2009. június 21., vasárnap


A velünk élő fuzárium hatása a müzlievő gyerekekre

Ebből az ügyből még nagy botrány lehet. Hazánkban gyerekorvosok figyeltek fel arra, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelentkező, korai ivarérésnek megfelelő testi tüneteket mutató gyerekek között nagyon gyakori a főleg vegetarianus étrendet fogyasztók száma. A háttérben a hazai gabona nagyfokú fuzárium fertőzése állhat. Az ügy kapcsán megbízott vizsgáló laboratóriumok a kereskedelembe kerülő termékek jelentős részében mutattak ki magas toxinszintet. Ma reggel az MR1 en nyilatkozó eü. minisztériumi tisztviselőnő azt állította, hogy az általuk tavaly levett mintákban ezzel ellentétben nem találtak emelkedett szinteket. Az ügy kapcsán zártkörű megbeszélést hívtak össze.

A probléma nem újkeletű, mert az alábbi cikkek közül az első szerint már 2006-ban az exportra vizsgált gabonák több mint a felében volt a fuzárium toxin szint a megengedett felett. A klimaváltozás is kedvező körülményeket teremthet a gomba fejlődésére , mellette a mezőgazdasági technológiáknak is jelentős szerepük lehet a védekezésben. A második cikkben található képen vakarja a fejét a cowboy.Mit tegyen a szülő, akinek a gyereke meglepő elváltozásokat mutat? Sokat beszélünk egyrészt az akcelerációról, másrészt a vizekbe került fogamzásgátlók ill. a szoros nadrágok okozhatta csökkent nemzőképességről. A témáról való közbeszédbe valószínű be fog kerülni a fuzárium is, ami nemcsak a nemi működések terén okozhat zavarokat, hanem számos más, egészségkárosító hatása is lehet a hazai lakosságra.

A velünk élő fuzárium:

„Az eddig elmondottakat támasztják alá különböző szervezetek idei elemzései is, miszerint a toxinvizsgálat céljára benyújtott tételminták (pl. az összes exportra szánt tétel) több, mint fele a megengedett határértéken felül tartalmazott DON mikotoxint. „(2006)

http://www.ikr.hu/cikkek/magazinok_show.php?code=427

A fuzárium toxinok hatása a gazdasági haszonállatok termelésére és egészségére, avagy, amit a mikotoxinokról érdemes tudni :

„A mikotoxinokat mikroszkopikusgombák termelik. Az ismert mikotoxin molekulák száma több ezerre tehető, de gyakorlati jelentőséggel, szerencsére, csak néhány rendelkezik. Ezek kártétele azonban igen jelentős. A gyakorlati szempontból fontos mikotoxinok meghatározott körülmények között szinte kivétel nélkül termelés csökkenést okoznak és hozzájárulnak – többnyire összetett okú - betegségek kialakulásához. A gyakorlatban, sajnos, a legritkább esetben találkozunk olyan klinikai tünetekkel, illetve makroszkópos kórbonctani elváltozásokkal, amelyek alapján egyértelműen bizonyítható lenne, hogy adott esetben a termeléscsökkenés, szaporodásbiológiai működés zavar, megbetegedés vagy nagyobb arányú elhullás kialakulásában szerepe volt-e egy vagy több mikotoxinnak. Az időben történő, pontos, meggyőző és kellőképpen dokumentált adatokkal alátámasztott diagnózisnak már csak a szavatossági felelősség megállapítása miatt is nagy jelentősége van.”

http://www.agronaplo.hu/kutatasfejlesztes/46


Egyeztetnek a hatóságok a fuzáriumtoxinról

Idén az aszály károsít, nem a gomba

Hétfőn egyeztetnek az érintett magyar hatóságok a gabonának az egész Európai Unióban problémát jelentő fuzáriumtoxin-szennyezettségéről. A hazai termelők szerint nálunk aszály idején a fuzárium nem fertőzi a gabonát.



Hétfőn egyeztetnek az érintett magyar hatóságok a gabonának az egész Európai Unióban problémát jelentő fuzáriumtoxin-szennyezettségéről. A magyar hatóságok még a tavaszi Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat keretében kezdték meg négy dél-alföldi megyében a gabonatermékek fokozott vizsgálatát, miután Szegeden egy újságírói bejelentés nyomán fuzáriummal szennyezett termékeket találtak.

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója az MTI-kérdésére elmondta: jövő hétfőn szűk körű tanácskozás során vitatják meg az érintett hatóságok a fuzárium-fertőzés ügyét. A főigazgató kiemelte: a hivatalnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben elvégzett kockázatbecslése szerint a teljes lakosság megközelítőleg 5 százalékát érintheti a megengedettnél magasabb mértékű fuzárium-toxin szennyezettség.

Szeitzné Szabó Mária szerint a "probléma jelen van", a felmérések szerint nem magyar jelenség, mivel mind az Európai Unió, mind a WHO foglalkozik a szennyezéssel. Úgy véli: megoldást csak az jelenthetne, ha a teljes élelmiszerláncban betartanák azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek megakadályozni a fuzáriumgomba fertőzés kialakulását.

A gabonafélékben megtelepedő fuzáriumgomba mérgezése veszélyes a terhes anyákra, a kisgyermekekre, valamint az állatokra is. A szennyeződések akár az immunrendszer legyengülését, esetleg rákot és serdülési elváltozásokat is okozhatnak.

Vancsura József a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke a Nolnak elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság szakmai köreiben közismert, hogy a magyar búzán főleg aszályos időjárás esetén nincs fuzárium-fertőzés. Ez a betegség csapadékos években terjed. Természetesen tudunk ellene védekezni és eddig is ezt tettük – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a fuzárium-fertőzés, ha előfordul, főleg a teljes kiőrlésű termékeknél jelenhet meg. Ezeket a terméket viszont legfeljebb a lakosság néhány százaléka fogyasztja. Magyarországon a malmok, ha véletlenül ilyen búzából őrölnének, kidobják a lisztet, ugyanis az ellenőrző vizsgálat során azonnal kiderül, ha a liszt toxint tartalmaz. Az elnök szerint ezért is fontos garantált minőségű hazai termékeket vásárolni.

Nincsenek megjegyzések: