2009. június 17., szerda



Menekülő rezidensek, önellátó orvosok

70 forintos órabér elől menekülnek

a fiatal orvosok

A magyar kezdő szakorvosok heti 60-70 órás munkahéttel nettó 95-110 ezer forintot tudnak keresni. Az ügyeletekért ugyanis vagy semmit sem kapnak, de még az is előfordul, hogy 70 (!) forintot fizetnek nekik óránként. Németországban és Angliában más a szabályozás, mint nálunk, ott szakvizsga nélkül is dolgozhatnak önállóan a doktorok. Az osztályos orvosnak hívott gyógyítók például Németországban 4000 helyett csak 2000 eurót vihetnek haza, Angliában pedig 3000 fontot a szakorvosnak járó 5000 helyett - mondja Papp Magor. Vagyis 570 ezer és egymillió forint közötti összeghez juthatnak hozzá, ezek a kinti megélhetés magasabb költségei mellett sem taszító összegek, és befektetésnek nem rosszak, mert utána reális esélyük van, hogy a kinti szakorvosképzés rendszerébe is bekerülhessenek."

2009.06.17.

Az új szabályozás valóban eléri, hogy a szakorvosok ne menjenek külföldre, csak éppen már szakorvos-jelölt sem lesz - így értékeli az új szabályozást Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke. A kormány számos ponton beépítette a civilszervezet javaslatait a most elfogadott jogszabályba, csak a lényegen nem változtatott: a diplomaszerzés után kilenc évig nem engedné külföldre az orvosokat.
Papp Magor szerint emiatt társai tömegesen mennek már az egyetem végén Németországba és Angliába, hogy egy évig sima osztályos orvosként a kinti orvosi bérek feléért dolgozzanak, és utána eséllyel indulhassanak a kinti rezindensképzésben. A kormány azért kényszerült a változtatásra, mert az alacsony - és idén a 13. havi juttatások megvonásával tovább csökkentett - hivatalos orvosbérek miatt az orvosok tömegesen távoznak külföldre. Az itthon megszerzett diplomát követően még 3-5 évig tanulnak az egyetemeken, illetve azokban az egészségügyi intézményekben, amelyeket eddig a rezidensképzésre kijelöltek. Majd a szakvizsga után sokan Európa felé veszik az irányt.

A felmérések szerint a rezidensek 60-70 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét, és a magyar egészségügy egyik legnagyobb gondja, hogy a kinti munkavégzés után még nehezebb beletörődni az itthoni viszonyokba, hazatérni a megalázóan alacsony bérek és az egyes szakmákban és állásokban - vagyis a karrier egy pontján - kiugróan magas hálapénz világába.

A kormány ezért igyekszik röghöz kötni a szakorvosokat, az elképzelés szerint már nem az egyetemeken képeznék őket, hanem azokban az intézményekben, ahol orvoshiány van. Vagyis döntően vidéki kiskórházakban, és a kevésbé vonzó hiányszakmákban. Az eredeti elképzelés szerint összesen kilenc évig kellett volna ugyanabban a kórházban maradni, a szaktárca végső döntése szerint viszont az általában öt év alatt megszerezhető szakvizsga után még négy esztendeig Magyarországon kellene maradni, de már lehet kórházat váltani. A lényeg: a szakvizsga szerinti szakmában kell dolgozni, egyébként visszafizettetik a képzés költségeit.

A szabályozás kiverte a biztosítékot a rezidenseknél, de nemcsak ott. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, az Egyetemi Klinikák Szövetségének soros elnöke egy minapi sajtóbeszélgetésen azt mondta, megkérdezésük nélkül döntött a minisztérium. Úgy látja, ez a lépés hosszú távon a kiskórházaknak sem segít, mert a kis intézmények nem alkalmasak a szakorvosképzésre, mivel nincs megfelelő szakmai portfoliójuk, magyarán nem végeznek annyiféle beavatkozást, amennyit egy jól képzett szakorvosnak tudnia kell. Tulassay szerint nem az a baj, hogy külföldre mennek tanulni az orvosok, hiszen ennek óriási hagyományai vannak. A baj, hogy nem jönnek vissza, mert a magyar egészségügy nem elég vonzó. A megoldást mindenki ismeri, magasabb, legális orvosbérekre lenne szükség, erre viszont nincs pénz. Ehelyett alkalmazzák jobb híján a röghöz kötést.

Nem kis bérkülönbségekről van szó. A magyar kezdő szakorvosok heti 60-70 órás munkahéttel nettó 95-110 ezer forintot tudnak keresni. Az ügyeletekért ugyanis vagy semmit sem kapnak, de még az is előfordul, hogy 70 (!) forintot fizetnek nekik óránként. Németországban és Angliában más a szabályozás, mint nálunk, ott szakvizsga nélkül is dolgozhatnak önállóan a doktorok. Az osztályos orvosnak hívott gyógyítók például Németországban 4000 helyett csak 2000 eurót vihetnek haza, Angliában pedig 3000 fontot a szakorvosnak járó 5000 helyett - mondja Papp Magor. Vagyis 570 ezer és egymillió forint közötti összeghez juthatnak hozzá, ezek a kinti megélhetés magasabb költségei mellett sem taszító összegek, és befektetésnek nem rosszak, mert utána reális esélyük van, hogy a kinti szakorvosképzés rendszerébe is bekerülhessenek.

A rezidensek mintegy 70 százaléka utasítja el a szabályok mostani megváltoztatását, és az elnök úgy becsli: harmaduk, felük nem írja majd alá a „röghöz kötő" szerződést. Pedig a minisztérium több ponton is engedett, a szakorvosképzés letelte után azt is megengedik, hogy egy másik magyar kórházban helyezkedjenek el a fiatal orvosok. „Kicsit engedtek, kicsit behúztak a csőbe, majd nagy diadalittas kommunikáció következett" - értékel Papp Magor.

A minisztériumnak megoldást kell találnia a kialakult helyzetre, mert a közeljövőben kis kórházak egész sorát kell majd bezárni, ezúttal nem a politikai akarat, hanem orvoshiány miatt. A kalocsai kórház gyermekosztálya volt az első a sorban, amire azért került májustól átmenetileg lakat, mert nem tudtak elég orvost találni. Másfél szakorvossal és egy orvossal pedig nem működtethető az osztály. A lakosság elkeseredése akkora volt, hogy még áprilisban a Sláger Rádió Bumeráng című műsorának két műsorvezetőjét, Bochkor Gábort és Boros Lajost kérték meg a kalocsai kihelyezett adás idején, hogy olvassa be a könyörgő sorokat, hátha hallgatja egy szakorvos az adást.

De még így sem találtak szakembert, ezért a felújított ideális szakmai felszereltségű osztály immár második hónapja üresen áll. S félő nem utolsóként, Tulassay Tivadar szerint csak a gyermekgyógyászok hiánya miatt húsz kórházi osztály szűnhet meg, a szakmai kollégium felmérése szerint ennyi intézményben hiányoznak jelenleg a biztonságos működtetés személyi feltételei.


ÉS EGY LEVÉL....

Tisztelt dr. Steierhoffer György!

A mai rezidensképzés körül hatalmas zűrzavar van. Erről írtam is egy párszor: Miért mennek inkább külföldre az orvosok?, Egy egészségügyi ellátá tervezet, A medicina alapproblémái és legutóbb Összeomlás előtt a szakorvosképzés.

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz (és pár kollégájához, hogy a következő hírt/tényt ne hagyják szó nélkül. Kicsit furcsa kérés, de sajnos most vizsgaidőszakban nem nagyon van időnk nekünk orvostanhallgatóknak és személy szerint nekem sem cikkeket, bejegyzéseket írni a felháborodásunkat kifejezve.

A 2010-től bevezetésre kerülő új szakorvosképzési rendszer főbb elemei

Nyugodtan hivatkozhat a Merengő okfejtés... - Egy medikus szemszöge-ra, hogy ott olvasta, stb.

Előre is köszönöm és további jó munkát kívánok:

Cserháti Zoltán

Medicina Online alapítója:
http://medicinaonline.blog.hu
E-páciens - Pszichiátria rovat szerkesztője:
http://www.e-paciens.hu/index.php/pszichiatria
MeReNgŐ OkfEjtéS... szerzője
http://gondoldujra.blog.hu

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Általános Orvostudományi Kara


Nincsenek megjegyzések: