2009. június 20., szombat


Orvos-értékelési rendszer a biztosítottak számára – Németország


Az Általános Helyi Betegpénztárak mintegy 24 millió tagja számára lehetőség nyílik a jövőben a pénztár egyik Internetes portálján az orvosok értékelésére. A portál, illetve az értékelési rendszer várhatóan 2009 végére készül el, az információk szerint a szolgáltatás 2010 elején válik a biztosítottak számára elérhetővé.

Az orvosok és fogorvosok értékelési rendszerének alapötletéül a Németországban már működő értékelési portálok szolgáltak (www.spickmich.de/schule: itt a tanulók értékelhetik tanáraikat/iskolájukat; www.meinprof.de: itt a hallgatók értékelhetik tanáraikat és intézményüket). A portál ötlete igen nagy felháborodást keltett az orvosok körében (hasonlóképpen felháborodást keltett korábban a tanárok körében is az őket értékelő portál beindítása, azonban a tanárok által benyújtott keresetek hiábavalóak voltak – jelenleg az ügy a Szövetségi Bíróságnál van), a betegpénztárak és a betegjogi szervezetek azonban az orvosokkal ellentétben üdvözlik e kezdeményezést. A Barmer Ersatzkasse és a Techniker Krankenkasse kifejezetten örül annak, hogy végre a betegek perspektívái is bekerülhetnek majd a minőségbiztosításba. A szövetségi kormány betegjogi megbízottja – Helga Kühn Mengel – is üdvözölte a projektet és elmondta, hogy ez egy további lépés a nagyobb átláthatóság irányába. Felhívta azonban arra a figyelmet, hogy a platformot abszolút komolyan és tudományos támogatással kell megszervezni. Ki kell zárni továbbá a diszkriminációt és a rágalmazást.

Az értékelési rendszer alapjául szolgáló szempontokat a betegpénztár az orvosok és a tudomány bevonásával kívánja kidolgozni. Az elképzelések szerint az értékelésekhez 15-20 előre meghatározott kritérium fog alapul szolgálni. Annak érdekében, hogy az értékelések hiteles képet adjanak, azok eredményét csak azt követően kívánják nyilvánosságra hozni, ha orvosonként elegendő számú biztosított leadta értékelését. A portálnak nem az a célja, hogy az orvosokat kipellengérezze, arról azonban beszélni kell, hogy az orvosok honorálása jobban igazodjon a nyújtott minőséghez, aminek alapfeltétele egy világosan meghatározott indikátorrendszer. A biztosítottak megkérdezése tehát soha nem fog egyedüli döntési kritériumként szolgálni. Az AOK Szövetségi Egyesületének vezetőhelyettesének – Jürgen Gralmann – elmondása szerint Németországban a minőség és minőségmenedzsment terén összességében még jelenleg is csupán sötétben való tapogatózásról lehet beszélni, ezért is került sor az ambuláns ellátás terén egy minőségi indikátorrendszer kialakítását célzó projekt, illetve az orvos értékelési rendszer beindítására (a nyilvánossá tétel mindkét esetben várhatóan 2009-2010). (VN)

Forrás:

Ärzte Zeitung: http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/?sid=552844

Versicherung: http://www.versicherung-in.de/aerzte-bewerten-im-internet-aok-arzt-navigator-3307/


Nincsenek megjegyzések: