakrendelők

A tüdő állapotát röntgengéppel ellenőrző rendelők címe és elérhetősége. A tüdőszűrés elsősorban a TBC diagnosztizálására szolgál, ám egyes tüdőrákokat is képes kimutatni. A tüdőszűrés ingyenes vizsgálat és fél percig tart.

_______________________________________________

Segítség a dohányzásról való leszokásban


A dohányzás során több ezernyi méreganyag kerül folyamatosan a szervezetbe, amelyek számos ráktípus kialakulásáért okolhatók. A cigaretta letételében orvosok is segíthetnek.

______________________________________________________

Segítő szervezetek

Azon szervezetek és központok elérhetőségei, ahol a daganatos betegségben szenvedő betegek és hozzátartozóik egyaránt segítséget kaphatnak. Telefonos segítők, civil szervezetek.

______________________________________________________

Betegklubok


A sorstársak átadhatják a tapasztalataikat, hogy ők miként viselték el a betegséget. Segítenek a mindennapok megszervezésében, a közösség erőt ad a megpróbáltatásokhoz.

_______________________________________________

Hospice

Az orvostudomány nem mindig tud segíteni. A hospice szolgálatok a haldoklónak és családjának segítenek felkészülni a végső búcsúra. A hospice szolgálatok nemcsak a magányosoknak segítenek.

______________________________________________________


Nincsenek megjegyzések: